Näistä syistä suomalaiset sairastuvat syöpään – Ylipainon merkitys sairauden aiheuttajana kasvaa
Uusi tutkimus arvioi elintapoihin liittyvien eri tekijöiden vaikutusta syöpien syntyyn.
Tupakka on suurin yksittäinen syövän riskitekijä suomalaisilla, selviää Suomen Syöpärekisterin, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Helsingin yliopiston yhteistyössä tekemästä tutkimuksesta.
Tutkimus selvitti eri elintapatekijöiden – tupakoinnin, ylipainon, alkoholin kulutuksen ja fyysisen aktiivisuuden – lisäksi myös koulutustaustan ja naisilla synnytyshistorian yhteyttä syöpään sairastumiseen yli neljän vuosikymmenen ajalta.
– Elintapoihin liittyvät eri riskitekijät selittivät 34 % miesten ja 24 % naisten uusista syövistä. Ylivoimaisesti suurimman osan syövistä on aiheuttanut tupakointi, 23 % miesten ja 8 % naisten syövistä. Hurjat lukemat johtuvat siitä, että tupakointi on ollut vallitseva pahe etenkin miesväestössä, Suomen Syöpärekisterin tutkimuspäällikkö Karri Seppä kertoo.
Tupakoinnin jälkeen merkittävimmät riskitekijät ovat ylipaino ja alkoholin käyttö.
– Yhdessä ylipaino ja alkoholin käyttö aiheuttivat joka kymmenennen syövän. Naisilla ylipainon ja alkoholin käytön vaikutus yhdessä jopa ylitti tupakoinnin merkityksen syöpään sairastumisessa, Seppä toteaa.
Lihavuusepidemia merkittävä kansanterveydellinen kysymys
Riskitekijöiden merkitys syöpään sairastumisessa paitsi vaihtelee maiden kesken, myös muuttuu ajan myötä. Vastaavaa syöpien riskitekijöiden syyosuuksia arvioivaa tutkimusta, joka perustuu pitkään rekisteriseurantaan, ei ole suomalaisaineistoilla aiemmin tehty. Mittavassa tutkimuksessa yhdistettiin 1970-luvulta lähtien väestökyselyissä kerätyt noin 250 000 suomalaisen elintapatiedot kansallisen syöpärekisterin keräämiin tietoihin heillä todetuista syövistä.
– Keskityimme tutkimuksessa riskitekijöihin, joista on olemassa vakuuttavaa näyttöä, että ne aiheuttavat syöpää. Tutkimuksemme lisäsi esimerkiksi näyttöä siitä, että tupakka aiheuttaa rintasyöpää ja eturauhassyövän riski on kohonnut alkoholia käyttävillä miehillä. Näistä tarvitaan vielä lisää tutkimusta, Seppä sanoo.
Tulevaisuudessa etenkin ylipainon ja lihavuuden ehkäiseminen tulee olemaan tärkeää syöpävaaran vähentämiseksi.
– Suomalaiset miehet ovat vähentäneet tupakointia merkittävästi viime vuosikymmeninä. Sen sijaan naisten alkoholin käyttö on yleistynyt. Miesten ja naisten ylipaino ja lihavuuskin ovat lisääntyneet, ja niiden osuuden syöpien aiheuttajana oletetaan myös edelleen kasvavan. Tämä on olennainen kansanterveydellinen kysymys ja tulee vaikuttamaan syöpätaakkaan entistä enemmän. Lihavuuskehitystä pitäisi pystyä muuttamaan, jotta voisimme tehokkaammin ehkäistä syöpiä tulevaisuudessa, toteaa Syöpärekisterin johtaja Janne Pitkäniemi.
– Syöpä on yksi keskeinen kansansairaus Suomessa. Muita merkittäviä somaattisen sairaustaakan aiheuttajia ovat sydän- ja verisuonitaudit, diabetes ja krooniset hengityselinsairaudet. Myös näitä sairauksia voidaan ehkäistä pitkälti samoilla elintapamuutoksilla kuin syöpää, lisää THL:n tutkimusprofessori Pekka Jousilahti.
Yhteyshenkilöt
Karri SeppäTutkimuspäällikköSuomen Syöpärekisteri
Puh:050 441 8556karri.seppa@cancer.fiJanne PitkäniemiJohtajaSuomen Syöpärekisteri
Puh:050 372 3335janne.pitkaniemi@cancer.fiPekka JousilahtiTutkimusprofessoriTHL
Puh:040 5124353pekka.jousilahti@thl.fiNina AiristoViestinnän asiantuntijaSuomen Syöpärekisteri
Puh:050 560 4334nina.airisto@cancer.fiLinkit
Syöpäjärjestöt on Suomen suurin potilas- ja kansanterveysjärjestö, joka edistää hyvinvointia ja terveyttä. Tuotamme ja tarjoamme tietoa, tukea ja toivoa. Tavoitteena on ehkäistä syöpää sekä luoda sairastuneille ja heidän läheisilleen hyvän elämän edellytyksiä syövästä huolimatta.
Syöpäjärjestöt on yhteisnimitys Suomen Syöpäyhdistykselle ja Syöpäsäätiölle, joka on merkittävin yksityinen syöpätutkimuksen rahoittaja Suomessa. Suomen Syöpäyhdistykseen kuuluu 12 alueellista syöpäyhdistystä ja kuusi valtakunnallista potilasjärjestöä sekä tutkimuslaitos Suomen Syöpärekisteri. Suomen Syöpäyhdistys ylläpitää THL:n viranomaisrekisteriä, syöpärekisteriä, joka sisältää syöpätautien rekisterin sekä kansallisten syöpäseulontojen rekisterit.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Syöpäjärjestöt
Nuorten nikotiinituotteiden käyttö kääntyi nousuun – tarve lopettamisen tuelle kasvaa2.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Syöpäjärjestöt tarjoaa vaikuttavia keinoja nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen. Järjestöjen työn ansiosta nuorille on tarjolla matalan kynnyksen apua, jota ei aina ole muuten saatavilla.
Suomalaiset hyvin tietoisia elintapojen vaikutuksesta syöpäriskiin19.3.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Syöpäjärjestöjen teettämään kyselytutkimukseen vastanneista 95 % uskoo, että elintavoilla on merkittävä vaikutus syöpäriskiin.
Uusi suositus: Rintasyövän seulonta laajennettava 46–74-vuotiaisiin13.3.2025 11:00:00 EET | Tiedote
Kansallinen syöpäseulontojen ohjausryhmä ehdottaa rintasyövän seulonnan laajentamista nykyisestä 50–69-vuotiaiden kohdeikäryhmästä 46–74-vuotiaisiin.
Kyselyselvitys: Joka kolmas syöpäpotilas kokee diagnoosin viivästyneen12.3.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Sairastuneet ovat sitoutuneita ja tyytyväisiä omaan syöpähoitoonsa. He myös arvostavat terveydenhuollon ammattilaisten työtä. Tulokset käyvät ilmi Suomen Syöpäpotilaat ry:n vuodenvaihteessa 2024–2025 toteuttamasta Diagnoosi, syöpähoito ja seuranta -kyselystä (684 vastausta).
Nuorten naisten HPV-tietoisuus pääosin hyvällä tasolla10.3.2025 11:00:00 EET | Tiedote
Suomessa on osallistujille ilmainen kohdunkaulasyövän seulontaohjelma, mutta seulontaohjelman ulkopuoliset testit ovat yleisiä varsinkin nuorilla naisilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme