
Demoskene talteen -hanke on käynnistynyt
Demoskene talteen -hankkeessa digitoidaan demoskenen historiaa ja nykyisyyttä sekä tehdään ilmiöstä dokumenttielokuva. Tärkeänä osana on demoskenen harrastajien haastattelut. Hanke edistää demoskenen tunnettavuutta sekä kulttuuriperintöaineiston saatavuutta ja saavutettavuutta. Hanke on Postimuseon ja Tampereen historiallisten museoiden yhteishanke ja kestää vuoden 2024 loppuun asti.

Demoskene talteen -hankkeessa kerätään ja digitoidaan demoskeneen ja erityisesti sen sisäiseen kommunikointiin liittyvää aineistoa. Hanketta tehdään yhdessä demoharrastajien kanssa. Siinä haastatellaan vanhoja ja uusia demoskeneyhteisön jäseniä, ja muodostetaan käsitys siitä, mitä demoskene oli ennen ja mitä se on nyt. Demoskeneä tehdään tunnetuksi ja lisätään tietoisuutta demoharrastuksesta aineettomana kulttuuriperintönä.
Demoskene on kuulunut elävän perinnön kansalliseen luetteloon vuodesta 2020 alkaen. Demoskene on tarkoitus saada seuraavaksi Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.
Dokumenttielokuva demoskenestä
Digitoidun aineiston ja haastattelujen pohjalta tuotetaan dokumenttielokuva, joka käsittelee demoharrastusta menneen ja nykypäivän näkökulmasta. Dokumentin tarkoituksena on tallentaa aito ja rehellinen kuvaus ainutlaatuisesta kulttuurista ja yhteisöstä sekä harrastuksen merkityksestä jäsenilleen.
Dokumenttia kuvataan suomalaisissa demotapahtumissa, kuten Assemblyssa, kesällä ja syksyllä 2024. Dokumentti toimii kulttuurillisesti arvokkaana tallenteena ja tuo demoskeneä näkyväksi muillekin kuin yhteisönsä jäsenille.
Demoskenen juuret ovat 1980-luvulla
Demoskene on kansainvälinen yhteisö, joka on keskittynyt demojen eli ohjelmointia, grafiikkaa ja ääntä luovasti yhdistävien reaaliaikaisten audiovisuaalisten esitysten tekemiseen. Ilmiö on lähtöisin 1980-luvulta.
Osana valtakunnallista vastuumuseotehtävää
Hankkeen toteuttavat Postimuseo ja Tampereen historialliset museot osana yhteistä valtakunnallista vastuumuseotehtävää, jonka erityisalana on viestintä, peli, posti ja digitaalinen elämä. Hankkeessa on erityisesti mukana Suomen pelimuseo. Hankemuseoiden näyttelyt sijaitsevat museokeskus Vapriikissa Tampereella.
Demoskene talteen -hanke on saanut Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustusta digitaalisen kulttuuriperinnön saatavuuden ja säilyttämisen tukemiseen, yhteisiin palveluihin yleisille kirjastoille sekä aineettoman kulttuuriperinnön digitointiin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anne-Mari MusturiprojektityöntekijäPostimuseo
anne-mari.musturi@postimuseo.fiOlli Nordlingdigitaalisen kulttuuriperinnön asiantuntijaPostimuseo
Puh:050 415 1789olli.nordling@postimuseo.fiMirka Ylä-MattilaviestintäsuunnittelijaPostimuseo
Puh:041 507 5150mirka.yla-mattila@postimuseo.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Postin ja viestinvälityksen historiaa 1600-luvulta nykyisyyteen ja tulevaan.
Postimuseo luo ymmärrystä ja merkityksiä viestintäkulttuurista ja yhteiskunnan perustoiminnoista: viestien ja tavaroiden liikkumisen historiasta, nykyhetkestä ja tulevaisuudesta. Postimuseo tallentaa ja välittää tietoa, aineistoja ja elämyksiä kestävästi.
Postimuseolla on valtakunnallinen vastuumuseotehtävä yhdessä Tampereen historiallisten museoiden kanssa. Tehtävän erityisalana on viestintä, peli, posti ja digitaalinen elämä.
Postimuseon näyttelyt sijaitsevat museokeskus Vapriikissa, Alaverstaanraitti 5, Tampere.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Postimuseosäätiö sr
Hillittömiä underground-sarjakuvia Postimuseossa22.5.2024 14:03:00 EEST | Tiedote
Underground-sarjakuvat mullistivat sarjakuvamaailman 1960-luvulla. Sarjakuvia Yhdysvalloista ja Suomesta on esillä Postimuseossa museokeskus Vapriikissa Tampereella kesän ajan 30.5.–25.8.2024. Sarjakuvat ovat keräilijä Kari Elkelän kokoelmista.
Uusi teos kokoaa Suomen varhaispostin laajan historian yhteen4.4.2024 14:40:09 EEST | Tiedote
Postimuseon julkaisema teos Suomen varhaisposti – kuriiriposti, kruununposti ja varhainen yleinen posti esittelee Suomen varhaispostin kirjeiden eri tyypit ja niillä esiintyvät mustemerkinnät. Yli sadan kuvan avulla esitellään aikakautensa elämästä kertovia kirjeitä vuosilta 1580–1870. Kirja palvelee Suomen filatelian ja historian tutkimusta sekä varhaispostin keräilyä. Teoksesta on iloa myös yleisesti historiasta ja esimerkiksi vanhoista käsialoista kiinnostuneille.
Trafiikki-museoilla menestyksekäs vuosi 202321.2.2024 15:45:26 EET | Tiedote
Liikenteen, viestinnän ja teknologian alan yhteistyöverkosto Trafiikin jäsenmuseoille vuosi 2023 oli onnistunut. Se sisälsi kävijäennätyksiä, yleisömagneetteja ja uudistumisia. Uudet yleisöt ja uudistuneet museotilat nostavat sisällöt uudella tavalla esiin vuonna 2024.
Oma ääni kuuluviin somessa – mediakasvatusta senioreille ja nuorille20.2.2024 12:15:14 EET | Tiedote
Postimuseon hanke ”Oma ääni kuuluviin somessa!” kutsuu seniorit ja nuoret mediakasvatus-työpajoihin kohtaamispaikka Kuplaan Tampereelle ja Museo Merkkiin Helsinkiin keväällä 2024. Hankkeessa tuotetaan ja testataan uusia toimintamalleja museoiden mediakasvatustyöhön.
Keskusteluja digiarjesta museokeskus Vapriikissa5.2.2024 11:05:09 EET | Tiedote
Postimuseon ja Sitran yhteinen hanke kutsuu museokävijöitä osallistumaan yhteiseen keskusteluun digitaalisesta arjesta ja tulevaisuudesta. Keskustelujen avulla lisätään yhteiskunnallista keskustelua digitaalisesta vallasta ja vahvistetaan uusia kansalaistaitoja. Hankkeessa kehitetään myös toimintamalli museoiden demokratiatyöhön ja etsitään ideoita uuteen näyttelyyn.