Päivitetty Yhteismetsän vero-opas tarjoaa jäsenneltyä tietoa ja käytännönläheisiä esimerkkejä
Yhteismetsän vero-opas on kattava käsikirja yhteismetsän talousasioihin. Se sopii yhteismetsien luottamus- ja toimihenkilöille, kirjanpitäjille sekä yhteismetsän perustamista suunnitteleville.
Yhteismetsä on osakaskiinteistöille yhteisesti kuuluva alue, jota käytetään ensisijaisesti kestävän metsätalouden harjoittamiseen. Yhteismetsien lukumäärä ja yhteenlaskettu pinta-ala ovat kasvaneet 2000-luvulla voimakkaasti: tänä päivänä niihin kuuluu 25 000 osakasta ja noin 800 000 hehtaaria maata.
”Yhteismetsien määrän lisääntymisestä on seurannut uusia verotustilanteita: metsäalueita liitetään olemassa oleviin yhteismetsiin, yhteismetsiä yhdistetään ja niitä lakkautetaan”, toteaa Pirjo Havia, toinen Yhteismetsän vero-oppaan kirjoittajista.
Yhteismetsät kiinnostavat yhä useampia myös sijoitusmielessä, jolloin esimerkiksi osakkaan verotuskysymykset ja yhteismetsän tuloksentekokyky voivat mietityttää.
Tapion kustantama Yhteismetsän vero-opas on uudistettu. Sen kolmannessa painoksessa on runsaasti ajankohtaista verotuskäytäntöä ja oikeustapauksia. Verotusta lähestytään käytännön toiminnan näkökulmasta. Oppaassa on lähes 50 esimerkkiä, jotka koskevat yleisimpiä vastaantulevia tilanteita.
Teos kertoo kattavasti verotustilanteista yhteismetsän koko elinkaaren ajalta, perustamisesta lopettamiseen. Se tarjoaa vinkkejä yhteismetsän kirjanpitoon sekä opastaa veroilmoituksen laadintaan.
Pirjo Havian mukaan veroilmoitus ja tilinpäätös tulee helposti tehtyä niin kuin aina on totuttu tekemään. Oivaltava lukija löytää kirjasta keinoja, joiden avulla on mahdollista tehdä kauemmaksi tulevaisuuteen tähtäävää verosuunnittelua.
Teos on hyödyllinen tiedonlähde yhteismetsien luottamus- ja toimihenkilöille, kirjanpitäjille, yhteismetsäpalvelujen tarjoajille ja yhteismetsän perustamista suunnitteleville. Sen lukemisesta hyötyvät monet metsäalan, verotuksen ja taloushallinnon ammattilaiset.
”Kirjaa kannattaa käyttää pikemminkin hakuteoksena kuin iltalukemisena: alussa on kattava sisällysluettelo ja lopussa perusteellinen asiasanahakemisto”, Havia vinkkaa.
Pirjo Havia on pitkän uran tehnyt metsäalan asiantuntija ja yrittäjä, joka on viimeisten kymmenen vuoden aikana keskittynyt erityisesti metsänomistusmuotoihin, omistusvaihdoksiin ja verotukseen. Toinen kirjoittaja Harri Pettersson on yhteismetsiin, maa- ja metsätalouden verotukseen sekä yritysverotukseen perehtynyt ekonomi.
Yhteismetsän vero-opas on saatavilla e-kirjana. Painettu kirja ilmestyy maaliskuun aikana.
Pyydä arvostelukappaletta ja kysy lisää
Katso mallisivut ja tutustu tarkemmin
Tuotetiedot
Yhteismetsän vero-opas
Pirjo Havia ja Harri Pettersson, 3. uudistettu painos
E-kirja:
- ISBN 978-952-338-135-3
- suositushinta 45 €
Painettu kirja:
- ilmestyy maaliskuussa
- ISBN: 978-952-338-134-6
- suositushinta 49 €
Yhteyshenkilöt
Heli VirtanenTuotepäällikkö
Lisätietoa ja arvostelukappaleet
Kuvat
Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tapio
EU kiinnostui maaperästä – miksi myös metsänomistajan pitäisi?1.2.2024 13:18:46 EET | Tiedote
Maaperä toimii kasvualustana, elinympäristönä, veden suodattajana, ravinteiden kierrättäjänä ja hiilivarastona. Siksi maaperän hyvästä kunnosta on syytä pitää huolta. Miten maaperä tulisi huomioida metsänhoidossa? Entä mitä uutta tuo tullessaan EU:n maaperädirektiivi suomalaisten metsien näkövinkkelistä? Metsäntuntijat-podcastin uudessa jaksossa aiheesta keskustelevat neuvotteleva virkamies Paula Perälä ympäristöministeriöstä, tutkija Tiina Törmänen Lukesta ja luonnonhoidon johtava asiantuntija Lauri Saaristo Tapiosta.
Uudet suositukset metsien harvennuksiin ja luonnonhoitoon on julkaistu30.1.2024 09:00:00 EET | Tiedote
Metsänhoidon suosituksia on viime vuonna uudistettu merkittävästi. Tuoreeseen tutkimustietoon pohjautuvia toimintamalleja on nyt saatavilla kasvatusmetsien harvennuksiin, luontokohteiden tunnistamiseen ja turvaamiseen, vesiensuojeluun ja suometsien hoitoon sekä energiapuun korjuuseen. Uudistukset esiteltiin Tapion järjestämässä webinaarissa 30.1.
Metsäisiä direktiiviluontotyyppejä käsittelevä raportti tuo lisätietoa EU:n biodiversiteettistrategian kansallisten sitoumusten valmisteluun17.1.2024 12:00:00 EET | Tiedote
Luontodirektiivin toimeenpanoa tukevassa hankkeessa selvitettiin neljän puustoisen luontotyypin tilaa, niitä koskevia tietopuutteita ja keinoja luontotyyppien turvaamiseksi. Tuloksia esitellään webinaarissa keskiviikkona 17.1. klo 14–16.
Turvetuotantoon vuokratun alueen palautus on tärkeä vaihe turvetuottajalle ja maanomistajalle – uusi neuvontamateriaali antaa vinkkejä11.1.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Merkittävä osa Suomen turvetuotantoalueista sijaitsee vuokramailla. Maanomistajan kannattaa valmistautua alueensa palautukseen hyvissä ajoin, ja suunnitella uutta maankäyttöä huolellisesti. Tapion koostama neuvontamateriaali antaa tietoa erityisesti vuokrasopimuksen päättymisen vaiheeseen.
Uusia palveluja sujuvaan metsänomistukseen9.1.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Metsänomistajille on kehitetty uusia verkkopalveluja, jotka auttavat kannattavan metsätalouden harjoittamisessa, metsien omistusjärjestelyissä sekä yhteismetsien ja yhteisomistusmetsien toiminnassa.