Demarinaiset

Orpon ja Purran talousarvio on kylmää kyytiä tasa-arvolle ja yhdenvertaisuudelle

Jaa

Eduskunta on kokoontunut keskustelemaan opposition vaihtoehtobudjeteista. Orpon hallituksen talousarvioesityksessä toistuu ristiriita hallitusohjelman ja siinä tehtyjen sitoumuksien kanssa.  Monet hallituksen suunnittelemat muutokset esimerkiksi työelämään eivät edistä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta, vaan päinvastoin heikentävät niitä.  

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

”Orpon ja Purran hallituksen budjetissa tehdään selkeitä tulonsiirtoja köyhiltä rikkaille ja samaan aikaan kasvatetaan sekä sukupuolten että sukupolvien välisiä tuloeroja entisestään. Tämä on selkeä arvovalinta. Hallitus on päättänyt kampittaa tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden tietä”, sanoo Demarinaisten ja SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.  

Orpon hallituksen talousarvioesitys sisältää useita leikkauksia ja heikennyksiä toimeentuloon, jotka kohdistuvat erityisesti pienituloisiin ja niillä on kerrannaisvaikutuksia etenkin naisten toimentuloon. Hallituksen esitykset lakko-oikeuden rajoittamisesta, palkattomasta ensimmäisestä sairaslomapäivästä ja irtisanomisen helpottamisesta ovat suoria heikennyksiä naisvaltaisille aloille ja toimeentuloon. Lisäksi hallituksen suunnitellut veronkevennykset hyödynnyttävät eniten suurituloisia, joista enemmistö on miehiä. 

Hallituksen päätökset vaikeuttavat julkisten palveluiden saatavuutta, heikentävät pienituloisten asemaa ja pudottavat köyhyysrajan alle kymmeniä tuhansia suomalaisia. Sosialidemokraatit eivät hyväksy Orpon ja Purran hallituksen epäoikeudenmukaista leikkauspolitiikkaa, joka kohdistuu säästöjen ja heikennyksien kautta yhteiskunnan heikommassa asemamassa oleviin ihmisiin, pienituloisiin, työttömiin ja lapsiperheisiin.  

”On kestämätöntä, että hallitus ei ole tehnyt talousarvioon vaikutusarviointeja. Hallitukselta puuttuu ymmärrys siitä, että miten nämä leikkaukset kasautuvat samoille henkilöille ja leikkaavat ison osan ihmisten kuukausituloista. Kenenkään ei tulisi joutua valitsemaan lääkkeiden ja leivän väliltä,” vaatii Tuppurainen.  

Sosialidemokraatit ovatkin esittäneet hallituksen politikkaan oikeudenmukaisemman ja tulevaisuuteen katsovan vaihtoehdon, jossa ketään ei jätetä.  SDP:n vaihtoehto on selkeä. Oikeudenmukaisempaa politiikkaa ja vähemmän velkaa, vähemmän köyhyyttä, tinkimättä ilmastotavoitteista tai kasvusta.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Demarinaiset

Sosialidemokraattisten Naisten liittokokous on valinnut uuden liiton johdon tulevalle liittokokouskaudelle10.11.2024 16:22:22 EET | Tiedote

Puheenjohtajan Helena Marttilan ja kahden varapuheenjohtajan Tawar Salarin ja Miina-Anniina Heiskasen lisäksi hallitukseen valittiin 12 varsinaista ja heidän henkilökohtaiset varajäsenensä. Kausi kestää 2025–2027. Sosialidemokraattisten Naisten hallitukseen valittiin: Irja Vaateri (Helsinki) Virpi Sorsa (Häme) Satu Honkonen (Lappi) Sari Melkko (Kaakkois-Suomi) Tuula Peltonen (Keski-Suomi) Sonja Heiskanen (Oulu) Marjut Leppänen (Pirkanmaa) Hanna-Leena Saarela (Pohjanmaa) Tuija Ketola (Satakunta) Tytti Luoma (Savo-Karjala) Nina Savinen (Varsinais-Suomi) Kirsi Oksanen (Uusimaa) Heidän henkilökohtaiset varajäsenensä ovat: Minna Salminen (Helsinki) Soile Pasanen (Häme) Henna Knuuti (Lappi) Sari Rautiainen (Kaakkois-Suomi) Tiina Liimatainen (Keski-Suomi) Helena Ohtonen (Oulu) Tuula Petäkoski-Hult (Pirkanmaa) Kirsi Kandolin (Pohjanmaa) Rosalia Breider (Satakunta) Niina Karppanen (Savo-Karjala) Päivi Rantanen (Varsinais-Suomi) Maila Tikkanen (Uusimaa)

Demarinaisten puheenjohtajan Tytti Tuppuraisen avauspuhe Sosialidemokraattisten naisten 17. liittokokouksessa9.11.2024 18:25:18 EET | Tiedote

Muutokset puhuttaessa mahdollisia. Rakkaat siskot, hyvät toverit, arvoisat Demarinaiset, Naisten ja miesten tasa-arvon ja naisten poliittisen osallistumisen maailmanhistoria on yhtä pitkä kuin demokratian historiakin. Tämä kulunut viikko todistaa jälleen kerran, että naisten työn historia jatkuu vielä tulevaisuudessakin. Yhdysvalloissa Demokraattipuolue asetti jo toisen kerran presidenttiehdokkaaksi naisen. Ja jo toisen kerran naisehdokas oli pätevä, osaava ja kokenut poliitikko. Ja taas vastassa oli poliitikko, jonka osaaminen ja moraali oli kyseenalaistettu hyvällä syyllä, jolla oli painolastia niin politiikasta, liike-elämästä kuin yksityiselämästäkin. Edellisen kerran, 2016, sanottiin, että Hillary Clinton oli julkisuudessa kulunut, liian tunnettu. Nyt sanottiin, etteivät äänestäjät tunteneet Kamala Harrisia. Niin – eroja oli paljon. Yhteistä oli, ettei naisen ollut mahdollista päästä maailman tärkeimmälle johtopaikalle. Olemme pettyneitä, murheellisia. Sen kuitenkin voimme sanoa,

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye