Yliopiston uusi professori Markus Salo etsii keinoja teknologian aiheuttaman stressin vähentämiseen
Jyväskylän yliopisto on valinnut kutsumenettelyllä KTT Markus Salon tietojärjestelmätieteen professorin tehtävään 1.1.2024 alkaen. Professuuri sijoittuu informaatioteknologian tiedekuntaan. Salo tutkii työssään uusien teknologioiden käytön vaikutuksia ihmisten hyvinvointiin sekä ihmisten teknologian käytöstä kokemaa niin kutsuttua teknostressiä.

Työssään Markus Salo tutkii ryhmänsä kanssa uusien teknologioiden käyttöä ja sitä, millaisia hyviä ja huonoja vaikutuksia niillä on ihmisten arkeen ja toimintaan niin työelämässä kuin vapaa-ajalla.
– Tietotyöläiset kohtaavat jatkuvasti enemmän tietotulvaa ja teknologian aiheuttamia keskeytyksiä. Monet sosiaalisen median käyttäjät taas kokevat haasteita keskittymisen kanssa ja paineita omasta julkikuvastaan. Siksi tutkimme, millaisilla keinoilla ihmiset voivat vähentää teknologian aiheuttamia haittoja, kuormitusta ja stressiä, Salo kertoo.
Salon tutkimuksen tarkoituksena on antaa tietoa siitä, miten teknologioiden suunnittelussa ja hyödyntämisessä voitaisiin paremmin huomioida myös niitä käyttävien ihmisten hyvinvointi.
– Tarkoituksena on, että tietotyöläiset voisivat tehdä työnsä laadukkaasti ja tehokkaasti, mutta samalla hyvinvointia ylläpitäen, Salo kuvailee.
Tulevaisuudessa Salon ja kollegoiden tarkoituksena on paneutua muun muassa robottien ja ihmisten väliseen yhteistyöhön sekä ohjelmistokehittäjien flow-kokemuksiin.
Yksi teknostressitutkimuksen kärkinimistä maailmassa
Informaatioteknologian tiedekunnan dekaani Pasi Tyrväinen kertoo olevansa hyvin tyytyväinen saadessaan Salon uuteen ja vastuullisempaan akateemiseen rooliin tiedekunnassa.
– Markus Salo on kehittynyt nopeasti teknologian aiheuttaman stressin tutkimuksen kärkinimeksi ja yhdeksi nuorista tietojärjestelmätieteen kärkinimistä maailmassa, Tyrväinen summaa.
Markus Salo toimii tietojärjestelmätieteen professorina ja akatemiatutkijana Jyväskylän yliopistossa, jossa hän johtaa Suomen Akatemian, Emil Aaltosen Säätiön ja Liikesivistysrahaston rahoittamia tutkimusprojekteja.
Salon tutkimusta on julkaistu monissa alan huippujulkaisuissa. Hänet on myös palkittu muun muassa Tietojenkäsittelytieteiden seuran Vuoden tietojärjestelmätieteilijä -palkinnolla sekä Association for Information Systemsin Early Career Award -palkinnolla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Markus SaloProfessoriJyväskylän yliopiston Informaatioteknologian tiedekunta
Puh:+358408054295markus.t.salo@jyu.fiTeemu RahikkaViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 469 9377teemu.m.rahikka@jyu.fiLinkit
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Kilpailtu rahoitus tuo Jyväskylään viisi nuorta huippututkijaa3.4.2025 14:44:48 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon myönnettiin huikeat viisi tutkimushankerahoitusta EU:n Marie Skłodowska-Curie -hausta. Rahoitus mahdollistaa kansainvälisten huippututkijoiden siirtymisen Jyväskylän yliopistoon.
Sosiaalihuollon priorisoinnille tarvitaan selkeitä eettisiä periaatteita – uusi kirja opastaa alan ammattilaisia ja päättäjiä3.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Miten sosiaalihuollossa tulisi päättää, kenelle apua tarjotaan ensimmäisenä? Mihin rajalliset resurssit kohdennetaan oikeudenmukaisesti? Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa tehdään päivittäin vaikeita päätöksiä. Uudessa kirjassaan Sosiaalihuollon priorisoinnin mallit ja etiikka yliopistonlehtori Petteri Niemi ja sosiaalityöntekijä Riikka Niemi tarjoavat päättäjille ja sosiaalihuollon ammattilaisille työkaluja oikeudenmukaiseen ja perusteluun priorisointiin.
Väitöstutkimuksen mukaan humanitaarisen avun kestävyys edellyttää paikallisten organisaatioiden vahvistamista2.4.2025 08:01:00 EEST | Tiedote
Humanitaarisen avun lokalisaation tavoitteena on vahvistaa paikallisia organisaatioita, ja siirtää heille avustustoimien resurssit ja johtajuus. Samalla lokalisaatio edistää avun pitkän aikavälin kestävyyttä. Usein julkilausutut lokalisaatiotavoitteet eivät kuitenkaan toteutudu, kun ulkopuoliset kansainväliset toimijat jatkavat lokalisaation johtamista. Väitöskirjatutkimuksessaan Abdul Kadir Khan tarkastelee tätä dynamiikkaa analysoiden kriittisesti Bangladeshin Cox’s Bazarissa rohingya-avustustyöhön osallistuvien organisaatioiden näkökulmia.
Muuttolintujen kevät innoittaa luonnonystäviä 8.4. – mukana tapahtumassa myös Mikko ”Peltsi” Peltola2.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Kansalaistieteen Lähde: Muuttolintujen kevät -tapahtuma ti 8.4.2025 klo 12–19, yliopiston kirjasto Lähde
Keski-Suomen korkeakouluviikko: Tulevan opintopolun suunta voi löytyä opiskellen1.4.2025 12:03:00 EEST | Tiedote
Keski-Suomen toisen asteen oppilaitoksissa opiskellaan 7.–11.4.2025 korkeakouluopintoja. Korkeakouluviikko mahdollistaa tutustumisen korkeakouluopiskeluun ja kiinnostaviin aloihin osana toisen asteen opintoja. Tavoitteena on uuden oppimisen lisäksi tukea opiskelijoita oman opintopolun suunnittelua ja madaltaa kynnystä korkeakouluun hakeutumisessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme