Median käyttöön kompakti käsikirja: kunniaan liittyvän väkivallan termit
Kunniaan liittyvä väkivalta on ilmiö, joka jakaa mielipiteitä. Loisto setlementti on tehnyt yhteistyössä alan asiantuntijoiden kanssa ilmiöön liittyvän käsikirjan, josta löytyvät keskeiset suositeltavat ja vältettävät termit.
– Vaikeista ilmiöistä on tärkeätä käyttää oikeita termejä ja ilmaisuja. Väärät termit, ilmaisut ja sanat voivat johtaa ennakkoluulojen, polarisaation ja rasismin lisääntymiseen, korostaa käsikirjan koonnut Johanna Aapakallio Loisto setlementin kunniaan liittyvän väkivallan vastaisen asiantuntijatyön yksiköstä.
Median käyttöön tuotettu käsikirja on suunnattu aiheesta uutisoivien toimittajien työkaluksi. Selkeä opas perustelee miksi ja miten termejä olisi hyvä käyttää.
– Kunniaan liittyvä väkivalta on aina lähisuhdeväkivaltaa riippumatta henkilöiden uskonnosta, etnisyydestään tai kulttuurista. Ilmiön selittäminen kulttuurilla ei ole perusteltavaa. Jopa osa ammattilaisista kokee aiheen kuitenkin niin vieraaksi, ettei siihen osata tai uskalleta puuttua, sanoo Aapakallio.
Termistö syntyi ministeriöiden, järjestöjen ja tutkijoiden yhteistyönä
Loisto setlementin kunniaan liittyvän väkivallan vastainen asiantuntijatyön yksikkö (Sopu-työ) on tehnyt työtä kunniaan liittyvän väkivallan parissa yli kymmenen vuotta. Se kutsui koolle eri ministeriöiden, järjestöjen, toimijoiden ja tutkijoiden edustajia kunniaan liittyvän väkivallan termistön työpajoihin.
Yhteistyön tuloksena syntyi lista termeistä, joita suositellaan käytettävän, ja termeistä, joita olisi hyvä välttää.
– Moni ei tule esimerkiksi ajatelleeksi, että kunniamurha-sanan käyttäminen antaa tavallaan luvan ajatella, että kunnian palauttamiseksi tehty murha olisi hyväksyttävä, Aapakallio kertoo.
Lataa käsikirja käyttöösi - tiedosto liitteenä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johanna AapakallioJohtava asiantuntijaKunniaan liittyvän väkivallan vastainen työ, Loisto setlementti ry
Puh:040 192 08 15johanna.aapakallio@loistosetlementti.filoistosetlementti.fiLiitteet
Suomen Setlementtiliitto
Suomen Setlementtiliitto on setlementtiliikkeen keskusjärjestö sekä kansalaisjärjestö, jonka toiminta-alue kattaa koko elämän kirjon sivistystyöstä sosiaalisiin palveluihin. Jäseninä on 32 paikallista setlementtiä. Toiminta on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumatonta sekä voittoa tavoittelematonta.
Suomen Setlementtiliitto ry
Sturenkatu 11 A
00510 Helsinki
www.setlementti.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Setlementtiliitto ry
Rauhanlähettiläsakatemian hallinto Setlementtiliitolle19.12.2024 07:37:00 EET | Tiedote
Sadankomitea on järjestänyt rauhanlähettiläskoulutuksia vuodesta 2016 alkaen. Vuoden 2024 vuoden vaihteessa toimintaa lähdettiin vakiinnuttamaan perustamalla Rauhanlähettiläsakatemia, johon lähti mukaan lukuisia uusia kumppaneita. Nyt suomalainen rauhankoulutus ottaa uuden askeleen, kun Rauhanlähettiläsakatemia siirtyy leveämpien hartioiden kannateltavaksi.
Juha-Erkki Mäntyniemi Suomen Setlementtiliiton toimitusjohtajaksi25.11.2024 08:50:54 EET | Tiedote
Juha-Erkki Mäntyniemi on nimitetty Suomen Setlementtiliitto ry:n uudeksi toimitusjohtajaksi. Hän seuraa tehtävässään Setlementtiliiton pitkäaikaista toimitusjohtajaa Pentti Lemmetyistä, joka siirtyy eläkkeelle Mäntyniemen aloittaessa tehtävässään viimeistään 1. maaliskuuta 2025.
Lotta Svärd –stipendi annettu Setlementtiliiton tyttötyön uudelle ryhmämentorointihankkeelle25.10.2024 07:56:09 EEST | Tiedote
Tämän vuoden 10 000 euron Lotta Svärd –stipendi annettiin Setlementtiliiton tyttötyön uudelle ryhmämentorointihankkeelle.
Tyttöjen tulevaisuus ei ole vain ”tyttöjuttuja”9.10.2024 12:34:44 EEST | Tiedote
Kansainvälisenä Tyttöjen päivänä teema on “Tyttöjen visio tulevaisuudesta”. Tulevaisuudenusko on voimavara, joka voi torjua elämän syrjäyttävät tekijät. Sitä vasten nuorten hyvinvointitilastot tarjoavat karua kertomaa. Suurimmassa osassa kouluista jopa puolet 8.- ja 9.-luokkalaisista tytöistä kokee ahdistusta. Myös lähes puolet nuorista naisista on huolissaan tulevaisuuden jaksamisestaan, kun miehistä vain 27 % kokee samoin.
Nuorten vuoro lokakuussa: Nuorten kokemustarinoissa nousee esiin rajujakin aiheita30.9.2024 13:30:37 EEST | Tiedote
Miten nuoret voivat tänään? Nuorten vuoro -tapahtumassa paneudutaan 10.10. nuorten elämään, kun nuorten kanssa työskentelevät ammattilaiset ja muut asiasta kiinnostuneet kohtaavat Heinolassa sekä etänä. Nelituntinen tapahtuma on osallistujille maksuton.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme