Neljä viidestä lintulajista ei siedä voimakasta ihmistoimintaa elinympäristössään
Helsingin yliopiston uudessa tutkimuksessa tutkijat havaitsivat, että 78% maailman linnuista ei menesty kaikkein voimakkaimmin ihmistoiminnan muokkaamissa ympäristöissä. Ihmistoimintaa välttelevien lajien populaatiot ovat myös pienentyneet verrattuna ihmistoimintaa sietäviin lajeihin.

Tällä hetkellä 14% maailman 11 000 lintulajista on uhanalaisia. Uusi tutkimus arvioi lintupopulaatioiden esiintymistä niin koskemattomissa kuin voimakkaasti ihmistoiminnan muokkaamissa ympäristöissä.
– Uhanalaiset lajit sekä pienenevät lintupopulaatiot pystyvät huonommin pesimään ihmisen muokkaamissa ympäristöissä. Esimerkiksi heinäkurppa, jonka pesimäalue kattaa suuren osan pohjoista Eurooppaa ja Aasiaa, on kansainvälisesti silmälläpidettävä ja Suomessa äärimmäisen uhanalainen, sen populaatio pienenee jatkuvasti ja sen sietokyky ihmistoiminnalle on alhainen, taustoittaa tutkimusta johtanut Emma-Liina Marjakangas Helsingin yliopistosta ja Aarhusin yliopistosta Tanskasta.
Kaikki lajit eivät kuitenkaan ole yhtä herkkiä ja kykenevät elämään ihmisten rinnalla.
– Jotkut lajit sietävät äärimmäistäkin häiriötä elinympäristössään kaikilla mantereilla. Tervapääsky on esimerkki tällaisesta lajista, joka pesii kaupungeissa ympäri maailman, selittää Marjakangas.
Vuonna 2022 YK:n luontokokouksessa Montrealissa sovittiin, että 30% maapallon pinta-alasta tulisi siirtää suojelun piiriin. Tämä uusi tutkimus tunnistaa lajit, jotka ovat erittäin herkkiä ihmistoiminnan vaikutuksille ja tarvitsevat tiukasti suojeltuja alueita pärjätäkseen.
– Tutkimuksemme auttaakin suojelemaan ja ennallistamaan elinympäristöjä herkille lajeille, jotka tarvitsevat sitä eniten. Tällaisia lajeja ovat esimerkiksi kurkirääkkä Afrikassa, karakoruminkiuru Aasiassa sekä heinäkurppa Euroopassa, Suomi mukaan lukien, kertoo yli-intendentti Aleksi Lehikoinen Helsingin yliopiston Luonnontieteellisestä keskusmuseosta ja Suomen Luontopaneelista.
Suurempi osuus Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa esiintyvistä lajeista sietää voimakasta ihmistoimintaa pesimäympäristöissään kuin Latinalaisen Amerikan tai Afrikan lajeista. Ihminen on muokannut Euroopan luontoa jo tuhansien vuosien ajan, mikä on johtanut herkkien lajien häviämiseen jo aikaa sitten sekä mahdollistanut jäljellejäävien lajien vähittäisen sopeutumisen ihmistoimintaan pitkän ajan kuluessa.
Tutkijat määrittivät ihmistoiminnan sietokyvyn yli 6 000 lintulajille käyttäen hyödyksi kansalaistiedealusta eBird:n havaintoja vuosilta 2013–2021 sekä Human Footprint -indeksiä, joka tiivistää rakennettujen ympäristöjen, ihmispopulaation tiheyden, valosaasteen, maatalouden sekä teiden vaikutukset.
Tutkimus on julkaistu kansainvälisessä tiedelehdessä Global Ecology and Biogeography ja sen tekivät yhteistyössä tutkijat Helsingin yliopistosta (Suomi), Aarhusin yliopistosta (Tanska), St Andrewsin yliopistosta (Iso-Britannia) ja Välimeren tutkimusinstituutista (Espanja).
Alkuperäinen julkaisu
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tutkijatohtori Emma-Liina Marjakangas, Aarhusin yliopisto, Tanska, emma.marjakangas@bio.au.dk, puh. +358406726716 (suomi, englanti)
Yli-intendentti Aleksi Lehikoinen, Luonnontieteellisestä keskusmuseo, Helsingin yliopisto ja Suomen luontopaneeli, aleksi.lehikoinen@helsinki.fi
Marjaana LindyViestinnän asiantuntijaHelsingin yliopisto / Viestintä ja yhteiskuntasuhteet
Puh:+358 (0)50 5186195marjaana.lindy@helsinki.fiKuvat

Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS on Helsingin yliopiston erillislaitos, joka säilyttää ja ylläpitää luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia sekä harjoittaa niihin liittyvää tutkimusta. Laajat kokoelmat koostuvat eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytteistä. Elävät kasvikokoelmat sijaitsevat kahdessa kasvitieteellisessä puutarhassa ja ajoituslaboratorio Kumpulan tiedekampuksella. Luomuksen kokoelmiin pääsee tutustumaan kolmessa yleisökohteessa Helsingissä: Luonnontieteellisessä museossa sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisissä puutarhoissa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Luonnontieteellisen keskusmuseon tutkijat löysivät yli 150 tieteelle uutta lajia vuonna 202429.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suuri osa maapallon eliölajeista on vielä tuntemattomia. Tutkimustieto lajeista ja niiden välisistä suhteista, levinneisyysalueista ja elintavoista auttaa ymmärtämään paremmin maapallon monimuotoisuutta ja suojelutarpeita.
Kylmään sopeutuneet lajit väistyvät lämpimään sopeutuneiden tieltä24.4.2025 08:12:47 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoittaa, että ilmaston muuttuessa lämpimään ilmastoon sopeutuneet lajit, kuten tietyt linnut ja perhoset, ovat yleistyneet Suomessa. Samaan aikaan viileään ilmastoon sopeutuneet lajit ovat vähentyneet ja siirtyneet pohjoisemmaksi.
Suomalaisten turvallisuuskäsitykset ovat sopeutuneet maailmanpolitiikan myllerrykseen24.4.2025 07:01:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten suhtautuminen puolustuspolitiikkaan on muuttunut huomattavasti Suomen Nato-jäsenyyttä seuranneen kahden vuoden aikana. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa suomalaiset mieltävät Nato-jäsenyyden edelleen laajasti (80 %) Suomen turvallisuutta vahvistavaksi tekijäksi.
Suomalaiset yliopistot käynnistävät Saudi-Arabiassa laajan opettajien täydennyskoulutusprojektin23.4.2025 10:12:31 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto käynnistävät huhtikuussa 2025 uuden kolmivuotisen opettajien täydennyskoulutusprojektin Saudi-Arabiassa.
Kutsu medialle: Tule seuraamaan Viikin tutkimustilan lehmien keväistä laitumellelaskua 3.5.!22.4.2025 11:44:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto, Valio ja maatalousylioppilaiden yhdistys Sampsa kutsuvat median edustajat osallistumaan Suomen akateemisimpien lehmien laitumellelaskuun Suomen urbaaneimmalle maatilalle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme