
Uusi teos kokoaa Suomen varhaispostin laajan historian yhteen
Postimuseon julkaisema teos Suomen varhaisposti – kuriiriposti, kruununposti ja varhainen yleinen posti esittelee Suomen varhaispostin kirjeiden eri tyypit ja niillä esiintyvät mustemerkinnät. Yli sadan kuvan avulla esitellään aikakautensa elämästä kertovia kirjeitä vuosilta 1580–1870. Kirja palvelee Suomen filatelian ja historian tutkimusta sekä varhaispostin keräilyä. Teoksesta on iloa myös yleisesti historiasta ja esimerkiksi vanhoista käsialoista kiinnostuneille.

Kirjan tavoitteena on auttaa varhaisimpien kirjeidemme tyypin määrittämisessä ja mustemerkintöjen ymmärtämisessä. Lisäksi kirja käsittelee vanhan paperin vesileimoja ja vanhoja käsialoja. Teos kertoo myös museoiden ja arkistojen näkökulman kirjeistä historiantutkimuksen lähteinä.
Filatelia on muutakin kuin postimerkkejä
Filatelia yhdistetään yleisesti postimerkkeihin, mutta kirjeitä kulki jo ennen niiden keksimistä. Suomen yleinen posti aloitti toimintansa vuonna 1638. Ennen tätä kirjeet toimitettiin kuriirin välityksellä. Lisäksi kirkkokuulutuksia ja virkakirjeitä kannettiin niin kutsuttuna kruununpostina 1600–1800-luvuilla.
Vanhat kirjeet ovat mielenkiintoisia muutenkin kuin filateelisten piirteidensä puolesta. Ne on kirjoitettu sulkakynällä vanhalle paperille, jolla saattaa esiintyä vesileimoja. Kirjoittajina voivat olla historian tunnetut henkilöt, ja kirjeiden sisällöt kertovat menneen ajan elämästä.
Kirjoittajilla kiinnostus vanhaan postiin tai vanhoihin kirjeisiin
Werner Filmer on kerännyt Suomen esifilateliaa jo vuosikymmeniä. Hänellä on Suomessa ja kansainvälisesti palkittu kokoelma ”FINLAND - Postal History from the Swedish Period up to the first stamp issues”.
Risto Pitkänen on kerännyt Suomessa ja kansainvälisesti palkitun Suomen esifilatelian kokoelman, ”The postal history of Finland prior to the UPU”.
Atte Moilanen on kirjoittanut Filatelisti-lehteen artikkelisarjan Suomen varhaispostista ja sen mustemitätöinneistä vuosina 2020‒2022. Myös hänen kokoelmansa ”The Earliest Forms of Postal Delivery in Finland with focus on manuscript markings” on palkittu sekä Suomessa että kansainvälisesti.
Tuula Hockman on Tampereen yliopiston ammattihistorioitsija (emerita), joka on erikoistunut keskiaikatutkimukseen sekä vanhoihin käsialoihin ja kieleen. Hän on kirjoittanut useita Suomen sukututkimuksen keskeisiä teoksia.
Postimuseo ja Postimuseon kirjasto ovat alusta alkaen tukeneet kirjahanketta. Postimuseon tutkija Sanna Oikarinen on tehnyt kirjaa parantanutta tutkimustyötä sekä huolehtinut kirjan toimituksesta yhdessä Atte Moilasen kanssa.
Kirjan julkaisutilaisuus
Kirjan julkaisutilaisuus on JOEX24-postimerkkinäyttelyssä Joensuussa lauantaina 13.4.2024 kello 13 alkaen näyttelyn välittömässä yhteydessä olevalla kahvitorilla. Kirjaa voi ostaa julkaisutilaisuudesta ainoastaan korttimaksulla (ei käteisellä). Paikalla ovat Risto Pitkänen, Sanna Oikarinen ja Atte Moilanen sekä Werner Filmer.
Kirja tulee myyntiin museokeskus Vapriikin museokauppaan, Trafiikki-museoiden verkkokauppaan ja Käpylän merkin verkkokauppaan.
Kirjan sähköisen arvostelukappaleen tilaus:
Sanna Oikarinen 050 430 0273, sanna.oikarinen@postimuseo.fi
Suomen varhaisposti -kuriiriposti, kruununposti ja varhainen yleinen posti
Atte Moilanen, Werner Filmer, Tuula Hockman, Sanna Oikarinen ja Risto Pitkänen
224 sivua, kovakantinen, runsas nelivärikuvitus
ISBN 978-952-5249-47-7
Ilmestymisaika: huhtikuu 2024
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Atte Moilanen
atte.moilanen@elisanet.fiSanna Oikarinentutkija / Postimuseo
Puh:050 430 0273sanna.oikarinen@postimuseo.fiKuvat



Tietoja julkaisijasta
Postin ja viestinvälityksen historiaa 1600-luvulta nykyisyyteen ja tulevaan.
Postimuseo luo ymmärrystä ja merkityksiä viestintäkulttuurista ja yhteiskunnan perustoiminnoista: viestien ja tavaroiden liikkumisen historiasta, nykyhetkestä ja tulevaisuudesta. Postimuseo tallentaa ja välittää tietoa, aineistoja ja elämyksiä kestävästi.
Postimuseolla on valtakunnallinen vastuumuseotehtävä yhdessä Tampereen historiallisten museoiden kanssa. Tehtävän erityisalana on viestintä, peli, posti ja digitaalinen elämä.
Postimuseon näyttelyt sijaitsevat museokeskus Vapriikissa, Alaverstaanraitti 5, Tampere.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Postimuseosäätiö sr
Demoskene talteen -hanke on käynnistynyt24.5.2024 12:40:15 EEST | Tiedote
Demoskene talteen -hankkeessa digitoidaan demoskenen historiaa ja nykyisyyttä sekä tehdään ilmiöstä dokumenttielokuva. Tärkeänä osana on demoskenen harrastajien haastattelut. Hanke edistää demoskenen tunnettavuutta sekä kulttuuriperintöaineiston saatavuutta ja saavutettavuutta. Hanke on Postimuseon ja Tampereen historiallisten museoiden yhteishanke ja kestää vuoden 2024 loppuun asti.
Hillittömiä underground-sarjakuvia Postimuseossa22.5.2024 14:03:00 EEST | Tiedote
Underground-sarjakuvat mullistivat sarjakuvamaailman 1960-luvulla. Sarjakuvia Yhdysvalloista ja Suomesta on esillä Postimuseossa museokeskus Vapriikissa Tampereella kesän ajan 30.5.–25.8.2024. Sarjakuvat ovat keräilijä Kari Elkelän kokoelmista.
Trafiikki-museoilla menestyksekäs vuosi 202321.2.2024 15:45:26 EET | Tiedote
Liikenteen, viestinnän ja teknologian alan yhteistyöverkosto Trafiikin jäsenmuseoille vuosi 2023 oli onnistunut. Se sisälsi kävijäennätyksiä, yleisömagneetteja ja uudistumisia. Uudet yleisöt ja uudistuneet museotilat nostavat sisällöt uudella tavalla esiin vuonna 2024.
Oma ääni kuuluviin somessa – mediakasvatusta senioreille ja nuorille20.2.2024 12:15:14 EET | Tiedote
Postimuseon hanke ”Oma ääni kuuluviin somessa!” kutsuu seniorit ja nuoret mediakasvatus-työpajoihin kohtaamispaikka Kuplaan Tampereelle ja Museo Merkkiin Helsinkiin keväällä 2024. Hankkeessa tuotetaan ja testataan uusia toimintamalleja museoiden mediakasvatustyöhön.
Keskusteluja digiarjesta museokeskus Vapriikissa5.2.2024 11:05:09 EET | Tiedote
Postimuseon ja Sitran yhteinen hanke kutsuu museokävijöitä osallistumaan yhteiseen keskusteluun digitaalisesta arjesta ja tulevaisuudesta. Keskustelujen avulla lisätään yhteiskunnallista keskustelua digitaalisesta vallasta ja vahvistetaan uusia kansalaistaitoja. Hankkeessa kehitetään myös toimintamalli museoiden demokratiatyöhön ja etsitään ideoita uuteen näyttelyyn.