Apteekkien henkilökunta on avainasemassa itsehoitolääkkeiden turvallisessa käytössä
Apteekkien farmaseutit, proviisorit ja apteekkarit kokevat itsehoitolääkkeiden oikean ja turvallisen käytön opastamisen ja virheellisen käytön ennaltaehkäisyn tärkeänä roolinaan, kertoo Helsingin yliopiston tuore tutkimus.

Apteekeista ihmiset voivat hankkia itsehoitolääkkeitä, joilla he voivat hoitaa itse tunnistamiaan tavallisia vaivoja tai oireita, kuten siitepölyallergiaa. Apteekeissa tarjotaan lääkeneuvontaa, jolla tuetaan itsehoitolääkkeiden järkiperäistä ja vaikuttavaa, turvallista, laadukasta, taloudellista ja yhdenvertaista käyttöä.
– Lääkehoito on kohdallaan, kun ihminen ottaa niitä lääkkeitä, joita tarvitsee, ohjeiden mukaan, oikeaan aikaan ja sopivan annoksen, sanoo tutkija Raisa Laaksonen Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnasta.
Lääkeneuvonta on lääkelainsäädännön edellyttämää. Laissa todetaan, että ”apteekin farmaseuttisen henkilökunnan on huolehdittava, että lääkkeen käyttäjä on selvillä lääkkeen oikeasta ja turvallisesta käytöstä lääkehoidon onnistumisen varmistamiseksi."
Tutkimuksen mukaan apteekkien farmaseuttiset työntekijät näkevät itsensä avainasemassa itselääkityksen onnistumisen varmistamisessa. Heidän mielestään asiakkaiden neuvonta apteekissa on tehokas keino ehkäistä itsehoitolääkkeiden virheellistä käyttöä ja väärinkäyttöä.
Lääkkeiden epätarkoituksenmukainen käyttö voi johtaa erilaisiin ongelmiin
Epätarkoituksenmukainen itsehoitolääkkeiden käyttö voi peittää vakavan sairauden oireita, jolloin sairaus saatetaan diagnosoida viiveellä. Se voi myös aiheuttaa fyysistä tai psyykkistä lääkeaineriippuvuutta. Epätarkoituksenmukaisesta lääkkeidenkäytöstä itsestään tulee kustannuksia, mutta hoitokustannukset voivat olla suuret, kun sairautta ei ole havaittu ja hoidettu tarkoituksenmukaisesti aikaisemmin tai kun lääkeaineista riippuvaista ihmistä tuetaan lopettamaan lääkkeiden väärinkäyttö. Lisäksi epätarkoituksenmukaiseen käyttöön hankituista lääkkeistä voi tulla tarpeetonta lääkejätettä ja -hävikkiä.
Mitä tapahtuu, jos itsehoitolääkkeiden myynti vapautetaan?
Farmaseuttien, proviisorien ja apteekkarien näkemykset korostavat apteekkien roolia terveydenhuollossa ja itsehoitolääkkeiden asianmukaisessa käytössä. Aihe on ajankohtainen, sillä vuoden 2023 hallitusohjelmaan on kirjattu tavoite ”vapautetaan lääketurvallisuusviranomaisen selvityksen pohjalta harkitusti, lääke- ja lääkitysturvallisuus varmistaen, joitakin yleisimmin käytettyjä itsehoitolääkkeitä myös muualla kuin apteekeissa myytäväksi”.
Tutkimustulokset vahvistavat apteekkien asemaa terveydenhuollon palveluntarjoajina, jotka edistävät lääkkeiden turvallista, laadukasta, tarkoituksenmukaista ja taloudellista käyttöä.
– Järkiperäinen lääkkeiden käytön tukeminen vaarantuu, jos itsehoitolääkkeiden myyntiä vapautetaan myös muualla kuin apteekeissa tapahtuvaksi, toteaa tutkimusta johtanut Raisa Laaksonen.
Lääkkeiden virheellinen käyttö tarkoittaa lääkkeiden käyttöä lääkinnälliseen tarkoitukseen eli tietyn oireen tai sairauden hoitoon, mutta virheellisellä annoksella - liian pieni annos ei tuo hyötyä ja liian suuri annos voi olla vahingollinen - tai liian lyhyen tai pitkän ajan.
Lääkkeiden väärinkäyttö tarkoittaa lääkkeiden käyttöä ei-lääkinnälliseen tarkoitukseen, esimerkiksi päihtymistarkoituksessa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tutkija, dosentti Raisa Laaksonen, raisa.laaksonen@helsinki.fi, puh. 029 415 9885
Marjaana LindyViestinnän asiantuntijaHelsingin yliopisto / Viestintä ja yhteiskuntasuhteet
Puh:+358 (0)50 5186195marjaana.lindy@helsinki.fiLinkit
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Kutsu medialle: Tule seuraamaan Viikin tutkimustilan lehmien keväistä laitumellelaskua 3.5.!22.4.2025 11:44:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto, Valio ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa kutsuvat median edustajat osallistumaan Suomen akateemisimpien lehmien laitumellelaskuun Suomen urbaaneimmalle maatilalle.
Arkeologiset kohteet tarkentuvat kartalle uuden teknologian avulla22.4.2025 09:26:04 EEST | Tiedote
Muinaisjäännösrekisteri ja arkeologinen paikkatieto tukevat tutkimusta ja kulttuuriperinnön suojelua.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme