Vaccinationstäckningen bland småbarn är mycket god i Finland – andelen ovaccinerade barn födda 2021 något större än i tidigare åldersklasser
Vaccinationstäckningen bland småbarn är hög i Finland år efter år. Nästan 98 procent av de barn som föddes 2021 har börjat få vaccinationsserien med femvalent vaccin som skyddar mot difteri, stelkramp, kikhosta, polio och Hib-sjukdomar. Nästan 95 procent av dem som föddes 2021 har fått MPR-vaccin som skyddar mot mässling, påssjuka och röda hund. De här uppgifterna framgår av det nationella vaccinationsregistret.
Det finns skillnader i vaccinationstäckningen mellan välfärdsområdena. I områden med lägre täckning har man dock gjort långsiktigt arbete för att öka de positiva attityderna till vaccination, och skillnaderna i vaccinationstäckningen mellan välfärdsområdena håller på att minska för flera vaccin.
Det är sällsynt att vara ovaccinerad, men en liten ökning har skett
I Finland är det fortfarande sällsynt att vara ovaccinerad. Av de barn som föddes 2021 är 1,7 procent helt ovaccinerade, vilket är något fler än i de tidigare åldersklasserna. Av dem som är födda 2020 var 1,4 procent ovaccinerade fram till tre års ålder och i de tidigare åldersklasserna cirka en procent.
"Även om förändringarna i andelen ovaccinerade är mycket små måste man ändå noggrant följa upp om fenomenet blir vanligare under de kommande åren. Andelen ovaccinerade är nu större i de åldersklasser som föddes under coronapandemin, så man måste också fundera på hur pandemin påverkat vaccinationerna och inställningen till vaccinationer", säger Anniina Virkku, sakkunnigläkare vid THL.
I nästan alla välfärdsområden är andelen ovaccinerade i åldersklasserna födda 2020–2021 större än i de tidigare åldersklasserna. Således förklaras den nationella ökningen av andelen ovaccinerade inte enbart av förändringar i ett enskilt område. På Åland och i Österbottens välfärdsområde är andelen ovaccinerade lägre än tidigare.
Ibland skjuts vaccinationerna upp, så andelen helt ovaccinerade barn som är födda 2021 kan ännu minska.
Dokumenteringen och dataöverföringen av vaccinationer behöver fortfarande förbättras
Uppgifterna om vaccinationstäckningen baserar sig på det nationella vaccinationsregistrets aktuella uppgifter, som fås från patientdatasystemen. På grund av problem i anknytning till dokumenteringen av vaccinationer och dataöverföringen är den verkliga vaccinationstäckningen sannolikt högre än vad siffrorna i vaccinationsregistret anger.
För att korrigera dataöverföringen samarbetar man kontinuerligt med välfärdsområdena. Eftersom de årliga variationerna i vaccinationstäckningen är små i Finland, kan brister i överföringen av uppgifter i ett enskilt område påverka även de nationella vaccinationstäckningssiffrorna.
"Det är viktigt att man i välfärdsområdena följer upp överföringen av vaccinationsuppgifterna till vaccinationsregistret i realtid och att man reagerar på eventuella brister utan dröjsmål", säger THL:s expert Camilla Jordman.
Mer information
Karta över vaccinationstäckningen bland barn (THL)
Karta över andelen ovaccinerade barn i olika områden och i Finland (THL)
Vaccinationstäckningen för barn födda 2021 och 2016 (THL)
Vaccinationsprogrammet för barn (THL)
Anniina Virkku
sakkunnigläkare
THL
fornamn.efternamn@thl.fi
Camilla Jordman
sakkunnig
THL
fornamn.efternamn@thl.fi
Följ Institutet för hälsa och välfärd THL
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Institutet för hälsa och välfärd THL
Människans och naturens välfärd som mål för det nationella beslutsfattandet – THL publicerade ett förslag till en välfärdsekonomisk styrmodell12.12.2024 02:00:00 EET | Pressmeddelande
Institutet för hälsa och välfärd (THL) har publicerat ett förslag till en välfärdsekonomisk styrmodell och uppföljningsindikatorer. Det är fråga om en modell för att planera politiska åtgärder och följa upp vilka effekter de har, inte bara för ekonomin utan också för den sociala och ekologiska hållbarheten. Styrmodellen ger ett hållbarhetsperspektiv till exempel vid utarbetandet av regeringsprogram och statsbudgeten. I modellen föreslås till exempel att man utser en framtidsombudsman och genomför ett omfattande hörande av medborgarna.
Nytt om de studerandes levnadsvanor: Allt fler högskolestuderande motionerar tillräckligt, men tillbringar för mycket tid på internet25.11.2024 01:59:00 EET | Pressmeddelande
Under de senaste tre åren har det skett positiva förändringar i högskolestuderandenas levnadsvanor. Mängden motion har ökat och den dagliga rökningen och snusningen har minskat.
Högskolestuderandenas psykiska belastning har minskat14.10.2024 02:00:00 EEST | Pressmeddelande
Den psykiska belastningen bland högskolestuderande har minskat under de senaste tre åren, särskilt bland kvinnor. Resultaten framgår av Hälso- och välfärdsundersökning av högskolestuderande (KOTT), som genomfördes förra våren.
Allt fler högskolestuderande har försörjningssvårigheter – en femtedel har en knapp försörjning1.10.2024 01:59:00 EEST | Pressmeddelande
Under de senaste tre åren har försörjningssvårigheter blivit vanligare bland högskolestuderande. Andelen studerande som upplevt att deras försörjning är mycket knapp och osäker har under denna period ökat från 13 procent till 19 procent.
THL bjuder in 64 000 vuxna till en omfattande undersökning som utreder hälsa, välfärd och serviceupplevelser10.9.2024 02:00:00 EEST | Pressmeddelande
Institutet för hälsa och välfärd (THL) utreder på hösten hur vuxna som bor i Finland mår och deras erfarenheter av social- och hälsovårdstjänsterna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum