Duodecim

Maapallo ja Homo sapiens potilaana – tervetuloa 23.11. kirjailtaamme Tiedekulmaan!

Jaa

Kuinka globaalit ympäristöongelmat vaikuttavat ihmisten terveyteen? Millainen on planetaarinen elämäntapa? Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia Helsingin yliopiston Tiedekulman Stage-lavalla 23.11. klo 17.30 järjestettävässä kirjaillassamme. Tervetuloa mukaan!

Kirjailtamme perustuu tänä vuonna julkaisemiimme Kari Raivion Maapallo potilaana -kirjaan ja Hanna Haverin, Soili Soisalon ja Eeva Voutilaisen Planetaarinen ruokavalio & elämäntapa -kirjaan.
Kirjailtamme perustuu tänä vuonna julkaisemiimme Kari Raivion Maapallo potilaana -kirjaan ja Hanna Haverin, Soili Soisalon ja Eeva Voutilaisen Planetaarinen ruokavalio & elämäntapa -kirjaan. Duodecim

Mistä maapallo kärsii ja onko globaali muutos vielä mahdollista? Kuinka planetaarista elämäntapaa voi toteuttaa, entä mitkä ovat sen suurimmat jarrut? 

Keskustelussa ovat mukana LKT, professori, kansleri emeritus Kari Raivio ja neurologian erikoislääkäri ja planetaarisen terveyden lääkäri Hanna Haveri. Tilaisuuden juontaa tiedetoimittaja Tiina Raevaara. Tervetuloa mukaan kirjailtaan Tiedekulmaan (Yliopistonkatu 4, Helsinki) tai striimin äärelle torstaina 23.11.2023 klo 17.30! Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Kirjailtamme perustuu tänä vuonna jKustannus Oy Duodecimin julkaisemiin kirjoihin, Kari Raivion teokseen Maapallo potilaana ja Hanna Haverin, Soili Soisalon ja Eeva Voutilaisen kirjaan Planetaarinen ruokavalio & elämäntapa.

Ilmastonmuutos, lajikato ja saasteet sairastuttavat maapallon ja muodostavat vakavia terveysriskejä ihmiskunnalle. Maapallon muutosta on tarkasteltava myös planeetan terveyden näkökulmasta, joka korostaa luonnon hyvinvoinnin, ihmisten terveyden ja yhteiskuntien toiminnan välistä keskinäisriippuvuutta.

Julkisen keskustelun painottuminen pääasiassa ilmaston lämpenemiseen estää näkemästä tärkeitä rinnakkaisia kehityskulkuja. Ilmaston lämpenemisen lisäksi näkökulman on ulotuttava vahvemmin myös muihin ihmisen aiheuttamiin ongelmiin eli luontokatoon, saastumiseen ja lämpenemisen lieveilmiöihin, kuten merien happamoitumiseen ja merenpinnan kohoamiseen. Maapallon sairastaessa elinolosuhteet heikkenevät ja sillä on väistämättömiä vaikutuksia ihmisten terveyteen.

”Jokaisen päättäjän pitäisi miettiä sukupolvien välistä oikeudenmukaisuutta. Maapallo on lainassa lapsiltamme, kuten vanha intiaanipäällikkö Seattle sanoi aikoinaan,” Raivio toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kirjailtamme perustuu tänä vuonna julkaisemiimme Kari Raivion Maapallo potilaana -kirjaan ja Hanna Haverin, Soili Soisalon ja Eeva Voutilaisen Planetaarinen ruokavalio & elämäntapa -kirjaan.
Kirjailtamme perustuu tänä vuonna julkaisemiimme Kari Raivion Maapallo potilaana -kirjaan ja Hanna Haverin, Soili Soisalon ja Eeva Voutilaisen Planetaarinen ruokavalio & elämäntapa -kirjaan.
Lataa

Linkit

Duodecim

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on Suomen suurin tieteellinen yhdistys. Tehtävämme on tuottaa tieteestä terveyttä. Vahvistamme tutkitun tiedon käyttöä yhteiskunnallisessa päätöksenteossa ja kehitämme lääkärien ammattitaitoa. Kustannus Oy Duodecim tarjoaa lääkäreille ja terveydenhuollon ammattilaisille monipuoliset välineet arjen työhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Duodecim

Uusi hoitosuositus edistää kehityksellisen koordinaatiohäiriön tunnistamista ja yhtenäistää diagnostiikkaa6.6.2024 07:08:00 EEST | Tiedote

Lapsilla ja nuorilla kehityksellinen koordinaatiohäiriö (Developmental Coordination Disorder, DCD) ilmenee muun muassa vaikeutena oppia uusia motorisia taitoja ja tuottaa sujuvasti karkea- tai hienomotorisia liikkeitä. Häiriö on Suomessa alidiagnosoitu. Uusi Käypä hoito -suositus on laadittu monialaisena yhteistyönä. Se antaa eväitä lasten ja nuorten parissa työskenteleville sekä yhtenäistää diagnostiikkaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye