Kutsu: Uudet professorit esittäytyvät perinteisillä juhlaluennoilla maanantaina 20.11.
Oulun yliopiston uudet professorit esittäytyvät maanantaina 20.11. Linnanmaan kampuksen Tellus Stagella kello 14 alkaen. Luentoja voi seurata myös suorana lähetyksenä Oulun yliopiston YouTube-kanavalla. Luennot ovat yleistajuisia johdatuksia professoreiden tieteenalaan ja ajankohtaisiin tutkimuskysymyksiin.

Juhlaluentonsa pitävät arkeologian professori Anna-Kaisa Salmi, kognitiivisen psykologian professori Satu Palva, tulevaisuuden digitaalisen liiketoiminnan professori Petri Ahokangas sekä autonomisen teknologian professori Shuai Li.
Professori Anna-Kaisa Salmi, arkeologia: Poronhoidon menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus
Professori Salmi luennoi, kuinka poronhoito on nykyään suurten muutospaineiden alla esimerkiksi ilmastonmuutoksen, maankäyttöpaineiden sekä teknologian kehityksen vuoksi. Muutoksista huolimatta poronhoito on säilyttänyt kulttuurisen ja taloudellisen merkityksensä pohjoisessa yli tuhannen vuoden ajan. Arkeologinen tutkimus on osoittanut, että monilla poronhoidon tavoilla, esimerkiksi ajokkaiden käytöllä ja porojen lisäruokinnalla, on monisatavuotiset perinteet. Nämä perinteet ovat aikojen saatossa muuttuneet ja mukautuneet ympäröivän yhteiskunnan ja ympäristön mukana.
Professori Satu Palva, kognitiivinen psykologia: Kognition aivomekanismit
Hyvä aivoterveys ja kognitiivinen kyvykkyys ovat keskeisiä jokapäiväisessä elämässä. Vastaavasti aivosairaudet ja mielenterveyden häiriöt aiheuttavat länsimaisen yhteiskunnan suurimmat epäsuorat kustannukset. Kokeellinen aivotutkimus moderneilla aivokuvantamismenetelmillä on mahdollistanut ihmismielen ja sen häiriöiden aivomekanismien tutkimuksen. Professori Satu Palva luennoi siitä, mikä on ihmismielen ja käyttäytymisen aivoperusta ja kuinka aivosairauksien oireita voi ennustaa aivojen toiminnan muutoksista. Ymmärrys mielen toiminnasta auttaa parantamaan ihmisten hyvinvointia sekä aivoterveyttä ja toisaalta se voi auttaa löytämään uusia diagnostisia biomarkkereita aivojen ja mielen sairauksiin.
Professori Petri Ahokangas, tulevaisuuden digitaalinen liiketoiminta: Näkymiä tulevaisuuden liiketoimintaan 6G-verkoissa
Kuudennen sukupolven (6G) -verkoissa erilaiset teknologiat yhdistyvät kokonaisuudeksi, joka mahdollistaa paitsi tehokkaan ja ympäristöystävällisen viestinnän myös paikallisesti räätälöidyt palvelut. Professori Ahokankaan mukaan 6G tulee myös muuttamaan liiketoimintamalleja ja -ekosysteemejä. Kuluttajamarkkinan kypsyttyä uutta kasvua liiketoimintaan tulee esimerkiksi teollisuuden automaation tai terveydenhuollon aloilta. Matkapuhelinoperaattoreiden rinnalle 6G-palveluiden tarjoajiksi tulee esimerkiksi erilaisia alustatalouden yrityksiä sekä erityispalveluita kuten virtuaalimaailmoja tarjoavia yrityksiä. Tulevaisuuden liiketoimintaan vaikuttaa vahvasti myös lisääntyvä lainsäädäntö, erityisesti tekoälyyn, alustojen toimintaan, käyttäjien oikeuksiin sekä yhteiskunnan kriittisten toimintojen turvaamiseen liittyvä sääntely.
Professori Shuai Li, Joint Professorship in Technologies for Autonomous Manufacturing: When AI Meets Robotics
Professori Li luennoi, kuinka tekoäly mullistaa autonomista valmistusta. Tekoälyllä toimiva robotiikka voi muuttaa teollisuudenaloja valmistuksesta ja terveydenhuollosta autonomisiin ajoneuvoihin ja avaruustutkimukseen. Nämä koneet voivat oppia ympäristöstään, tehdä yhteistyötä ihmisten kanssa ja suorittaa tehtäviä sellaisella tarkkuudella ja tehokkuudella, jota ei aiemmin ole saavutettu. Teknisiä haasteita on kuitekin yhä ratkottavana, kuten kuinka voimme varmistaa ihmisten turvallisuuden vuorovaikutuksessa robottien kanssa.
Juhlaluentotilaisuus on kaikille kiinnostuneille avoin.
Tervetuloa!
Yhteyshenkilöt
Anna-Maria HietapeltoViestintäasiantuntija
Tiedeviestintä: humanistiset tieteet, kasvatustieteet, kauppatieteet ja taloustiede.
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Uudet professorit esittäytyvät Oulun yliopistossa juhlaluennoilla ti 8.4.2025 klo 13–152.4.2025 12:16:00 EEST | Tiedote
Kuinka semanttinen viestintä määrittelee tietoliikenteen? Millainen on ohjelmistoarkkitehtuurin tulevaisuus, tai entäpä resilienssi yksilöllisesti ja alueellisesti? Kuulemme myös teräksen laatukysymyksistä, kun uudet professorimme johdattelevat kuulijoita ajankohtaisten tutkimusteemojensa äärelle kaikille avoimilla juhlaluennoilla Linnanmaan Tellus Stagella tiistaina 8.4.2024 kello 13–15. Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteyksin.
Suomalainen huoltovarmuus: Viljan varastoinnista sosiaaliseen kriisinkestävyyteen2.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Suomalainen huoltovarmuus on aiempina vuosisatoina perustunut elintarvikkeiden säilöntään. 2000-luvulla kriisinkestävyys tarkoittaa myös tiedollista, kielellistä ja sosiaalista huoltovarmuutta.
Professori Mikko Hallman saa lastenlääketieteen arvostetuimman palkinnon1.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Rosén von Rosenstein -mitali myönnetään joka viides vuosi kolmelle tai neljälle ansioituneelle lastenlääkärille, ja sen jakaa Uppsalan yliopisto Ruotsissa. Mitalia pidetään maailman arvostetuimpana lastenlääketieteen palkintona. Se on nimetty modernin lastenlääketieteen perustajan Nils Rosén von Rosensteinin mukaan. Professori Hallman vastaanottaa palkinnon Uppsalassa 1. huhtikuuta järjestettävässä juhlatilaisuudessa.
Aistiyliherkkyys haastaa arjen – aistikuormituksella voi olla merkittäviä vaikutuksia mielenterveyteen ja sosiaaliseen toimintakykyyn27.3.2025 06:37:00 EET | Tiedote
Luokkahuoneen hälinä, kirkas valaistus, hankaava vaate tai suussa omituiselta tuntuva ruoka voivat tehdä tavallisesta arjesta raskasta aistiyliherkälle. Oulun yliopistossa tutkitaan, miten arkipäivän aistikuormitus heijastuu psyykkiseen vointiin ja sosiaaliseen toimintakykyyn lapsilla ja aikuisilla.
Oulun yliopistoon 18 606 hakijaa yhteishaussa26.3.2025 11:02:26 EET | Tiedote
Oulun yliopistoon haki kevään toisessa yhteishaussa 18 606 hakijaa. Tiistaina 25.3.2025 päättyneessä haussa Oulun yliopiston suomenkielisissä koulutusohjelmissa on tarjolla yhteensä 2455 opiskelupaikkaa. Hakijoiden määrä kasvoi hiukan viime vuodesta. Ensisijaisesti Oulun yliopistoon haki 5239 henkilöä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme