Etelä-Savon ELY-keskus

Jäänpaksuus Etelä-Savossa yleensä 11–20 cm

Jaa

Seuranta-asemien havaintojen perusteella Etelä-Savon jäät ovat paksuuntuneet viikossa 1–8 senttimetriä. Teräsjään ja kohvan välissä havaittiin kuitenkin melkein kaikilla asemilla jopa 10 senttiä paksu, sula loskakerros, mikä voi heikentää jään kantavuutta.

Laaja, lumen peittämä jäätyneen Yöveden pinta pilvisen taivaan alla. Ympäröivä maisema sisältää kaukaiset, puurajaiset rannat harmaan, pilvisen taivaan alla. Ilmapiiri vaikuttaa kylmältä ja rauhalliselta. Jäällä lumilapio ja kaksi reikää
Lumilapio Yöveden jäällä

Etelä-Savon ELY-keskus mittasi jään paksuuksia neljällä järvellä Etelä-Savossa. Mittaukset tehtiin noin 100 metrin etäisyydellä rannasta. Jääpeitteen kokonaispaksuudet vaihtelivat järven mukaan 11–20 senttimetrin välillä. Korpijärvi oli ainoa seuranta-asema, missä oli kiinteä yksiosainen jääpeite; muualla jääpeite koostui erillisestä teräsjää- ja kohvakerroksesta, joita erotti 6–10 sentin paksuinen sula vesi/loskakerros. Alueellisilla seuranta-asemilla nyt havaitut yhteenlasketut jäänpaksuudet vastaavat 2000-luvun joulukuun keskiarvoja.

Jään päällä oleva lumikerros oli kierroksen aikaan pitkälti muuttunut kohvaksi. Asemilla esiintyi jään päällä lumilaikkuja, joiden paksuus oli enimmillään neljä senttimetriä.

Kyyveden ja Oravin valtakunnallisten asemien seuraavat jäämittaukset tehdään 20.12.23. Kyseiset mittaukset jäävät lomakauden takia pois tästä tiedotteesta.

Jäänmittaustulokset 18.12.2023.

Ristiina

Yövesi

20 cm

Teräsjäätä keskimäärin 15 cm, kohvajäätä keskimäärin 5 cm, lunta jään päällä 0 cm. Teräsjään ja kohvan välissä vettä/loskaa 6 cm. Jään paksuuden poikkeama ajankohdan 2000-luvun keskiarvosta +8 cm.

Mäntyharju

Korpijärvi

11 cm

Teräsjäätä 11 cm, Lunta jään päällä laikkuina. Poikkeama ajankohdan 2000-luvun keskiarvosta +1,7 cm.

Mäntyharju

Pyhävesi

14 cm

Teräsjäätä 8 cm, teräsjään ja kohvan välissä 10 cm paksuinen vesi/loskakerros, kohvaa 6 cm. Poikkeama ajankohdan 2000-luvun keskiarvosta +0,6 cm.

Pertunmaa

Peruvesi

14 cm

Teräsjäätä 8 cm, kohvaa 6 cm. Teräsjään ja kohvan välissä 6–7 cm paksuinen vesi/loskakerros. Poikkeama ajankohdan 2000-luvun keskiarvosta +0,7 cm.

Yövedellä havaittiin kierroksen paksuin jää eli yhteensä 20 cm. Tämä on mittaushetkellä sulan välikerroksen erottamien teräsjää- ja kohvakerrosten yhteenlaskettu paksuus. Ohuin jää (11 cm) oli Korpijärvellä, missä jääkansi oli yhtenäistä teräsjäätä.

Mittaukset tehdään valtakunnallisilla jäähavaintopaikoilla 10 päivän välein ja alueellisilla havaintopaikoilla kuun 10. ja 20. päivä. Seuraava mittauspäivä on valtakunnallisilla havaintopaikoilla 20.12.2023. Alueellisilla havaintopaikoilla seuraava mittauskierros on 10.1.2024.

Sääennusteen mukaan jouluviikon lämpötilat vaihtelevat +3 ja -8 asteen välillä. Alkuviikon vesisateet voivat lumitilanteesta riippuen lisätä sohjon muodostumista jäiden päälle, mikä yhdistettynä loppuvuodelle ennustettuihin pikkupakkasiin lisännee kohvan muodostumista seuraavan kymmenen päivän aikana, varsinkin jos mahdolliset jäänsisäiset sulat välikerrokset jäätyvät. Vesisateet voivat myös sulattaa jäätä, jos sen päällä ei ole lunta eristeenä. Joulun lähipäiville ennustettujen lumisateiden määristä riippuu, miten paksu eristävä lumikerros jään päälle muodostuu loppuvuodelle.   

Tällä jääkierroksella ainoastaan Yöveden pisteellä havaittiin teräsjäätä 15 cm, mikä on turvaraja moottorikelkalle. Sekä kelkkailijan että jäällä jalankulkevan on hyvä muistaa, että jään kokonaispaksuus sekä kantavuus voivat vaihdella merkittävästi jopa metrin säteellä eikä jäässä tapahtuvaa muutosta välttämättä näe lumen alta. Jääkannen koostuminen kahdesta sulan välikerroksen toisistaan erottamasta jääkerroksesta tuo oman lisähaasteensa jään kantavuuden arviointiin.

Edelliseen kierrokseen verrattuna teräsjään havaituissa paksuuksissa ei Yövettä lukuun ottamatta tapahtunut merkittävää muutosta: Yövedellä havaittiin viikon takaiseen verrattuna noin 8 cm paksumpi teräsjää. Pyhävedellä ja Peruvedellä suurin osa viikon aikana muodostuneesta jäästä (5–6 cm) näyttää olevan kohvaa. Korpijärvellä kohvaa ei vielä havaittu, mutta sitä voi hyvinkin muodostua seuraavaan jääkierrokseen (10.1.2024) mennessä. 

Jääkierroksen havaintojen perusteella ELY-keskus ei suosittele moottoriajoneuvoilla jäille menemistä. Havaitut teräsjään paksuudet ylittivät viisi senttiä, mikä on turvaraja yksittäiselle jäällä kulkijalle. Jalankin jäällä liikkuessa on kuitenkin muistettava, että jään kantavuus voi heikentyä yllättäen.

Ilmoitetut jäänpaksuudet eivät milloinkaan kerro kyseisen järven koko jäätilannetta, vaan pelkästään yhden tutkimuskohteen tuloksen. Mittauspaikat ovat korkeintaan 100 metrin etäisyydellä rannasta, eivätkä näin ollen kuvaa selkävesien jäätilannetta. Mittauspaikat eivät myöskään sijaitse virtapaikoissa.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

ELY-keskuksen logo.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Kangasniemen Pukkiselän tilaa parannetaan vedenpintaa nostamalla22.8.2024 10:10:42 EEST | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskus aloittaa kunnostustyöt arvokkaalla lintuvesikohteella Kangasniemen Pukkiselällä. Pukkiselkää kunnostetaan rakentamalla pohjapato Pukkiselän ja Tiplammen väliseen uomaan, Luusniementien välittömään läheisyyteen. Pohjapadon tarkoitus on pidättää vettä järvessä kuivimpina aikoina ja ehkäistä näin järven umpeenkasvua. Hanke toteutetaan osana Helmi-elinympäristöohjelmaa, jonka rahoittaa ympäristöministeriö. Itä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt vesilain mukaisen luvan pohjapadon rakentamiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye