Vihreää joulupöytään - Kotimainen pakasteherne ja pinaatti hurmaavat jouluherkuissa
Joulupöydän tuttu klassikko on vihreä, raikas ja makea - kotimainen pakasteherne. Herneet ovat olennainen osa suomalaista jouluruokaperinnettä. Tämä näkyy myös Apetitin pakasteherneen myyntitilastoista: pakasteherneen myynti moninkertaistuu joulun alla.
Uutta twistiä perinteisiin – Herne hurmaa keitossa ja pinaatti tortussa
Joulupöydässä makeutta ja keveyttä tuovalla herneellä on perinteisesti tuttu paikka kinkun tai kalkkunan vierellä. Herne käy tarjottavaksi joulupöytään sellaisenaan, mutta vaihtelua voi hakea kevyellä marinadilla ryyditetyistä appelsiini-valkosipuliherneistä. Raikas sitrus paritettuna valkosipulin kanssa tuo lisäkeveyttä ja uutta twistiä joulupöytäklassikkoon.
”Paras tapa säilyttää pakasteherneen napakkuus, on kiehauttaa ne nopeasti pienessä määrässä vettä. Liian pitkä kuumennusaika muuttaa herneen löysäksi”, kertoo Apetitin markkinointipäällikkö Nina Dahlberg.
Pakasteherne on pääraaka-aine myös juhlavassa Creme Ninon -hernesosekeitossa, joka sopii vaikka alkukeitoksi juhlapöytään. Creme Ninon on klassinen ranskalainen tuorehernekeitto, joka hurmaa maullaan ja värityksellään.
Vihreästä väristä voi nauttia myös joulutortuissa. Tortut maistuvat mainiosti myös suolaisella täytteellä. Esimerkiksi glögin kaveriksi sopii hyvin pinaatti-fetatortut, joissa on hyödynnetty kotimaista pinaattia. Pinaatti sopiikin erinomaisesti torttutäytteeksi ja vihreä väri tuo näyttävyyttä.
Pakastekasvikset ovat aina sesongissa
Apetitin kotimainen pinaatti viljellään Satakunnassa lähellä Apetitin Säkylän pakastetehdasta. Pinaatti aloittaa satokauden, sillä se valmistuu ensimmäisenä sopimusviljelijöiden viljelemistä vihanneksista. Apetitin pakastetehtaalla pinaatti pestään, ryöpätään ja pakastetaan helposti käyttävänä pellettinä. Pinaatissa erityistä on se, että siitä saadaan yleensä kaksi satoa samana satokautena.
Herne pakastetaan pinaatin tapaan tuoreena. Herneen pakastusprosessi on erityisen vauhdikas, sillä herneen tie pellolta pakkaseen vie noin kaksi tuntia. Tästä syystä herneet saadaan tuoreena pakastimeen ja ovatkin näin aina sesongissa. Ripeä tuotantoprosessi ja teollinen pakastus takaavat, että kasvisten ravinteet ja maku säilyvät erinomaisen hyvin.
Pakasteherne puidaan tarkoitukseen erikseen suunnitellulla hernepuimurilla. Apetit omistaa kaikki Suomessa käytössä olevat hernepuimurit, jotka erottelevat herneet paloista jo pellolla puimurin liikkuessa. Seuraavalla puintikaudella nähdään myös Apetitin uusi hernepuimuri, joka odottaa nyt Apetitin tehtaalla käyttövalmiina seuraavaa satokautta. Vuonna 2021 hankitulle puimurille Apetit järjesti julkisen nimikilpailun, jossa puimuri sai nimekseen Hernesteri. Puimurijoukon konkari on puolestaan ahkeroinut hernepuintien parissa yli 10 vuotta.
Yhteyshenkilöt
Miika KemiläViestintä- ja vastuullisuuspäällikköApetit Oyj
Puh:+358104024044miika.kemila@apetit.fiApetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen ja kestävään arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja ja jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä sekä rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä. Konsernin liikevaihto vuonna 2022 oli 182 miljoonaa euroa. Lue lisää: apetit.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Apetit Oyj
Pakasteherneen puinti on päivän päälle – Herneen tie pellolta pakkaseen edellyttää huolellista valmistelua ja saumatonta yhteistyötä8.7.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Apetit viljelyttää tänä vuonna n. 1800 hehtaaria pakastehernettä. Pakasteherneen puinti alkoi 8.7. Tarkan puintiaikataulun, lyhyiden etäisyyksien sekä toimivan yhteistyön ansiosta herne saadaan pellolta pakkaseen noin kahdessa tunnissa. Näin kotimaisen pakasteherneen maku ja rakenne säilyvät ensiluokkaisina.
Tiesitkö, että pinaatista saadaan kaksi satoa? – Pakastepinaatista vaivatonta arkiruokaa vaikka kesäkeittiöön Tara Junkerin reseptillä4.7.2024 09:30:00 EEST | Tiedote
Kun vihannekset pakastetaan niiden olleessa parhaimmillaan, ovat ne tuoreita edelleen käyttöön otettaessa. Apetit viljelyttää miljoonia kiloja kotimaisia pakastevihanneksia vuodessa. Apetitin satokauden aloittaa pinaatti, josta ruokavaikuttaja Tara Junker ideoi arkiruokareseptin, joka on helppo valmistaa myös kesämökillä.
Tutustu Apetitin uusiin Neito-öljyihin – Maukkaat ja monipuoliset vaihtoehdot jokaiseen keittiöön28.6.2024 09:30:00 EEST | Tiedote
Apetitin kasviöljyvalikoimiin tuli kesäksi kaksi monikäyttöistä uutuutta: Apetit Neito Salaattiöljy ja Apetit Neito Pizza- ja pastaöljy. Nämä uutuudet toimivat monipuolisesti kaikessa ruoanlaitossa.
Kotimaisen pakasteherneen kylvöt vauhdissa – pakasteherneen viljelypinta-ala noussut21.5.2024 10:30:00 EEST | Tiedote
Apetit kasvattaa tulevalla satokaudella merkittävästi avomaankasvisten sopimusviljelyaloja. Erityisesti herneen, perunan ja porkkanan viljelyalat kasvavat. Satokauden tavoitteena on viljelyttää yhteensä yli 35 miljoonaa kiloa kotimaisia kasviksia sopimusviljelijöiden pelloilla. Apetitin Räpin koetilalla testataan uusia viljelylajikkeita ja -menetelmiä.
Tuoreita herneitä ympäri vuoden – ruokavaikuttaja Tara Junkerin neljä pakastehernevinkkiä8.5.2024 09:30:00 EEST | Tiedote
Pakasteherne on klassikko ja yllättävän monipuolinen raaka-aine. Se antaa raikkautta vaikka pannukakkuun, sopii arkeen ja juhlaan ja toimii jälkiruoissakin. Ripeän teollisen pakastusprosessin ansiosta pakasteherneessä on myös ravintoaineet kohdallaan. Palkokasvina herneessä on runsaasti proteiinia ja pakasteesta on näppärä ottaa herneitä juuri sopiva määrä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme