
Oma ääni kuuluviin somessa – mediakasvatusta senioreille ja nuorille
Postimuseon hanke ”Oma ääni kuuluviin somessa!” kutsuu seniorit ja nuoret mediakasvatus-työpajoihin kohtaamispaikka Kuplaan Tampereelle ja Museo Merkkiin Helsinkiin keväällä 2024. Hankkeessa tuotetaan ja testataan uusia toimintamalleja museoiden mediakasvatustyöhön.

Työpajoissa harjoitellaan mediataitoja ja niissä yhdistyvät historia, nykyaika ja tulevaisuus. Osallistujat pääsevät toimimaan kehittäjinä ja oppimaan kestävyys-, kiertotalous-, digi- ja mediataitoja.
Testattavia toimintamalleja on kolme. Kestävyys- ja Digimentorit -mallissa seniorit opettavat omia kestävyys- ja kiertotaloustaitojaan nuorille. Nuoret toimivat seniorien digimentoreina. He opettavat senioreita perustamaan sosiaalisen median tilin. Sen avulla seniori voi kertoa omasta taidostaan tai harrastuksestaan. AuerVAARA -paja liittyy nykyään sosiaalisen median kautta leviäviin rakkaushuijauksiin. Paja on saanut idean romanssihuijari R. O. Auervaarasta (1906–1964). Kolmannessa pajassa hyödynnetään Sitran kehittämää Erätauko-keskustelua. Ryhmät valitsevat itselleen tärkeän keskusteluaiheen.
– Hankkeessa seniorit nähdään positiivisena voimavarana pitkän elämänkokemuksensa kautta, eikä taakkana, joille pitää opettaa digitaitoja. Painotamme ylisukupolvista oppimista ja kohtaamista, kertoo hankkeen koordinaattori Laura Häkkinen.
Ilmoittautuminen
Ryhmiin voi ilmoittautua hankkeen vetäjälle ja pajaohjaaja Laura Häkkiselle, laura.hakkinen(at)postimuseo.fi tai 050 551 7669. Ilmoittautuminen Tampereen pajoihin 25.2. ja Helsingin pajoihin 20.3. mennessä.
Seminaari Tampereella
Hankkeessa järjestetään dis- ja misinformaatioon sekä mediakritiikkiin liittyvä seminaari Tampereella syyskuussa 2024. Seminaarissa esitellään hankkeen tuloksia ja toimintamallia. Sisällöstä tiedotetaan tarkemmin myöhemmin. Seminaari on laajalle yleisölle suunnattu ja sinne on vapaa pääsy.
Oma ääni kuuluviin somessa -hankkeen päätoteuttajina ovat Postimuseo ja Tampereen historiallisten museoiden Suomen Pelimuseo ja Mediamuseo Rupriikki. Kumppaneina hankkeessa ovat Museo Merkki, Mediakasvatusseura, Tampereen yliopiston mediakasvatuksen oppiaine sekä Eläkeliitto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura Häkkinenhankekoordinaattori, Postimuseo
Puh:050 551 7669laura.hakkinen@postimuseo.fiTiia TiainenkehittämispäällikköPostimuseo
Puh:050 552 8667tiia.tiainen@postimuseo.fiMirka Ylä-MattilaviestintäsuunnittelijaPostimuseo
Puh:041 507 5150mirka.yla-mattila@postimuseo.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Postin ja viestinvälityksen historiaa 1600-luvulta nykyisyyteen ja tulevaan.
Postimuseo luo ymmärrystä ja merkityksiä viestintäkulttuurista ja yhteiskunnan perustoiminnoista: viestien ja tavaroiden liikkumisen historiasta, nykyhetkestä ja tulevaisuudesta. Postimuseo tallentaa ja välittää tietoa, aineistoja ja elämyksiä kestävästi.
Postimuseolla on valtakunnallinen vastuumuseotehtävä yhdessä Tampereen historiallisten museoiden kanssa. Tehtävän erityisalana on viestintä, peli, posti ja digitaalinen elämä.
Postimuseon näyttelyt sijaitsevat museokeskus Vapriikissa, Alaverstaanraitti 5, Tampere.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Postimuseosäätiö sr
Demoskene talteen -hanke on käynnistynyt24.5.2024 12:40:15 EEST | Tiedote
Demoskene talteen -hankkeessa digitoidaan demoskenen historiaa ja nykyisyyttä sekä tehdään ilmiöstä dokumenttielokuva. Tärkeänä osana on demoskenen harrastajien haastattelut. Hanke edistää demoskenen tunnettavuutta sekä kulttuuriperintöaineiston saatavuutta ja saavutettavuutta. Hanke on Postimuseon ja Tampereen historiallisten museoiden yhteishanke ja kestää vuoden 2024 loppuun asti.
Hillittömiä underground-sarjakuvia Postimuseossa22.5.2024 14:03:00 EEST | Tiedote
Underground-sarjakuvat mullistivat sarjakuvamaailman 1960-luvulla. Sarjakuvia Yhdysvalloista ja Suomesta on esillä Postimuseossa museokeskus Vapriikissa Tampereella kesän ajan 30.5.–25.8.2024. Sarjakuvat ovat keräilijä Kari Elkelän kokoelmista.
Uusi teos kokoaa Suomen varhaispostin laajan historian yhteen4.4.2024 14:40:09 EEST | Tiedote
Postimuseon julkaisema teos Suomen varhaisposti – kuriiriposti, kruununposti ja varhainen yleinen posti esittelee Suomen varhaispostin kirjeiden eri tyypit ja niillä esiintyvät mustemerkinnät. Yli sadan kuvan avulla esitellään aikakautensa elämästä kertovia kirjeitä vuosilta 1580–1870. Kirja palvelee Suomen filatelian ja historian tutkimusta sekä varhaispostin keräilyä. Teoksesta on iloa myös yleisesti historiasta ja esimerkiksi vanhoista käsialoista kiinnostuneille.
Trafiikki-museoilla menestyksekäs vuosi 202321.2.2024 15:45:26 EET | Tiedote
Liikenteen, viestinnän ja teknologian alan yhteistyöverkosto Trafiikin jäsenmuseoille vuosi 2023 oli onnistunut. Se sisälsi kävijäennätyksiä, yleisömagneetteja ja uudistumisia. Uudet yleisöt ja uudistuneet museotilat nostavat sisällöt uudella tavalla esiin vuonna 2024.
Keskusteluja digiarjesta museokeskus Vapriikissa5.2.2024 11:05:09 EET | Tiedote
Postimuseon ja Sitran yhteinen hanke kutsuu museokävijöitä osallistumaan yhteiseen keskusteluun digitaalisesta arjesta ja tulevaisuudesta. Keskustelujen avulla lisätään yhteiskunnallista keskustelua digitaalisesta vallasta ja vahvistetaan uusia kansalaistaitoja. Hankkeessa kehitetään myös toimintamalli museoiden demokratiatyöhön ja etsitään ideoita uuteen näyttelyyn.