Lasten ja nuorten liikkumisen LIITU-tutkimus on käynnistynyt – tutkimus toteutetaan sekä perusopetuksessa että toisen asteen oppilaitoksissa
Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa (LIITU) -tutkimus tuottaa sekä valtakunnallista että paikallista tietoa perusopetuksen oppilaiden ja toisen asteen opiskelijoiden liikkumisesta, paikallaanolosta ja unesta. Tutkimus on parhaillaan käynnissä useilla paikkakunnilla ympäri Suomea.
Jyväskylän yliopiston johtamassa LIITU-tutkimuksessa kerätään tietoa lasten ja nuorten liikkumisesta, liikunta- ja terveyskäyttäytymisestä, paikallaanolosta ja unesta sekä liikuntaan liittyvistä asenteista, arvoista ja kokemuksista sähköisen kyselyn sekä liikemittarin avulla.
– Isoista kaupungeista tietoa kerätään tällä hetkellä Helsingissä, Jyväskylässä, Kuopiossa, Oulussa, Tampereella, Turussa ja Vantaalla. Lisäksi tutkimusmittauksia toteutetaan muun muassa Naantalissa, Nurmijärvellä ja Tuusulassa sekä useilla muilla paikkakunnilla ympäri Suomen, vahvistaa tutkimuksen johtaja, professori Sami Kokko Jyväskylän yliopistosta.
Tiedonkeruu toteutetaan tiiviissä yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa.
Kysely- ja liikemittaritiedot täydentävät toisiaan
LIITU-tutkimuksen sähköisellä kyselyllä selvitetään mm. lasten ja nuorten liikkumista, heidän hyödyntämiä liikuntatilaisuuksia ja -paikkoja, urheilun seuraamista, koettua liikunnallista pätevyyttä, liikunnan esteitä ja merkityksiä, kavereiden ja vanhempien tukea liikunnan harrastamiselle, urheiluseuratoimintaan osallistumista sekä liikuntavammoja.
Osa lapsista ja nuorista käyttää myös liikemittaria seitsemän peräkkäistä vuorokautta. Mittari rekisteröi liikkumisen keston ja tehon, paikallaanolon keston ja tavan sekä yöunen pituuden. UKK-instituutti toteuttaa mittaukset yhdessä alueellisten yhteistyökumppaneiden kanssa.
– Liikemittarin avulla voidaan tunnistaa paitsi liikkumisen ja paikallaanolon kokonaisajat, myös niiden kertyminen eri pituisista jaksoista sekä sijoittuminen vuorokauden eri aikoihin, kuvailee tutkimuksen liikemittarimittauksista vastaavan UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari.
– Liikemittarimittauksiin osallistuvat lapset ja nuoret saavat henkilökohtaisen palautteen omasta viikon aikaisesta liikkumisen, paikallaanolon sekä unen määrästä. Toivomme, että tämä motivoisi mahdollisimman monen osallistumaan tutkimukseen, Vasankari kannustaa.
Lisätietoa LIITU-tutkimuksesta
Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa (LIITU) -tutkimusta on toteutettu aiemmin vuosina 2014, 2016, 2018, 2020 ja 2022. Nyt LIITU-tutkimuksen aineistonkeruu toteutetaan sekä perusopetuksessa että toisen asteen oppilaitoksissa lukuvuoden 2023–2024 aikana. LIITU-tutkimuksen aineisto kerätään eri puolilla Suomea. Seuraava aineistonkeruu tapahtuu lukuvuonna 2027–2028.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jyväskylän yliopisto, professori, LIITU-tutkimuksen johtaja Sami Kokko, p. 040 805 3561
UKK-instituutti, johtaja Tommi Vasankari, p. 040 505 9157
Tutkitusti terveellistä ja turvallista liikkumista
UKK-instituutti on terveys- ja liikunta-alalla toimiva yksityinen tutkimus- ja asiantuntijakeskus, joka sijaitsee Tampereella. UKK-instituutin tehtävänä on edistää väestön terveyttä ja toimintakykyä lisäämällä terveysliikuntaa ja vähentämällä liikkumattomuutta, liikuntavammoja ja vapaa-ajan tapaturmia. Mittaamme säännöllisin väliajoin eri väestöryhmien fyysistä aktiivisuutta ja kuntoa. Kehitämme kustannusvaikuttavia toimintamalleja terveellisen liikkumisen edistämiseen. Ennaltaehkäisemme ja vähennämme kaatumisia sekä liikunta- ja urheiluvammoja tutkitusti tehokkailla menetelmillä. Tuotamme tietoa liikkumisen yhteiskunnallisesta merkityksestä päätöksenteon tueksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta UKK-instituutti
Loukkaantumisriskissä ei eroa tekonurmen ja luonnonnurmen välillä jalkapallon Veikkausliigassa4.11.2024 08:29:01 EET | Tiedote
Jalkapalloilijoiden loukkaantumisriskiä teko- ja luonnonnurmen välillä verrattiin Suomen miesten pääsarjassa Veikkausliigassa kaudella 2019. Loukkaantumisriskissä ei havaittu merkittävää alustakohtaista eroa Tampereen urheilulääkäriaseman ja UKK-instituutin tutkimuksessa. Tulokset ovat linjassa muualla maailmassa tehtyihin tutkimuksiin, joissa tekonurmialustan ei ole yleisesti havaittu lisäävän loukkaantumisriskiä jalkapalloilijoilla.
Väestötutkimus kertoo: Tämä kestävyyskunnon taso riittää arjen toimintakykyyn1.11.2024 07:10:09 EET | Tiedote
UKK-instituutin työikäisten väestötutkimuksissa kestävyyskuntoa arvioidaan kuuden minuutin kävelytestillä. Tuoreiden analyysien mukaan keski-ikäisille sopiva vähimmäistavoite on noin 30 ml/kg/min maksimaalinen hapenottokyky ja 600 metrin kävelymatka.
Mediakutsu seminaariin: Fyysinen toimintakyky rappiolla – näin ei tarvitse olla!4.10.2024 08:50:25 EEST | Kutsu
UKK-instituutin 34. Terveysliikuntapäivät järjestetään 9.–10.10.2024. Terveysliikuntapäivät tarjoavat ajankohtaista ja tutkittua tietoa fyysisen toimintakyvyn tämänhetkisestä tilanteesta sekä kokemuksia ja käytännön ratkaisuja heikkenemisen ehkäisemiseksi.
Luusto kaipaa liikettä kaiken ikää -webinaari ammattilaisille 29.5.24.5.2024 09:00:00 EEST | Kutsu
UKK-instituutti ja Luustoliitto ovat tuottaneet yhdessä uusia materiaaleja luustoa vahvistavasta liikkumisesta. Materiaaleja esitellään tunnin mittaisessa webinaarissa, joka on suunnattu erityisesti terveydenhuollon ja liikunta-alan ammattilaisille.
Tehokas harjoitusohjelma juoksuvammojen ehkäisyyn10.5.2024 08:53:08 EEST | Tiedote
Tuore tamperelaistutkimus osoitti, että aloittelevien juoksun harrastajien vammoja voidaan tehokkaasti ehkäistä lonkkaa ja keskivartaloa vahvistavalla harjoitusohjelmalla. Lihasvoimaa ja liikehallintaa kehittävä ohjelma auttoi vähentämään erityisesti juoksijoille yleisiä alaraajojen rasitusvammoja, joiden esiintyvyys oli noin puolet alhaisempi harjoitusryhmällä verrattuna venyttelyä tehneeseen ryhmään.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme