Vuoden nimi on Käärijä
Käärijä on valittu Vuoden nimeksi 2023. Valinnan tekivät nimistöntutkimuksen asiantuntijat.

Vuoden nimeksi 2023 on valittu Käärijä. Käärijä sijoittui toukokuun Euroviisuissa hienosti toiseksi, keräten ylivoimaisesti eniten yleisöääniä ja synnyttäen valtavan Käärijä-huuman Suomessa ja eri puolilla Eurooppaa. Kieliasiantuntijoita Käärijän menestyksessä ilahdutti erityisesti se, että niin artistin nimi kuin edustuskappale ovat suomenkielisiä – nyky-Suomessa kun usein ajatellaan, että kansainvälisyys eri elämänalueilla edellyttäisi englannin kielen käyttöä tai vähintään ”ääkkösten” välttelyä. Käärijä on kertonut artistinimen syntyneen spontaanisti hänen ”kääriessään” voittoja rahapeliautomaatista.
Toiseksi Vuoden nimi -äänestyksessä ylsi Nysväri, kapeiden kolojen ja rakojen puhdistamiseen tarkoitetun siivousharjan nimi. Nysväämisellä viitataan pikkutarkkaan toimintaan usein negatiiviseen sävyyn, mutta tuotenimen voi tulkita suhtautuvan tarkkaan siivoamiseen humoristisella itseironialla tai jopa ylpeydellä. Nysväri sopii mainiosti Sini-siivousvälinetuotteiden informatiiviseen ja paikoin kekseliääseenkin nimistöön.
Kolmannen sijan äänestyksessä jakoivat Espoon kaupunginteatteri ja Ransunraitti. Espoon kaupunginteatteri vaihtoi elokuussa nimekseen &-merkin, mutta nimiasiantuntijat ovat suhtautuneet uuden nimen toimivuuteen hyvin epäilevästi. Niinpä Vuoden nimi -finaaliin valittiin teatterin vanha, kaikin puolin toimiva nimi. Ransunraitti-kadunnimi taas on kunnianosoitus Ylen Pikku Kakkosen suosikkihahmo Ransu Karvakuonolle. Yle Tampereen toimitus sijaitsee kyseisen kadun varrella.
Muut finaaliin päässeet nimet olivat Hukkasiini, Mosaiikki ja Uvja. Ehdokkaat perusteluineen ovat nähtävillä Nimistöntutkimuksen päivien verkkosivuilla.
Valintaan osallistui 45 nimistöntutkimuksen asiantuntijaa
Vuoden nimi on tunnustuspalkinto, joka annetaan kuluneen vuoden aikana esillä olleelle hyvälle nimelle. Palkinnon saaja voi edustaa mitä tahansa erisnimikategoriaa, kuten paikan-, henkilön-, yritys- tai tuotenimiä. Palkinnolla halutaan nostaa esille onnistuneita nimivalintoja ja kiinnittää huomiota nimenannon merkitykseen yhteiskunnassa.
Vuoden nimi valittiin Nimistöntutkimuksen päivillä 10. marraskuuta järjestetyssä äänestyksessä, johon osallistui 45 nimistöntutkimuksen, -huollon ja -suunnittelun asiantuntijaa. Palkinto jaettiin nyt seitsemättä kertaa. Vuonna 2017 palkinnon voitti Tampereen yliopisto, vuonna 2018 Helsingi Sõnumid, Maaelu Tulevik sekä Pealinnaleht, vuonna 2019 Liisankatu, vuonna 2020 Tikkurilan kirkko, vuonna 2021 Koronavilkku ja vuonna 2022 Eläinsairaala Savon Murre.
Nimistöntutkimuksen päivät on Helsingin yliopistolla vuosittain järjestettävä tapahtuma, jossa esitellään erisnimiin kohdistuvaa tieteellistä tutkimusta. Tapahtuma järjestettiin nyt 26. kerran.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiLasse HämäläinenFT
Puh:040 7428373lasse.j.hamalainen@helsinki.fiTaarna ValtonenFT
Taarna.Valtonen@helsinki.fiHelsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Kutsu medialle: Tule seuraamaan Viikin tutkimustilan lehmien keväistä laitumellelaskua 3.5.!22.4.2025 11:44:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto, Valio ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa kutsuvat median edustajat osallistumaan Suomen akateemisimpien lehmien laitumellelaskuun Suomen urbaaneimmalle maatilalle.
Arkeologiset kohteet tarkentuvat kartalle uuden teknologian avulla22.4.2025 09:26:04 EEST | Tiedote
Muinaisjäännösrekisteri ja arkeologinen paikkatieto tukevat tutkimusta ja kulttuuriperinnön suojelua.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme