Suomessa asuvien mielenterveys on heikentynyt vielä koronapandemian jälkeenkin
Viidesosalla suomalaisista työikäisistä on merkittävää psyykkistä kuormittuneisuutta. Kaikkein kuormittuneimpia ovat 20–39-vuotiaat. Lisäksi väestön stressitaso on nousussa kaikissa ikäryhmissä. Heikentynyt mielenterveystilanne näkyy MIELI ry:n kriisiauttamisessa.
Suomalaisten kuormittuneisuus ja stressitasot ovat nousussa. Naiset kokevat enemmän stressiä kaikissa ikäluokissa. Ja vaikka miesten itsemurhat ovat vähentyneet, nuorten naisten itsemurhakuolleisuus on kasvanut.
Väestön kuormittuneisuus ja stressi näkyvät MIELI ry:n Kriisitoiminnoissa. Viime vuonna MIELI ry:n Kriisitoiminnoissa ja Sekasin-chatissa autettiin yhteensä 175 000 kertaa puhelimitse, kasvokkain ja verkossa. Pelkästään Kriisipuhelimeen otettiin yhteyttä 416 000 kertaa.
”MIELI ry:n tarjoamalle kriisiavulle ja mielenterveyttä vahvistavalle työlle on tässä ajassa todella suuri tarve. Mielenterveys on voimavara, joka auttaa jaksamaan ja suojaa elämänkriiseissä. On myös tärkeää, että vaikeaan elämäntilanteeseen ja pahaan oloon on matalalla kynnyksellä tukea ja apua tarjolla. Tällä ehkäistään mielenterveyden ongelmia ja sitä, että vaikeudet eivät pääsisi kasautumaan, MIELI ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi tiivistää.
Koronapandemian jälkeistä hoitovelkaa terveydenhuollossa puretaan yhä. Esimerkiksi noin 1500 ihmistä on tälläkin hetkellä aikuispsykiatrian jonossa yli lain määräämän kuuden kuukauden odotusajan. Panostus [1] mielenterveyden hoitoon on vain kymmenesosa mielenterveyden häiriöiden aiheuttamista kustannuksista[2].
Lohdulle on tilausta
Apua ja tukea MIELI ry:n kriisiavusta haetaan eniten omissa tai läheisten elämän kriiseissä. Yhteydenottojen syissä toistuvat vuosittain eniten ahdistuneisuus, sairaudet, ihmissuhdeongelmat ja läheisen kuolema. Sodat, ympäristökriisi ja talousvaikeudet vaikuttavat taustalla. Ne lisäävät pahan olon tunnetta, mutta ovat vain harvoin yhteydenottojen varsinainen syy.
Kun jotain yllättävää ja ikävää tapahtuu elämässä, lohduksi kaivataan eniten läsnä olevaa keskusteluseuraa, kuuntelevaa korvaa ja käytännön apua.
3.4.2024 käynnistyy MIELI ry:n Mielinauha-kampanja, jolla kerätään 3.4.–30.6. varoja mielenterveyden edistämiseen ja kriisityöhön Suomessa.
MIELI ry tarjoaa matalan kynnyksen tukea ja apua vaikeissa elämäntilanteissa puhelimessa, kasvokkain ja verkossa. Kriisipuhelin päivystää suomenkielisellä linjalla 24 tuntia vuoden jokaisena päivänä. MIELI ry tekee myös edistävää mielenterveystyötä, jotta yhä useampi osaisi vahvistaa omaa ja läheisten mielenterveyttä. Vahva mielenterveys suojaa vaikeassa elämäntilanteessa ja helpottaa kriisistä selviytymistä
Tiedotteessa on käytetty lähteinä VNK:n Kansalaispulssia, Terve Suomi -tutkimusta 2022–2023, Tilastokeskuksen kuolinsyytilastoa 2023 sekä MIELI ry:n kriisiauttamisen tilastoja ja sosiaalisessa mediassa tehtyä kyselyä 2/2024.
Liitteenä MIELI Suomen mielenterveys ry:n johtavan asiantuntijan Kristian Wahlbeckin diasarja Mielenterveydestä ja mielenterveyspalveluista Suomessa.
- Panostuksiin sisältyy mielenterveyden hoidon panostukset sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa kaiken ikäisille. Tähän sisältyy vain terveydenhoito, ei siis esimerkiksi sosiaalihuoltoa.
- Kustannuksiin lasketaan sosiaali- ja terveyspalvelut, sosiaalietuudet (sairauslomat ja työkyvyttämyyseläkkeet) ja työelämämenetykset.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jutta KajanderViestinnän asiantuntijaMIELI ry:n viestintä
Puh:040 8014429jutta.kajander@mieli.fiKuvat
Liitteet
MIELI ry tarjoaa matalan kynnyksen tukea ja apua vaikeissa elämäntilanteissa puhelimessa, kasvokkain ja verkossa. Kriisipuhelin päivystää suomenkielisellä linjalla 24 tuntia vuoden jokaisena päivänä. MIELI ry tekee myös edistävää mielenterveystyötä, jotta yhä useampi osaisi vahvistaa omaa ja läheisten mielenterveyttä. Vahva mielenterveys suojaa vaikeassa elämäntilanteessa ja helpottaa kriisistä selviytymistä
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry
Rahahuolet ja velkaantuminen kuormittavat – teemachat tarjoaa keskusteluapua29.10.2024 06:00:00 EET | Tiedote
Pitkittyneet taloudelliset haasteet, ylivelkaantuminen ja pienituloisuus kuormittavat yhä useamman perheen arkea ja mielenterveyttä. MIELI ry kokeilee teemachattia yhdessä Takuusäätiön kanssa, jotta yhä useampi hakisi taloushuoliinsa apua ja tukea.
MIELI ry:n tavoitteet kunta- ja aluevaaleissa 202514.10.2024 01:00:00 EEST | Tiedote
Psyykkinen hyvinvointi Suomessa on heikentynyt merkittävästi. Nuorten ja nuorten aikuisten mielenterveydessä muutos on niin hälyttävä, että voidaan puhua mielenterveyskriisistä. Mielenterveyden häiriöt tulevat Suomelle kalliiksi. OECD laski jo ennen pandemiaa hintalapuksi 11 miljardia euroa vuodessa. Summa kertyy palveluista, sosiaaliturvamenoista ja tuottavuuden laskusta johtuvista menetyksistä. Hyvinvointialueet joutuvat kantamaan vastuun palveluiden lisääntyvistä kustannuksista. Kunnissa mielenterveyden haasteet näkyvät esimerkiksi veromenetyksinä.
12 järjestön yhteinen kannanotto: Sote-järjestöiltä leikataan vaikutuksia arvioimatta19.9.2024 09:18:59 EEST | Tiedote
Ehdotus sote-järjestöjen avustusleikkausten toteuttamisesta rapauttaa merkittävästi järjestöjen vaikuttavaa auttamistyötä. Sote-järjestöjen valtionavustusleikkaukset on peruttava tai vähintään kohtuullistettava.
Finlands självmordstal fortfarande de dystraste i Norden5.9.2024 15:11:50 EEST | Tiedote
I Finland begås ungefär 750 självmord varje år, vilket är mer än tre gånger fler än antalet dödsfall i trafiken. Med rätt åtgärder kan mängden självmord minskas.
Suomen itsemurhaluvut edelleen Pohjoismaiden synkimmät4.9.2024 07:14:07 EEST | Tiedote
Suomessa tehdään vuosittain noin 750 itsemurhaa, mikä on yli kolme kertaa enemmän kuin tieliikennekuolemia. Oikeilla toimilla itsemurhia pystytään vähentämään.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme