Ilmastopaneelin asiantuntijat median käytettävissä YK:n ilmastokokouksen aikana
YK:n ilmastokokous (COP 28) järjestetään Dubaissa, Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa 30.11.–12.12.2023. Suomen ilmastopaneelin jäsenet seuraavat uusinta ilmastotutkimusta ja ovat median käytettävissä kokouksen aikana. Ilmastopaneeli edistää tieteen ja politiikan välistä vuoropuhelua ja antaa suosituksia ilmastopoliittiseen päätöksentekoon.
Kokouksen keskeisiä teemoja ovat ilmastotoimien riittävyyden tarkastelu, päästöjen vähentäminen, fossiilisista polttoaineista irtautuminen, ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja ilmastorahoitus sekä ilmastonmuutoksen aiheuttamia vahinkoja ja menetyksiä koskevat rahoitusjärjestelyt. Ilmastopaneelin tutkijat taustoittavat mielellään ajankohtaisia aiheita ilmastokokoukseen liittyen.
Ilmastotoimia on vauhditettava rivakasti, jotta ilmaston lämpeneminen saataisiin rajattua Pariisin sopimuksessa määritetylle tavoitetasolle. Kokouksen yhteydessä tehdään ensimmäinen maailmanlaajuinen tilannekatsaus, joka arvioi Pariisin sopimuksen toimeenpanoa ja ilmastotavoitteiden toteutumista. Maat ovat sitoutuneet päivittämään kansalliset ilmastotavoitteensa tilannekatsauksen pohjalta vuoteen 2025 mennessä.
Hiilidioksidin talteenoton, käytön ja varastoinnin odotetaan nousevan esiin ilmastokokouksen keskusteluissa. Ilmastopaneeli julkaisee joulukuussa raportin teknisten hiilinielujen käyttöönottopotentiaalista ja kustannuksista Suomessa. Selvitys keskittyy bioperäisen hiilidioksidin teollisiin lähteisiin huomioiden nykyisten ja suunniteltujen laitosten näköpiirissä olevat käyttöiät sekä päästöjen kehityksen. Lisäksi tarkastellaan hiilidioksidin varastointimahdollisuuksien ja teknologioiden kehitystä ja käyttöönottonäkymiä Suomessa ja lähialueilla. Raportista järjestetään toimittajille taustoittava tilaisuus torstaina 14.12.2023 klo 9–10.
Ilmastopaneelin asiantuntijat seuraavat kokousta paikan päällä Dubaissa
- Markku Ollikainen (yleiskuva ilmastokokouksesta, maailmanlaajuinen tilannekatsaus, päästövähennykset, ilmastorahoitus)
Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja
puh. +358 50 415 1201, markku.ollikainen@helsinki.fi
Dubaissa 30.11. –10.12.2023 - Antti Arasto (hiilidioksidin talteenotto, käyttö ja varastointi, vetyratkaisut, fossiilienergiasta irtautuminen, teollisuuden energia ja päästövähennykset, sähköistyminen)
Suomen ilmastopaneelin jäsen ja VTT:n tutkimusalueen johtaja
puh. +358 40 015 9052, antti.arasto@vtt.fi
Dubaissa 4.–6.12.2023 - Jukka Käyhkö (kaupungit, globaali etelä, kestävä kehitys, ilmastokasvatus, oikeudenmukainen siirtymä)
Suomen ilmastopaneelin jäsen ja Turun yliopiston professori
puh. +358 40 522 5212, jukka.kayhko@utu.fi
Dubaissa 2.–7.12.2023
Ilmastopaneelin asiantuntijat seuraavat ilmastoneuvotteluihin liittyviä teemoja Suomessa
- Jyri Seppälä (metsien hiilinielu, päästövähennykset, maailmanlaajuinen tilannekatsaus)
Suomen ilmastopaneelin jäsen ja Suomen ympäristökeskuksen professori
puh. 040 740 1708, jyri.seppala@syke.fi - Hannele Korhonen (ilmastonmuutoksen eteneminen ja vaikutukset, IPCC:n raportit)
Suomen ilmastopaneelin jäsen ja Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori
puh. 029 539 2135, hannele.korhonen@fmi.fi - Sirkku Juhola (ilmastonmuutokseen sopeutuminen)
Suomen ilmastopaneelin jäsen ja Helsingin yliopiston professori
puh. 029 415 7387, sirkku.juhola@helsinki.fi - Peter Lund (vihreä energiasiirtymä, globaalit energiakysymykset)
Suomen ilmastopaneelin jäsen ja Aalto-yliopiston professori
puh. 040 515 0144, peter.lund@aalto.fi - Kristiina Lång (ruoantuotanto ja maankäyttösektorin ilmastotoimet)
Suomen ilmastopaneelin jäsen ja Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori
puh. 029 532 6474, kristiina.lang@luke.fi - Jouni Jaakkola (ilmastonmuutos, terveys ja alkuperäiskansat)
Suomen ilmastopaneelin jäsen ja Oulun yliopiston professori
puh. 040 672 0927, jouni.jaakkola@oulu.fi - Annukka Vainio (käyttäytymismuutos, ilmastoviestintä ja oikeudenmukainen siirtymä)
Suomen ilmastopaneelin jäsen ja Helsingin yliopiston professori
puh. 050 471 9843, annukka.vainio@helsinki.fi
Lisätietoja
- Kaikkien Ilmastopaneelin jäsenten yhteystiedot ja erityisalat löytyvät verkkosivuiltamme yhteystiedot-osiosta.
- Sanna Autere, Suomen ilmastopaneelin viestinnän asiantuntija, puh. 050 532 9301, sanna.autere@helsinki.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sanna AutereViestinnän asiantuntijaSuomen ilmastopaneeli
Puh:0505329301sanna.autere@helsinki.fiSuomen ilmastopaneeli edistää tieteen ja politiikan välistä vuoropuhelua ilmastokysymyksissä. Se antaa suosituksia hallituksen ilmastopoliittiseen päätöksentekoon ja vahvistaa monitieteellistä otetta ilmastotieteissä. Ilmastopaneelin selvitykset ja kannanotot tehdään tieteellisin perustein ja paneelin valitsemilla tavoilla. Ilmastopaneelin jäsenet työskentelevät korkeakouluissa tai tutkimuslaitoksissa päätoimisesti ja tekevät ilmastopaneelityötä oman työnsä ohessa. Ilmastopanelistit nimitetään korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten antamien ehdotusten perusteella nelivuotiskaudeksi kerrallaan. Vuosina 2020–2023 on käynnissä valtioneuvoston nimittämän Ilmastopaneelin toinen toimikausi. Ensimmäinen toimikausi oli vuosina 2016–2019. Ennen ilmastolakia Ilmastopaneeli toimi ympäristöministeriön asettamana 2012–2015.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ilmastopaneeli
Ilmastopaneelin asiantuntijat median käytettävissä YK:n ilmastokokouksen aikana4.11.2024 16:42:17 EET | Tiedote
YK:n ilmastokokous COP 29 pidetään 11.–22.11.2024 Bakussa, Azerbaidžanissa. Suomen ilmastopaneelin jäsenet seuraavat uusinta ilmastotutkimusta ja taustoittavat mielellään ajankohtaisia aiheita ilmastokokoukseen liittyen.
Ilmastopaneelin raportti: Uudet laskelmat puoltavat tavoitetta saavuttaa hiilineutraalius Suomessa vuoteen 2035 mennessä30.10.2024 09:00:00 EET | Tiedote
Ilmastopaneelin tuore raportti tarkastelee Suomen päästöbudjettia ja hiilineutraaliustavoitetta uusien, ilmastotieteen paremmin huomioivien laskentamenetelmien avulla. Tarkastelun pohjalta Ilmastopaneeli korostaa, että ilmastolakiin kirjattu hiilineutraalius vuonna 2035 on perusteltu tavoite.
Rapport av Klimatpanelen: Ökad distributionsskyldighet och snabbare elektrifiering halverar trafikens utsläpp22.8.2024 04:00:00 EEST | Pressmeddelande
Finlands klimatpanel har publicerat en analys om den nuvarande regeringens utsläppsminskande åtgärder för trafiken i förhållande till klimatmålen. De största utmaningarna har att göra med ändringarna i distributionsskyldigheten. Målen kan uppnås genom att öka andelen förnybara bränslen i fossila transportbränslen i tillräcklig grad och genom att påskynda elektrifieringen av trafiken. Det är också ekonomiskt lönsamt att minska trafikens utsläpp för att säkra ansvarsfördelningssektorns utsläppsmål.
Ilmastopaneelin raportti: Jakeluvelvoitteen kasvattaminen ja sähköistymisen vauhdittaminen puolittavat liikenteen päästöt22.8.2024 04:00:00 EEST | Tiedote
Suomen ilmastopaneeli on julkaissut arvion nykyisen hallituksen liikenteen päästövähennystoimista suhteessa ilmastotavoitteisiin. Merkittävimmät haasteet liittyvät jakeluvelvoitteen muutoksiin. Tavoitteet on mahdollista saavuttaa kasvattamalla uusiutuvien polttoaineiden osuuksia riittävän suuriksi fossiilisten liikennepolttoaineiden joukossa ja vauhdittamalla liikenteen sähköistymistä. Liikennepäästöjen vähentäminen taakanjakosektorin päästötavoitteiden varmistamiseksi on myös taloudellisesti kannattavaa.
Ilmastopaneelin kannanotto: IImastotoimien jouduttaminen kiireesti on Suomen etu18.6.2024 11:59:00 EEST | Tiedote
Ilmastopaneeli pitää tärkeänä, että pääministeri Petteri Orpon hallitus on sitoutunut ilmastolain tavoitteisiin. Hiilineutraaliuteen vuoteen 2035 mennessä tähtäävä politiikka tarjoaa Suomelle avaimet vihreään kasvuun, kunhan ennakoitavasta ilmastopolitiikasta pidetään kiinni.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme