Tipattoman katugallup: urheilua alkoholin tilalle
Tipaton tammikuu haastaa kokeilemaan lyhyttä päihteetöntä jaksoa ja sen vaikutuksia omaan hyvinvointiin. Mukana olevat somevaikuttajat sekä pop-up tapahtumassa haastatellut kansalaiset kokevat Tipattomalla olevan paljon hyötyä.
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto toteutti katugallupin Tipaton tammikuu pop-up tapahtumassa Helsingin päärautatieaseman asema-aukiolla 2.1. Kävijöitä kahden tunnin tapahtumassa oli noin 400.
”Voit viettää aikaa ilman alkoholiakin, miksi ei voisi olla hauskaa ilman sitä?”
Haastateltujen ohikulkijoiden mukaan hauskaa voi pitää myös ilman alkoholia, mitä sanoo myös kampanjassa mukana oleva näyttelijä/somevaikuttaja Emma Nopanen. Nopanen kokeilee Tipatonta ensi kerran ja kertoo haluavansa rohkaista muita kokeilemaan.
Eräs ohikulkija vinkkaa kokeilemaan alkoholin sijaan urheilua. Fyysinen rasitus vapauttaakin kehossa mielihyvähormoneja, kuten endorfiinia, minkä lisäksi urheilu Tipattomalla parantaa kuntoa ja fyysistä suorituskykyä. Myös kampanjassa mukana olevat vaikuttajat Atso Tillgren ja Arttu Ylitalo kannattavat ajatusta. Tillgren vinkkaa, että Tipattomalle kannattaa asettaa päihteettömyyden lisäksi myös joku toinen tavoite, kuten esimerkiksi Cooperin testituloksen parantaminen. Ylitalo puolestaan kertoo oman alkoholittomuutensa alkaneen urheiluvalmennuksesta.
” Terve mieli on joustava. Siitä se lähtee, mielen kanssa yhteisestä päätöksestä.”
Joidenkin ohikulkijoiden mukaan Tipaton voi olla väylä raittiiseen elämään tai katkaista haitallinen alkoholinkäyttö. Haastatellut kuitenkin pohtivat sitä, ettei Tipaton välttämättä sovi kaikille. Tässä kohtaa tärkeää olisi se, että jokainen itse tunnistaisi oman tilanteensa ja kykenisi arvioimaan omaa terveydentilaansa. Haitallista tai ongelmallista päihteiden käyttöä ei yksilö välttämättä kykene ilman apua tai omaa motivoituneisuutta lopettamaan. Ohikulkijat kuitenkin sanoittavat, ettei kannata lannistua, jos ei heti onnistu.
Haastateltuja pohdituttivat syyt alkoholin käytölle. Monet sanoittivat, että juominen liittyisi joko ryhmäpaineeseen tai negatiivisten tunteiden käsittelyyn. Samaa pohtivat myös mukana olevat vaikuttajat.
-Omalla kohdalla ainakin join paljon häpeään ja ahdistukseen. En uskaltanut puhua siitä mikä ahdisti, kun häpesin kaikkea sitä mitä elämässä oli tapahtunut, kertoo mukana oleva rap-artisti Ville Nurminen. - Jos olisin uskaltanut aiemmin puhua asioista ja olla avoin kaikesta, niin elämä olisi ollut helpompaa, hän jatkaa.
-Ei pidä miettiä mitä muut sinusta ajattelevat, tärkeintä on mitä itse ajattelee. Toivoisin että nuoret miehet uskaltaisivat puhua, ja että perusrutiinit laitettaisiin kuntoon, unirytmi, liikunta ja ruokavalio. Tee asioita, jotka edistävät hyvinvointia ja vältä niitä, jotka heikentävät sitä, vinkkaa Nurminen.
Tipaton tammikuu on Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkoston järjestämä vuosittainen kampanja, joka haastaa suomalaisia kokeilemaan lyhyttä päihteetöntä jaksoa ja sen vaikutuksia omaan elämään. Kampanjan juuret nivoutuvat sotavuosien jälkeiseen aikaan, kotiin palaaville sotilaille suunnattuun raittiustyöhön. Kampanjassa mukana ovat seuraavat somevaikuttajat: Emma Nopanen, SANA, Ville Nurminen, Atso Tillgren, Sobermimmi Wilma Tuominen sekä Arttu Ylitalo. Kampanjaa voi seurata somessa #Tipaton2024 tai nettisivuilla: tipaton.fi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ida VirtaEHYT ry / EPT verkosto
Puh:044 763132ida.virta@ehyt.fiKuvat
Linkit
Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto (EPT-verkosto) kokoaa yhteen yli 60 Suomen merkittävintä ehkäisevän päihdetyön asiantuntijajärjestöä. www.ept-verkosto.fi - http://www.ept-verkosto.fi/
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta EPT-verkosto
Nuoren ahdistuksen ja levottomuuden syynä voi olla vapetus4.11.2024 13:18:57 EET | Tiedote
Oppimisvaikeuksia, keskittymiskyvyn häiriöitä ja tarkkaavaisuuden häiriöitä. Ahdistusta, masennusta, ADHD-oireilua. Erikoislääkäri Maria Juusela kertoo, että nuorten potilaiden kohdalla näiden oireiden taustalla voi yhä useammin olla nikotiiniriippuvuus, joka on syntynyt savuttomia nikotiinituotteita eli vapea ja nikotiinipusseja käyttämällä.
Yliannostuksiin kuoli viime vuonna ennätysmäärä ihmisiä29.10.2024 07:50:00 EET | Tiedote
Huumemyrkytyksiin eli yliannostuksiin kuoli 253 ihmistä vuonna 2023 – “Tuskallisinta oli, ettei palvelujärjestelmä ja yhteiskunta pystynyt tarttumaan avunhuutoon ajoissa”, menetyksen kokenut läheinen kertoo
Väsymyksen ja huonon yöunen syynä voi olla tissuttelu tai älylaitteiden käyttö iltaisin6.2.2024 07:12:00 EET | Tiedote
Pienikin määrä alkoholia illalla vaikuttaa yöuneen. Uni kevenee jo parista annoksesta. Seuraavana päivänä olo on nuutunut, tekee mieli makeaa ja unirytmi alkaa helposti muuttua, kun päivällä on pakko ottaa torkut ja illalla tulee taas valvottua pidempään.
Tipattomalla kannustetaan tutustumaan itseensä15.1.2024 00:00:00 EET | Tiedote
Tipaton tammikuu haastaa suomalaisia kokeilemaan lyhyttä päihteetöntä jaksoa sekä tarkastelemaan omaa suhdetta alkoholiin. Tipaton voi olla myös hyvä paikka tehdä itsetutkiskelua. Haastattelimme kampanjassa mukana olevaa somevaikuttajaa Arttu Ylitaloa sekä artisti Lumousta.
Terveys tärkein syy viettää Tipatonta – ilman alkoholia olo on virkeämpi14.12.2023 07:50:00 EET | Tiedote
Yli 40 prosenttia Tipatonta viettäneistä kertoi pitäneensä alkoholittoman kuukauden terveyssyistä. Moni Tipattoman viettäjä tunsi olonsa virkeämmäksi Tipattoman aikana. Osa koki myös nukkuneensa paremmin. Tulokset käyvät ilmi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Kantar TNS Oy:llä* teettämästä kyselystä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme