KUTSU: Tulisiko Suomen ryhtyä tarjoamaan käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituspalveluja kansainvälisen ilmastotyön vauhdittamiseksi? Raportin julkaisutilaisuus Oodissa ma 20.5 klo 16-20

Jaa

Tulisiko Suomen ryhtyä tarjoamaan käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituspalveluja kansainvälisen ilmastotyön vauhdittamiseksi? Tästä aiheesta keskustellaan 20. toukokuuta klo 16-20 keskuskirjasto Oodissa. Tilaisuudessa julkaistaan “The Case for Waste - The Opportunities and Obstacles for Commercial, Multinational Spent Fuel Repositories in Finland” -selvitys.

Käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen maailmanmarkkina on satoja miljardeja euroja. Suomi on loppusijoituksessa vuosia, ellei vuosikymmeniä, muita maita edellä. Tulisiko Suomen ryhtyä tarjoamaan käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituspalveluita muille maille ja millaisia hyötyjä siitä olisi? Entä haittoja ja esteitä?

Näistä aiheista keskustellaan 20. toukokuuta keskustakirjasto Oodissa järjestettävässä tilaisuudessa, jossa julkaistaan Rauli Partasen “The Case for Waste - The Opportunities and Obstacles for Commercial, Multinational Spent Fuel Repositories in Finland” -selvitys.

Paikka: Keskuskirjasto Oodi - Maijansali
Aika: 20. toukokuuta klo 16:00-20:00

Tilaisuudessa keskustelemassa mm:

  • Sama Bilbao y Leon, Director General, World Nuclear Association (keynote)

  • Rauli Partanen: The Case for Waste 

  • Laura Salonga, DeepGEO: Building a sustainable repository business with local communities

  • WePlanet

  • Marja Vuosio, ERDO association

  • Berta Picamal, Nucleareurope: Why a multinational DGR would make sense in Europe?

  • Christian Sjölander, Kärnfull Next, Ruotsi

  • Thomas Jam Pedersen, Copenhagen Atomics, Tanska

  • Juhani Hyvärinen, LUT

  • Suvi Karvonen, VTT

  • Peppi Seppälä, Espoon kaupunginvaltuutettu, vihr.

  • Sanfrid Lindblom, Pyhäjoen kunta

Ilmoittautumiset osoitteeseen info@thinkatom.net 19.5.2024 mennessä. Tilaisuuteen voi osallistua myös etäyhteydellä.

Seminaarin järjestävät Think Atom Oy ja Suomen Ekomodernistit ry, ja sen pääsponsori on DeepGEO. Tilaisuuden kieli on englanti.

SELVITYKSEN ESITTELY 

The Case for Waste - The Opportunities and Obstacles for Commercial, Multinational Spent Fuel Repositories in Finland -selvitys kertoo, että maailmalla on yli 450 000 tonnia käytettyä ydinpolttoainetta, jonka loppusijoituksen arvo on karkeasti 450 miljardia euroa – ja molemmat luvut kasvavat vuosi vuodelta. Tästä jätteestä merkittävä osa voitaisiin loppusijoittaa jossain muussa maassa kuin missä se on syntynyt ja rahat loppusijoitukseen löytyvät valmiina valtioiden ydinjäterahastoista.

Suomi puolestaan on ensimmäinen maa maailmassa, joka on rakentanut ja ottamassa käyttöön kotimaisen käytetyn polttoaineen loppusijoitusluolan. Se on todettu ympäristöjalanjäljeltään pieneksi, erittäin turvalliseksi ja verraten kustannustehokkaaksi.

Suomen kamppaillessa heikkenevän huoltosuhteen, heikon tuottavuuskehityksen ja kasvavan velkaisuuden ja budjettialijäämien kanssa on tarpeen keskustella myös uusista liiketoimintamahdollisuuksista ennakkoluulottomasti. Kansainvälisen loppusijoituspalvelun tarjoaminen on monin tavoin järkevä ajatus.

”Ei ole järkevää rakentaa jokaiseen maahan omaa pientä loppusijoitusluolaa. Keskitetyt, isommat ratkaisut pienentävät riskejä ja ympäristöjalanjälkeä ja säästävät rahaa kaikilta osapuolilta”, sanoo selvityksen kirjoittaja Rauli Partanen. 

”Lisäksi kaupallinen loppusijoitusluola on erinomainen vientibisnes sitä tarjoavalle maalle. Vuosittainen liikevaihto voi nousta miljardeihin, paikalliset työpaikat tuhansiin, ja tuottomarginaalinkin on arvioitu olevan varsin hyvä”, Partanen jatkaa.

Teknisiä, taloudellisia tai turvallisuuteen liittyviä esteitä kansainväliselle loppusijoitustoiminnalle ei ole, sillä ne on ratkaistu jo kansallisen projektin kanssa. Isoin este on lainsäädäntö, joka ei tällä hetkellä salli käytetyn ydinpolttoaineen tuontia eikä vientiä.

”Laki on estänyt tehokkaasti aiheen selvittämisen ja julkisen keskustelun, sekä varsinaisen liiketoiminnan aloittamisen ja siihen investoimisen”, Partanen sanoo. 

”Mahdollisuus on kuitenkin niin mittava sekä suomalaisten tulevalle hyvinvoinnille että globaalille ilmasto- ja ympäristötaistelulle, että aiheesta on ehdottomasti käytävä kiihkoton ja faktapohjainen keskustelu. Ydinenergialakia ollaan muuttamassa nyt. Selvitykseni tarkoitus on tarjota tietoa tähän keskusteluun.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Ekomodernistit ry

“Edistys? Se on geeneissämme!” 33 Nobel-palkittua vaatii vetoomuksellaan Euroopan parlamenttia tukemaan uusia geeniteknologioita19.1.2024 11:00:00 EET | Tiedote

Avoin kirje, joka vetoaa uusien geeniteknologioiden puolesta, on lähetetty tänään Euroopan parlamentin jäsenille, vain päiviä ennen kuin Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta (ENVI) äänestää komission ehdotuksesta vapauttaa NGT:t Euroopan tiukoista GMO-säännöksistä. Vetoomuksen on allekirjoittanut 33 Nobel-palkittua ja yli 1000 eurooppalaista tieteentekijää. Kirjeen kokoamisen koordinoi ympäristöjärjestö WePlanet.

Miksi sekä vegaaniaktivisti että lihaa syövä avaruustähtitieteen emeritusprofessori tukevat ruoantuotannon mullistusta vaativaa vetoomusta?11.10.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Miljardien investointeja kestävän ruoantuotannon kehittämiseen vaatinut kansainvälinen vetoomus EU:lle sai mukaan ison joukon tunnettuja suomalaisia. Ensimmäisten joukossa vetoomuksen allekirjoittivat vegaaniaktivisti Benjamin Pitkänen sekä lihaa syövä avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja. Kysyimme heiltä, miksi he tukivat vetoomusta.

Johtavat poliitikot, tutkijat ja julkisuuden henkilöt vaativat avoimella kirjeellä EU:lta miljardi-investointeja kestäviin ruoantuotantoteknologioihin27.9.2023 14:10:48 EEST | Tiedote

Joukko johtavia poliitikkoja, tutkijoita ja julkisuuden henkilöitä vetoaa avoimella kirjeellä Euroopan komission puheenjohtajaan Ursula von der Leyeniin kestävämmän ruoantuotannon kehittämiseksi. Vetoomuksen pääviestinä on, että meidän tulee tuottaa samanlaista ruokaa, mihin ihmiset ovat jo tottuneet ilman eläintuotannon haittoja uusien ruoantuotantoteknologioiden avulla. Suomesta vetoomuksessa mukana ovat mm. kestävien ruokajärjestelmien professori Hanna Tuomisto Helsingin yliopistosta, erikoistutkija Seppo Knuuttila Suomen ympäristökeskuksesta, tutkija Emilia Nordlund VTT:ltä sekä lukuisia julkisuuden henkilöitä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye