Institutet för hälsa och välfärd THL

Undersökningen Hälsosamma Finland: Finländarnas övervikt orsakar redan betydande problem – nu behövs samhällsåtgärder

Dela

Cirka 1,2 miljoner vuxna har ett kroppsmasseindex (BMI) som överskrider gränsen för fetma (30 kg/m2). 30 procent av kvinnorna och 27 procent av männen har fetma. Fetma är vanligast i åldersgruppen 40–64 år, där en av tre har fetma.

Bukfetma är ännu vanligare och förekommer hos nästan varannan vuxen. Ett midjemått på över 90 centimeter hos kvinnor och över 100 centimeter hos män betraktas som bukfetma.

Fetma och bukfetma har blivit vanligare bland personer i arbetsför ålder, dvs. 20–64-åringar. Bland män i arbetsför ålder har fetma ökat med 3 procentenheter och bland kvinnor med 4 procentenheter jämfört med 2017. I genomsnitt har vikten för en man av medellängd ökat med 1,6 kg och för en kvinna av medellängd med 1,8 kg.

Uppgifterna framgår av THL:s undersökning Hälsosamma Finland, där 10 000 slumpmässigt utvalda personer i åldern 20 år och äldre kallades till en omfattande hälsoundersökning. Av dem deltog 5 800 (58 % av dem som fick kallelsen) i hälsoundersökningen.

”Fetma blir vanligare och de problem som fetman orsakar håller på att växa oss över huvudet. Fetman orsakar årligen miljardbelopp i extra kostnader för hälso- och sjukvården. Nu mer än någonsin behövs omfattande samhällsåtgärder för att sätta stopp för befolkningens viktökning. Sådana metoder skulle bland annat kunna vara skatter och marknadsföringsbegränsningar för ohälsosamma livsmedel” säger docent Annamari Lundqvist, ledare för undersökningen. 

Över en halv miljon finländare har diabetes

10 procent av kvinnorna och 14 procent av männen lider av diabetes. Det är mer än över en halv miljon finländare. En femtedel av dem är drabbade av sjukdomen utan att veta om det. 

Fetma och framför allt bukfetma ökar risken för typ 2-diabetes. Enligt resultaten av diabetesrisktestet kommer nästan 160 000 finländare att utveckla typ 2-diabetes under de kommande 10 åren om inte riskfaktorerna hanteras. 

Högt blodtryck och högt kolesterol är fortfarande vanliga trots att medicineringen ökat

I undersökningen Hälsosamma Finland konstaterades också att varannan vuxen antingen tar blodtryckssänkande läkemedel eller har högt blodtryck. Det är mer än 2 miljoner personer.

Upp till hälften av dem som tar blodtryckssänkande läkemedel har ett blodtryck som inte når behandlingsmålet. Situationen har inte förbättrats sedan 2017. 

Blodtrycksnivåerna sjunker inte heller längre så som de gjorde i början av 2000-talet. 

”Det är sannolikt att blodtrycksmedicineringen inleds med för låg dos och för sent”, säger överläkare Lara Lehtoranta. ”Till följd av att fetma blir vanligare kommer vi att se högre blodtrycksnivåer i framtiden. Detta syns också i kolesterolvärdena.”

Över 3 miljoner finländare har en störning i fettomsättningen, dvs. de har antingen förhöjda kolesterolhalter i blodet eller tar kolesterolsänkande läkemedel. Cirka en fjärdedel av dem som tar kolesterolsänkande läkemedel har fortfarande höga kolesterolvärden. 

Särskilt oroväckande är ökningen av triglyceridnivåerna i blodet hos personer i arbetsför ålder. 

”Nivåerna av triglyceridfett ökar på grund av bukfetma, riklig alkoholkonsumtion samt kost som innehåller mycket hårda fetter och fiberfattiga kolhydrater”, förklarar Lehtoranta. 

Pensionärerna ligger bättre till när det gäller riskfaktorerna för folksjukdomar. Bland dem har till exempel nivåerna av totalkolesterol och LDL-kolesterol sjunkit, vilket åtminstone delvis kan förklaras av den ökade användningen av kolesterolsänkande läkemedel.

”För att framtiden på det stora hela ska se ljusare ut behöver vi mer samhällsåtgärder, samarbete mellan olika aktörer samt tillräckliga resurser inom primärvården för att förebygga och behandla fetma och associerade sjukdomar”, säger Annamari Lundqvist.

Resultaten av undersökningen Hälsosamma Finland presenteras på Folkhälsodagen tisdagen den 5 december. Temat för dagen är hälsa och arbets- och funktionsförmåga hos personer i arbetsför ålder. Man kan ta del av evenemanget online eller på plats i THL:s lokaler i Helsingfors.
Folkhälsodagens program samt anmälan (på finska) 

Källa:

Fetma, webbrapport, resultat av undersökningen Hälsosamma Finland (på finska) 

Diabetes, webbrapport, resultat av undersökningen Hälsosamma Finland (på finska) 

Blodtryck, webbrapport, resultat av undersökningen Hälsosamma Finland (på finska) 

Kolesterol, webbrapport, resultat av undersökningen Hälsosamma Finland (på finska) 

Hälsosamma Finland-webbrapporter (på finska) 

Mer information:

Annamari Lundqvist
ledare för undersökningen
THL
tfn 029 524 7283
fornamn.efternamn@thl.fi

Lara Lehtoranta
överläkare
THL
tfn 029 524 8234
fornamn.efternamn@thl.fi

Undersökningen Hälsosamma Finland  

Resultat av undersökningen Hälsosamma Finland  

Tidigare undersökningar:

Undersökningen Hälsosamma Finland: Var femte ung kvinna har upplevt diskriminering i arbetslivet. Pressmeddelande från THL 23.11.2023.   

Undersökningen Hälsosamma Finland: Oron för klimatförändringen är allmän och många gör hållbara val i sin vardag. Pressmeddelande från THL 21.11.2023.  

Undersökningen Hälsosamma Finland: Över hälften av 65–74-åringarna upplever sig vara fullt arbetsföra – ändå förvärvsarbetar endast en liten del. Pressmeddelande från THL 7.11.2023.  

Undersökningen Hälsosamma Finland: Mindre än hälften av alla vuxna motionerar tillräckligt, kvällspigghet och otillräcklig sömn har blivit vanligare. Pressmeddelande från THL 26.10.2023. 

Undersökningen Hälsosamma Finland: Var femte vuxen har varit tvungen att göra avkall på mat, läkemedel eller läkarbesök på grund av brist på pengar. Pressmeddelande från THL 5.10.2023. 

Nyckelord

Institutet för hälsa och välfärd THL

Mannerheimvägen 166
00270 Helsingfors

https://thl.fi/sv/web/thlfi-sv

Följ Institutet för hälsa och välfärd THL

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Institutet för hälsa och välfärd THL

Ett kriståligt samhälle förutsätter välmående människor som stöder varandra28.1.2025 00:01:00 EET | Pressmeddelande

Ett kriståligt samhälle byggs upp av välmående människor som stöder varandra och har förmågan att anpassa sig samt av system som stärker befolkningens hälsa och välfärd. En färsk rapport från THL visar att en majoritet av finländarna upplever sig leva ett tryggt liv och litar på samhällsaktörerna och sina närstående. Däremot har förtroendet för till exempel det politiska beslutsfattandet och hälso- och sjukvårdssystemet försämrats under de senaste åren. Också upplevelsen av otrygghet har blivit vanligare, särskilt bland äldre personer. ”Förtroendet utgör kärnan i både social hållbarhet och mental kristålighet. I Finland ligger förtroendet fortfarande på en hög nivå internationellt sett. Denna grund riskerar dock att falla sönder om ojämlikheten och utanförskapet ökar”, säger Laura Kestilä, ledande forskare vid THL. ”I en tid av geopolitisk osäkerhet och många kriser får samhällsdebatten ofta en hård ton. Frågor om befolkningens välfärd och hälsa hamnar ofta i skymundan trots att det är

Människans och naturens välfärd som mål för det nationella beslutsfattandet – THL publicerade ett förslag till en välfärdsekonomisk styrmodell12.12.2024 02:00:00 EET | Pressmeddelande

Institutet för hälsa och välfärd (THL) har publicerat ett förslag till en välfärdsekonomisk styrmodell och uppföljningsindikatorer. Det är fråga om en modell för att planera politiska åtgärder och följa upp vilka effekter de har, inte bara för ekonomin utan också för den sociala och ekologiska hållbarheten. Styrmodellen ger ett hållbarhetsperspektiv till exempel vid utarbetandet av regeringsprogram och statsbudgeten. I modellen föreslås till exempel att man utser en framtidsombudsman och genomför ett omfattande hörande av medborgarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye