Suomen Akatemia myönsi akatemiapalkinnot Simo Hosiolle ja Timo Miettiselle
Ihmisjoukkojen hajautetun älyn saattamista hyötykäyttöön tutkiva Simo Hosio ja nyky-Euroopan taustalla vaikuttavia ideoita ja aateperintöjä tutkiva Timo Miettinen palkitaan poikkeuksellisesta tieteellisestä rohkeudesta ja luovuudesta sekä toiminnasta tieteen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden edistämiseksi.
Suomen Akatemia on palkinnut kaksi ansioitunutta nuorta tutkijaa. Vuoden 2023 akatemiapalkinnot myönnetään merkittävästä tieteellisestä ja yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta Simo Hosiolle ja Timo Miettiselle. Hosio työskentelee apulaisprofessorina Oulun yliopistossa tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa ja Miettinen akatemiatutkijana Helsingin yliopistossa Eurooppa-tutkimuksen keskuksessa.
Molemmat palkituista ovat osoittaneet kykynsä laadukkaan ja yhteiskunnallisesti vaikuttavan tutkimuksen tekemiseen. Hosion ryhmän tietotekniikkaan liittyvät tutkimustulokset ovat saaneet laajasti kansainvälistä mediahuomiota muun muassa BBC:ssä, The Economistissa, Futurityssä ja New Scientistissa. Miettisen Eurooppa- ja EU-tutkimuksissa yhdistyvät vankka perustutkimus, aktiivinen osallistuminen yhteiskunnalliseen keskusteluun ja näkökulmien tuominen poliittisen päätöksenteon tueksi.
Joukkoistamisesta apua nuorten mielenterveyteen, selkäkipuun, unen laatuun ja Parkinsonin tautiin
Simo Hosio lähestyy rohkeasti vaikeita yhteiskunnallisia ongelmia joukkolaskennan ja sovelletun joukkoistamisen keinoin. Hän tutkii, miten suurten ihmisjoukkojen hajautettu äly saadaan teknologian, kuten internetin, tekoälyn ja algoritmien, avulla hyötykäyttöön erityisesti terveyteen liittyvissä haasteissa. Hosion tutkimusryhmän kehittämää teknologiaa on sovellettu laajasti muun muassa nuorten mielenterveyden, selkäkivun, unen laadun ja Parkinsonin taudin tutkimuksessa.
”Joukkoistaminen on yksi parhaista keinoista tuottaa luotettavaa dataa tekoälylle. Isojen ihmisjoukkojen yhteistä tietoa ja oivalluksia hyödyntämällä voidaan ratkaista yhteiskunnallisia ongelmia ja tuoda konkreettista apua esimerkiksi terveysongelmista kärsiville”, Hosio kertoo.
Simo Hosio on toiminut vuodesta 2020 apulaisprofessorina ja joukkolaskennan tutkimusryhmän johtajana Oulun yliopistossa tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa. Hän väitteli tekniikan tohtoriksi vuonna 2014 ensimmäisenä Microsoft Research Cambridge -ohjelman rahoittamana suomalaisena. Hosio on tehnyt aktiivista tutkimusyhteistyötä lukuisten kansainvälisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa. Hän on saanut muun muassa Suomen Akatemian tutkijatohtori- ja akatemiatutkijarahoituksen ja toimii Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittaman CRITICAL-hankkeen yhden osahankkeen johtajana. Hosio on parhaillaan tutkijavierailulla Tokion yliopistossa.
Filosofian, politiikan ja historian leikkauspinnoilta uutta Eurooppa-ymmärrystä
Timo Miettinen tutkii nyky-Euroopan taustalla vaikuttavia ideoita ja aateperintöjä, erityisesti politiikan ja yhteiskunnallisen ajattelun näkökulmasta. Hän yhdistelee poikkeuksellisen luovalla tavalla filosofian, politiikan ja historian tutkimusta. Miettisen tutkimukset ovat vaikuttaneet poliittisista ilmiöistä käytävään keskusteluun sekä tuoneet uusia näkökulmia muun muassa eurooppalaisen talouspolitiikan ymmärtämiseen.
”Minua kiehtoo oman aikamme ymmärtäminen ja analysointi. Saamme analyyttisia välineitä nyky-Euroopan ja EU:n ymmärtämiseen tarkastelemalla, milloin erilaiset ideat ovat syntyneet ja millaisia ajatusmalleja sekä ennakkoluuloja ne kantavat mukanaan”, Miettinen tiivistää.
Timo Miettinen on työskennellyt vuodesta 2021 lähtien akatemiatutkijana Helsingin yliopistossa Eurooppa-tutkimuksen keskuksessa. Hän väitteli vuonna 2013 teoreettisesta filosofiasta Helsingin yliopistossa, missä hänelle myönnettiin vuonna 2019 dosentin arvo käytännöllisen filosofian alalta. Aiemmin hän on toiminut muun muassa Eurooppa-tutkimuksen keskuksen johtajana sekä ryhmänjohtajana Suomen Akatemian rahoittamassa Law, Identity and the European Narrative
-huippuyksikössä. Miettinen on merkittävällä panoksella tehnyt tieteellistä tutkimusta tunnetuksi sekä osallistunut tutkijana yhteiskunnalliseen keskusteluun ja päätöksentekoon.
Suomen Akatemia kannustaa palkinnoilla lupaavia tutkijoita
Suomen Akatemia myöntää palkinnon vuosittain tutkijoille, jotka ovat työssään osoittaneet poikkeuksellista tieteellistä rohkeutta, luovuutta tai ennakkoluulottomuutta. Palkittavat tutkijat ovat merkittävällä tavalla tehneet tunnetuksi tieteellistä tutkimusta tai tutkijan työtä, lisänneet toiminnallaan kiinnostusta tiedettä kohtaan, osallistuneet tutkijana yhteiskunnalliseen keskusteluun tai edistäneet muuten tutkimuksen merkitystä, hyödyntämistä ja vaikuttavuutta yhteiskunnassa.
Palkinto myönnetään tutkijoille, joiden tieteellinen ura on merkittävältä osin vielä edessäpäin. Palkittavien tulee työskennellä Akatemian rahoittamina akatemiatutkijoina, tutkijatohtoreina, kliinisinä tutkijoina tai akatemiahankkeen vastuullisina johtajina. Palkittavista päättää Akatemian hallitus tieteellisten toimikuntien esityksestä. Palkinto on Miia Liesegangin suupuhallettu lasiteos ”Hetki”.
Suomen Akatemia on myöntänyt akatemiapalkinnot jo 21 kertaa. Tänä vuonna palkinnot jaetaan maaliskuussa Suomen Akatemiassa järjestettävässä palkintojenjakotilaisuudessa.
Lisätietoja:
- Simo Hosio, apulaisprofessori, p. +358 50 343 7515, simo.hosio (at) oulu.fi, tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta, Oulun yliopisto
- Timo Miettinen, akatemiatutkija, p. +358 50 318 2159, timo.pa.miettinen (at) helsinki.fi, Eurooppa-tutkimuksen keskus, Helsingin yliopisto
- professori Johanna Myllyharju, hallituksen puheenjohtaja, Suomen Akatemia, p. +358 29 448 5740, johanna.myllyharju (at) oulu.fi
- akatemiapalkinnot
Aineisto:
- palkittavien henkilökuvat ovat saatavilla Suomen Akatemian aineistopankissa: Simo Hosio ja Timo Miettinen
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pekka Rautioviestintäasiantuntija
Suomen Akatemia
www.aka.fi
Kuvat
Suomen Akatemia
Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2024 rahoitamme tutkimusta lähes 488 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia
Nivån på forskning i Finland oförändrad i internationell jämförelse11.11.2024 10:56:23 EET | Pressmeddelande
Det vetenskapliga genomslaget av den forskning som finansierats av Finlands Akademi ligger över genomsnittet för finländsk vetenskap överlag. Forskningspersonalen blir allt mer internationell: en betydande del av forskningen vid de finländska universiteten utförs av personer med utländsk bakgrund. Företagen är den viktigaste finansieringskällan för forskning och utveckling i Finland. Dessa uppgifter framgår av Finlands Akademis senaste statistik om vetenskapens tillstånd i Finland.
Suomen tieteen taso säilynyt kansainvälisessä vertailussa ennallaan11.11.2024 10:56:23 EET | Tiedote
Suomen Akatemian rahoittaman tutkimuksen tieteellinen vaikuttavuus on korkeampi kuin Suomen tieteen keskimäärin. Tutkimushenkilöstö on entistä kansainvälisempää: ulkomaalaistaustainen henkilöstö tekee merkittävän osan Suomen yliopistojen tutkimustyöstä. Yritykset ovat keskeisin tutkimus- ja kehittämistoiminnan rahoittaja Suomessa. Tiedot käyvät ilmi Suomen Akatemian uudesta Tieteen tila -aineistosta.
Standard of scientific research in Finland remains unchanged in international comparison11.11.2024 10:56:23 EET | Press release
The scientific impact of research funded by the Research Council of Finland (RCF) is higher than the impact of Finnish science on average. Finland’s research personnel is increasingly international: a significant proportion of research at Finnish universities is carried out by staff with a foreign background. Businesses are the main source of funding for R&D in Finland. These are the main conclusions of the latest RCF data on the State of Scientific Research in Finland.
Suomen Akatemia uudistaa organisaatiotaan27.8.2024 09:35:46 EEST | Tiedote
Suomen Akatemian hallintoviraston organisaatio uudistetaan. Uudistuksella ajanmukaistetaan, yksinkertaistetaan ja selkeytetään viraston rakennetta ja johtamisjärjestelmää. Uusi organisaatio aloittaa toimintansa 1.9.2024.
Tumour genetics researcher Lauri A. Aaltonen wins Anders Jahre Award15.8.2024 11:02:40 EEST | Press release
Professor Lauri A. Aaltonen is the winner of the 2024 Anders Jahre Award for Medical Research. The Anders Jahre Award is a prestigious Nordic medical prize awarded by the Faculty of Medicine at the University of Oslo. This year, the Award, worth NOK 1 million, will be shared between two researchers. The other winner is Professor Thomas Helleday from Karolinska Institutet. Professor Aaltonen and Professor Helleday share the Award for their discoveries of mechanisms that contribute to cancer development in humans.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme