Edessä asuntomarkkinoiden nollavuosi
Korot, väestönkasvu ja hallituksen varainsiirtoveromuutokset määräävät nyt asuntomarkkinoiden suunnan. Ensi vuonna 2024 kaupankäynti viriää selvästi, mutta hinnat kääntyvät selkeämpään nousuun vasta loppuvuodesta.
”Kaupungit kasvavat nyt nopeammin kuin koskaan, mutta uusien asuntojen aloitukset on pantu jäihin. Rakennusyhtiöiden myyntivarastot tyhjenevät kysynnän kasvaessa ja samaan aikaan uusia asuntoja valmistuu kasvukolmioon vähiten 10 vuoteen. Tuloksena se, että hintojen nopeampi kirivaihe ajoittuu vuoteen 2025”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kertoo.
Hypon hintaennuste osoittaa koko maahan kuluvalle vuodelle laskua -6,5%, joka tasoittuu vuositasolla 0,0%:iin vuonna 2024. Pääkaupunkiseudulle Hypo ennustaa vastaavasti -7,8% (2023) ja 0,0% (2024) kehitystä.
Korko-odotukset laskevat, mutta suomalaisten asuntolainojen viitekorot pysyttelevät vielä neljän prosentin lähimaastossa. Yleisimmän eli vuoden euriborin mukainen korontarkistus kulkee 12 kuukauden sykleissä, joten lainanottajan kannattaa seurata omia ehtojaan, jotta tietää, millaiseen korkoon hänen on syytä varautua.
Väestö kasvaa vauhdikkaasti
Suomen väestö kasvaa nyt nopeimmin vuoden 1956 jälkeen ja tämän vuoden väestönkasvu yltää yli 40 000 hengen. Selitys on vilkas maahanmuutto, sillä syntyvyys on painunut alimmilleen sitten vuoden 1833.
”Ristiriita on silmiinpistävä ja kehitys on yllättänyt väestöennustajat. Maahanmuuttoa selittävät tietenkin globaalit kriisit ja erityisesti Venäjän hyökkäyssota, sillä Ukrainasta tulleet yli 16 000 pakolaista näkyvät meillä tilastoissa juuri tänä vuonna”, Keskinen kuvailee ja jatkaa:
”Asuntomarkkinoilla ristiriita korostuu, sillä kasvukolmion kärjissä kaupungit kasvavat nopeammin kuin koskaan tilastohistoriassa. Kun siihen yhdistetään uusien asuntojen aloitusten romahtaminen, epäsuhta asuntojen tarjonnan ja kysynnän välissä paisuu vuoteen 2025 mennessä”, hän sanoo.
Väliraha ja oma maksukyky ratkaisevat
Asuntokauppa on virinnyt kuluvan vuoden marras-joulukuussa, merkittävässä määrin varainsiirtoveron muutosten ja korkokäänteen vuoksi. Markkinoiden syväjäätä ylläpitää kuitenkin yhä ajatus, että omalla asunnolla pitäisi tehdä voittoa. Hinnat ovat kuitenkin laskeneet kautta linjan.
”Seuraavankin hankittavan asunnon hinta on laskenut ja säntillisesti säästäneet, mahdollisesti ylimääräisiä lyhennyksiä asuntolainaansa tehneet kotitaloudet ovat yhä edelleen vahvoilla, kun hakevat itselleen seuraavaa asuntoa”, Hypon Juho Keskinen huomauttaa.
Hän muistuttaa myös siitä, että veroporkkanasta huolimatta kannattaa olla tarkkana ja laskea oman talouden kannalta tärkeät asiat useaan kertaan.
”Kauppaa edistävien etuuksien sijaan kannattaa neuvotella korostetusti ostettavan asunnon hinnasta. Kekseliäät ”ruokalahjakortit” on syytä jättää syrjemmälle. Erityisesti uusien asuntojen kaupassa keskeinen tekijä on yhtiölainan suuruus”, Keskinen neuvoo.
Käytettyjen asuntojen kaupassa puolestaan taloyhtiön kunto ja taustat sekä tontin omistus on selvitettävä ja otettava huomioon omissa päätöksissä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juho Keskinenekonomisti
Työskentelen Hypon ekonomistina asuntomarkkinoihin keskittyen.
Juha Lappalainenviestintäasiantuntija
Työskentelen asiantuntijana Hypon ulkoisessa viestinnässä ja mediakontakteissa.
Kuvat
Suomen Hypoteekkiyhdistys, Hypo-pankki
Suomen Hypoteekkiyhdistys on Suomen vanhin valtakunnallinen ja yksityinen luottolaitos, perustettu 1860. Hypo-konserni on kaikista pankki- ja vakuutusyhtiöistä riippumaton, jäsentensä hallinnoima keskinäinen yhtiö, joka toiminnassaan on erikoistunut asuntorahoitukseen. Konserniin kuuluu myös vuonna 2002 perustettu talletuspankki, Suomen AsuntoHypoPankki Oy.
Osavuosikatsauksen 1.1.–30.9.2023 mukaan Hypo-konsernin tase oli 3,5 miljardia euroa, ydinvakavaraisuus 14,0 %, luottokanta 2,8 miljardia euroa, talletukset 1,5 miljardia euroa, järjestämättömät luotot 0,2 % ja liikevoitto 7,3 miljoonaa euroa. Asiakkaita konsernilla on yli 23 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Hypoteekkiyhdistys ja Suomen AsuntoHypoPankki Oy
Väestönkehitys ohjaa Hypo-luokituksen näkymiä18.10.2024 00:05:00 EEST | Tiedote
Hypon asuntoluottoluokitus 2024: Manner-Suomen kunnista Helsinki yltää ainoana asuinmarkkina-alueena AA- -luokitukseen Hypon vuosittaisessa tarkastelussa. Tampere, Espoo ja Pirkkala saavat kylkeensä A+ -leiman.
Hypo julkistaa asuntoluottoluokituksen perjantaina 18.10. klo 0:0114.10.2024 08:00:00 EEST | Tiedote
Ennakkotiedote: Hypo julkistaa asuntoluottoluokituksen päivityksen vuodelle 2024 ensi perjantaina 18.10. klo 0:01.
Talous hakee varovaista viivelähtöä28.6.2024 00:05:00 EEST | Tiedote
Hypon Talouskatsaus 2/2024 - Suomen talous supistuu tänäkin vuonna, kun työttömyys kasvaa, investoinnit kyntävät ja kuluttajat epäröivät suurten hankintojensa kanssa. Samalla korot ovat jo laskeneet huipputasoiltaan, mikä kohentaa kuluttajien ostovoimaa ja siten yksityistä kulutusta. Naiset luottavat Suomen talouteen yllättäen miehiä vähemmän ja he näkevät myös oman taloutensa tilanteen heikommaksi.
Hypon Talouskatsaus perjantaina 28.6. klo 0:0124.6.2024 08:51:02 EEST | Tiedote
Ennakkotiedote: Hypo julkistaa vuoden ensimmäisen talouskatsauksen varhain perjantaina 28. kesäkuuta 2024 klo 0:01.
Asuminen on nyt halvinta sitten 2000-luvun alun23.5.2024 00:05:00 EEST | Tiedote
Hypon Asuntomarkkinakatsaus 2/2024, no. 89 – Asumisen juoksevat kulut ovat kääntyneet deflaatioon ja lämmitysenergia on merkittävästi halvempaa kuin vuosi sitten. Arkituntuman vastaisesti asuminen onkin nyt ennätyksellisen edullista, kun asuntojen reaalihinnatkin ovat laskeneet 20 vuoden takaiselle tasolleen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme