Suomalainen julkaisutuotanto 2000-luvulla
Kuka on ollut Suomen tuotteliain romaanikirjailija 2000-luvulla? Entä kuka on julkaissut eniten runoteoksia? Millaisia muutoksia viime vuosina on tapahtunut harrasteaineiston eli esimerkiksi keittokirjojen ja käsityökirjojen julkaisumäärissä? Suosituimman säveltäjän varmasti tietävät jo kaikki, mutta kuka onkaan eniten pitkäsoittolevyjä tähdittänyt artisti? Miten C-kasetti voi nykyään julkaisumäärien valossa?
Muun muassa näihin kysymyksiin löytyy vastaus Kansallisbibliografia 2023 -julkaisusta, jossa esitellään kotimaisen julkaisutuotannon aihepiirejä ja julkaisumäärien muutosta vuosien varrelta keskittyen erityisesti 2000-luvulla julkaistuun aineistoon.
Kansallisbibliografia 2023 -julkaisu Doria-palvelussa
Kansalliskirjaston lakisääteinen tehtävä on kerätä ja tallettaa kotimainen julkaisutuotanto jälkipolvia varten. Itse julkaisujen säilyttämisen lisäksi myös niihin liittyvien kuvailutietojen tuottaminen on tärkeää, jotta koko ajan karttuvan kokoelman sisältöjä pystytään hakemaan ja käyttämään. Kaikki nämä tiedot löytyvät Suomen kansallisbibliografiasta.
Kansallisbibliografia koostuu kahdesta kokoelmasta. Fennica sisältää kotimaisen kirjallisuuden viitetiedot, kansallisdiskografia Violaan tallennetaan musiikkiäänitteiden ja nuottiaineiston tietoja. Yhteensä näistä kahdesta kokoelmasta löytyy kotimaisen julkaisutuotannon historiaa jo yli puolen vuosituhannen ajalta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Katri Riiheläinen
Palvelupäällikkö, Kansallisbibliografiapalvelut
Kansalliskirjasto
puh: +358 50 4786201
katri.riihelainen@helsinki.fi
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiLinkit
Kansalliskirjasto on kaikille avoin kulttuuriperintöorganisaatio, joka palvelee valtakunnallisesti kansalaisia, tiedeyhteisöjä ja muita yhteiskunnan toimijoita. Turvaamme Suomessa julkaistun tai Suomea koskevan julkaistun kulttuuriperinnön saatavuuden sekä välitämme ja tuotamme tietosisältöjä tutkimukselle, opiskelulle, kansalaisille ja yhteiskunnalle. Kehitämme palveluja yhteistyössä kirjastojen, arkistojen, museoiden ja muiden toimijoiden kanssa. Kansalliskirjasto Helsingin yliopiston erillislaitos.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Vuoden nimi on Šielâ8.11.2024 14:00:05 EET | Tiedote
Toiseksi Vuoden nimi -äänestyksessä ylsi Antti Järvinen. Kolmannen sijan jakoivat Kiekko-Espoo ja Posti. Valinnan tekivät nimistöntutkimuksen asiantuntijat.
Politiikkasuositus: Palkokasvien viljelyn lisäämistä tuettava Suomessa ruokaturvan ja huoltovarmuuden parantamiseksi7.11.2024 12:00:00 EET | Tiedote
Uudet politiikkasuositukset tarjoavat ehdotuksia palkokasvien viljelyn moninkertaistamiseksi, valkuaisomavaraisuuden parantamiseksi ja kannustimien luomiseksi viljelijöille. Tavoitteena on edistää kestävää ruoantuotantoa, vähentää tuontivalkuaisen ja typpilannoitteiden tarvetta sekä parantaa huoltovarmuutta.
JULKAISUVAPAA 5.11. klo 13: Keskiajan historian tutkijat nappasivat ainutlaatuisen 13 miljoonan EU-tutkimusrahoituksen5.11.2024 13:00:00 EET | Tiedote
Helsingin yliopiston professorin Tuomas Heikkilän ja pohjoismaisten tutkijoiden vetämä tutkimushanke selvittää humanistisin ja luonnontieteellisin menetelmin, miten Pohjola liittyi keskiajalla kirjojen avulla läntiseen Eurooppaan. Kyseessä on ensimmäinen Euroopan tutkimusneuvoston Synergy grant -rahoitus suomalaiselle humanistiselle tutkimukselle.
Vuoteen 2025 osuu täydet kymmenen arkivapaapäivää5.11.2024 08:09:00 EET | Tiedote
Vuosi 2025 alkaa suurimmalla osalla suomalaisia arkivapaapäivällä, kun uudenvuodenpäivää 1.1. vietetään keskiviikkona. Koko vuoden aikana arkivapaapäiviä saadaan maksimimäärä eli kymmenen. Tulevan vuoden ainoa viikonloppuun osuva arkipyhä on itsenäisyyspäivä, jota vietetään vuonna 2025 lauantaina.
Potilaskohtaisten syöpähoitojen räätälöimisessä edistysaskel1.11.2024 07:30:00 EET | Tiedote
Tutkijat kehittivät potilaan omiin soluihin perustuvan lääketestausalustan, joka mahdollistaa immuunihoitojen tehon ennustamisen erityisesti keuhkosyöpäpotilailla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme