“Edistys? Se on geeneissämme!” 33 Nobel-palkittua vaatii vetoomuksellaan Euroopan parlamenttia tukemaan uusia geeniteknologioita

Jaa

Avoin kirje, joka vetoaa uusien geeniteknologioiden puolesta, on lähetetty tänään Euroopan parlamentin jäsenille, vain päiviä ennen kuin Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta (ENVI) äänestää komission ehdotuksesta vapauttaa NGT:t Euroopan tiukoista GMO-säännöksistä. Vetoomuksen on allekirjoittanut 33 Nobel-palkittua ja yli 1000 eurooppalaista tieteentekijää. Kirjeen kokoamisen koordinoi ympäristöjärjestö WePlanet.

Crispr-menetelmän avulla voidaan muokata DNA-juostetta tarkasti ja yksinkertaisesti halutussa genomin kohdassa
Crispr-menetelmän avulla voidaan muokata DNA-juostetta tarkasti ja yksinkertaisesti halutussa genomin kohdassa Sangharsh Lohakare

Tänään Euroopan parlamentin jäsenille on lähetetty avoin kirje, joka kehottaa heitä "hylkäämään tieteenvastaisen pelottelun" ja äänestämään uusien geeniteknologioiden (NGT) puolesta tärkeässä äänestyksessä. Vetoomuksen on allekirjoittanut tähän mennessä 33 Nobel-palkinnon saajaa ja yli 1000 eurooppalaista tieteentekijää.

Vetoomuksen allekirjoittajien joukossa ovat muun muassa uraauurtava biokemisti Emmanuelle Charpentier ja mikrobiologi Jennifer Doudna, jotka jakoivat vuoden 2020 Nobel-palkinnon fysiologiasta/lääketieteestä kehittämänsä CRISPR-cas9 - geenimuokkaustekniikan ansiosta. Teknologiaa pidetään yhtenä merkittävimmistä läpimurroista biologian historiassa ja se on ollut nyt NGT-keskustelun ytimessä. Muita avoimen kirjeen allekirjoittajia ovat mm. maailmankuulut tieteentekijät Steven Pinker ja Peter Singer. Pinker toimii bioetiikan professorina Princetonin yliopistossa ja Singer on psykolingvisti, tietokirjailija ja arvostettu julkinen ajattelija.

CRISPR-cas9:n käyttö kasvinjalostuksessa voi vähentää merkittävästi torjunta-aineiden ja lannoitteiden käytön tarvetta maataloudessa samalla kun se lisää ruokaturvaa kehittämällä ilmastokestäviä kasvilajikkeita.

"NGT:t tarjoavat valtavan potentiaalin kestävään maatalouteen, parannettuun ruokaturvaan ja innovatiivisiin lääketieteellisiin ratkaisuihin", sanovat allekirjoittajat. "Kannustamme teitä kuuntelemaan alati kasvavaa maanviljelijöiden enemmistöä, jotka tukevat geeniteknologioiden hyödyntämistä sekä alan todellisia asiantuntijoita Brysselin kuplan tieteenvastaisten lobbaajien sijaan. Vetoamme teihin, että äänestätte NGT:iden puolesta."

NGT:iden potentiaalin hyödyntämättä jättäminen on myös taloudellisesti merkittävä menetys, toteavat allekirjoittajat, joka "voi maksaa Euroopan taloudelle 300 miljardia euroa vuodessa 'menetettyinä hyötyinä' useilla sektoreilla." [1]

Kaikkien katseet ovat nyt ENVI-valiokunnan äänestyksessä, jonka on suunniteltu olevan 24. tammikuuta. Jos valiokunta hyväksyy aloitteen, asia etenee 5. helmikuuta olevaan täysistunnon äänestykseen Strasburgissa. Kymmenien aktivistien kansainvälisestä WePlanet-verkostosta - erityisten nuorten tieteentekijöiden ja maanviljelijöiden - odotetaan osoittavan mieltään parlamentin ulkopuolella kyseisenä päivänä NGT:iden puolesta.

Hollantilainen mikrobiologi Hidde Boersma, joka vastaa vetoomuksen koordinoinnista, sanoo: "NGT-äänestys on suuri hetki Euroopan parlamentille. Valitsevatko he rationaalisuuden ja optimismin vai taipuvatko tieteenvastaisen pelottelun edessä? Nyt, enemmän kuin koskaan, on aika valita optimismi, jota esimerkiksi Euroopan nuoret tieteentekijät ja maanviljelijät edustavat."

Suomessa vetoomuksen kasvoina toimii Suomen tunnetuin tieteen kansantajuistaja, Turun yliopiston avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja, joka on jo vuosikymmenten ajan puhunut geeniteknologioiden puolesta.

“On ymmärrettävää, että ihminen lähtökohtaisesti kannattaa kaikkea luonnonmukaista. Iso kysymys kuitenkin on, mikä on luonnonmukaista ja mikä luonnotonta. Elämme tällä hetkellä luonnonmukaisuuden harhassa, joka ei perustu tieteeseen. Käytännössä kaikki kasvit, joita nykyisin syömme, ovat pitkällisen kasvinjalostuksen tuotetta, joka on paljon sattumanvaraisempi prosessi kuin uudet tarkat geeniteknologiat”, toteaa Valtaoja. 

Valtaojan mukaan tiedon lisääminen uusista geeniteknologioista on avainasemassa siinä, että saamme valjastettua nämäkin tieteen hienot saavutukset hyötykäyttöön ihmiskunnan hyväksi.

LUE KOKO VETOOMUS JA ALLEKIRJOITTAJALUETTELO TÄÄLTÄ. 

[1] https://allianceforscience.org/blog/2023/10/new-report-details-the-e3-trillion-cost-of-europe-saying-no-to-science-on-gene-editing/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Emmanuelle Charpentier, Jennifer Doudna, Steven Pinker ja Peter Singer johtavat yli 850 allekirjoittajan joukkoa, joka vaatii NGT:iden laillistamista Euroopassa
Emmanuelle Charpentier, Jennifer Doudna, Steven Pinker ja Peter Singer johtavat yli 850 allekirjoittajan joukkoa, joka vaatii NGT:iden laillistamista Euroopassa
Lataa
Uusia geeniteknologioita vastustavat aktivistit kokoontuvat Brysselissä
Uusia geeniteknologioita vastustavat aktivistit kokoontuvat Brysselissä
Lataa
Esko Valtaoja toimii vetoomuksen kasvoina Suomessa
Esko Valtaoja toimii vetoomuksen kasvoina Suomessa
Lataa
Crispr-menetelmän avulla voidaan muokata DNA-juostetta tarkasti ja yksinkertaisesti halutussa genomin kohdassa
Crispr-menetelmän avulla voidaan muokata DNA-juostetta tarkasti ja yksinkertaisesti halutussa genomin kohdassa
Sangharsh Lohakare
Lataa

Linkit

WePlanetista

WePlanet on uusi, hyväntekeväisyysrahoitteinen maailmanlaajuinen ympäristöalan kansalaisjärjestö, jolla on aktivisteja 15 eri maassa Euroopassa, Afrikassa sekä Aasian ja Tyynenmeren alueella. WePlanet perustuu ekohumanistiseen filosofiaan, ja se on ainutlaatuinen ympäristöjärjestöjen joukossa, sillä se puoltaa sellaisten teknologioiden käyttöä kuin soluviljely, geenieditointi ja uudet ydinvoiman muodot. Järjestön tavoitteena on, että 50-75 prosenttia Euroopan pinta-alasta villiinnytetään luonnontilaiseksi, että eläintuotanto vähenee, että ilmasto viilenee ja että globaalissa etelässä varmistetaan energian reilu saatavuus. 

WePlanet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Ekomodernistit ry

KUTSU: Tulisiko Suomen ryhtyä tarjoamaan käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituspalveluja kansainvälisen ilmastotyön vauhdittamiseksi? Raportin julkaisutilaisuus Oodissa ma 20.5 klo 16-2013.5.2024 23:59:00 EEST | Tiedote

Tulisiko Suomen ryhtyä tarjoamaan käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituspalveluja kansainvälisen ilmastotyön vauhdittamiseksi? Tästä aiheesta keskustellaan 20. toukokuuta klo 16-20 keskuskirjasto Oodissa. Tilaisuudessa julkaistaan “The Case for Waste - The Opportunities and Obstacles for Commercial, Multinational Spent Fuel Repositories in Finland” -selvitys.

Miksi sekä vegaaniaktivisti että lihaa syövä avaruustähtitieteen emeritusprofessori tukevat ruoantuotannon mullistusta vaativaa vetoomusta?11.10.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Miljardien investointeja kestävän ruoantuotannon kehittämiseen vaatinut kansainvälinen vetoomus EU:lle sai mukaan ison joukon tunnettuja suomalaisia. Ensimmäisten joukossa vetoomuksen allekirjoittivat vegaaniaktivisti Benjamin Pitkänen sekä lihaa syövä avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja. Kysyimme heiltä, miksi he tukivat vetoomusta.

Johtavat poliitikot, tutkijat ja julkisuuden henkilöt vaativat avoimella kirjeellä EU:lta miljardi-investointeja kestäviin ruoantuotantoteknologioihin27.9.2023 14:10:48 EEST | Tiedote

Joukko johtavia poliitikkoja, tutkijoita ja julkisuuden henkilöitä vetoaa avoimella kirjeellä Euroopan komission puheenjohtajaan Ursula von der Leyeniin kestävämmän ruoantuotannon kehittämiseksi. Vetoomuksen pääviestinä on, että meidän tulee tuottaa samanlaista ruokaa, mihin ihmiset ovat jo tottuneet ilman eläintuotannon haittoja uusien ruoantuotantoteknologioiden avulla. Suomesta vetoomuksessa mukana ovat mm. kestävien ruokajärjestelmien professori Hanna Tuomisto Helsingin yliopistosta, erikoistutkija Seppo Knuuttila Suomen ympäristökeskuksesta, tutkija Emilia Nordlund VTT:ltä sekä lukuisia julkisuuden henkilöitä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye