Hyvinvointi- ja sivistysalan työnantajajärjestöt: Aikuiskoulutustuen korvaajiksi ehdotetut keinot ovat jäämässä laihoiksi
Työnantajajärjestöt katsovat, että hallituksen työryhmä ei esitä aikuiskoulutustuelle todellisia vaihtoehtoja niille aloille, jotka sitä eniten käyttävät. Tuen lakkautus ilman korvaavaa järjestelmää voi pahentaa kriittisesti sote-, kasvatus- ja opetusalan jo ennestään vakavaa työvoimapulaa.
Työuran aikaista jatkuvaa oppimista pohtineen työryhmän ehdotukset ovat riittämättömiä. Ehdotukset eivät ota huomioon aloja, joissa ammattioikeudet, tehtävät ja henkilöstörakenne on määritelty lailla.
Näin katsovat yksityistä ja julkista sote-, kasvatus- sekä koulutusalaa edustavat työnantajajärjestöt Hyvinvointiala HALI ry, Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT ja Sivistysala ry (Sivista).
HALI, KT ja Sivista korostavat, että viime vuosina valtio on lisännyt merkittävästi eri palvelualojen henkilöstömitoituksia ja kelpoisuusehtoja tarkentavaa lainsäädäntöä. Tämän vuoksi myös jo alalla olevat joutuvat suorittamaan aiempaa enemmän uusia tutkintoja.
– Jos aikuiskoulutustuki lakkautetaan hallituksen esittämän aikataulun mukaan ilman korvaavaa järjestelmää, se voi heikentää kriittisesti kelpoisuusehdot täyttävän henkilöstön saatavuutta sote-, kasvatus-, opetus- ja pelastusaloilla. Näillä aloilla aikuiskoulutustukea on käytetty eniten, sanovat HALI, KT ja Sivista.
Järjestöt pitävät tärkeänä, että hallitus esittää toimia, joiden arvioidaan lisäävän työllisyyttä. Samalla on kuitenkin turvattava jatkuvan oppimisen edellytykset etenkin työvoimapulasta kärsivillä aloilla.
Työnantajat eivät voi vastata tutkintokoulutusten kustannuksista
Kasvatus- ja sote-aloilla koulutusten aloituspaikkamäärät ovat riittämättömiä suhteessa henkilöstötarpeisiin. Koulutusjärjestelmän tulisi pystyä tuottamaan tarpeeksi työvoimaa eri koulutusaloille ja -asteille työvoimatarpeen ennakointitietoon perustuen.
Työuran aikaista jatkuvaa oppimista pohtinut työryhmä esittää loppuraportissaan, että työnantajat ottaisivat nykyistä enemmän vastuuta henkilöstönsä osaamisen kehittämisestä. Työryhmä ehdottaa, että työnantajat hankkisivat tarvittavaa koulutusta korkeakouluilta.
HALI, KT ja Sivista eivät hyväksy sitä, että työnantajan kustannuksia tutkintokoulutuksesta lisättäisiin, eikä se monilta osin ole taloudellisesti realististakaan.
– Ei ole kohtuullista siirtää osaajapula-ammattien koulutusvastuuta näiden alojen työnantajille tilanteissa, joissa lainsäätäjä on määritellyt tehtävien kelpoisuudet ja henkilöstömitoitukset, järjestöt toteavat.
Tutkintoa lyhyempiä koulutuksia ei tunnisteta pätevyysvaatimuksissa
Työryhmän loppuraportissa esitetään myös, että osa aikuiskoulutustukea saaneista voisi jatkossa hyödyntää aiempaa enemmän tutkintoja pienempiä osaamiskokonaisuuksia, kuten esimerkiksi tutkinnon osia tai muita tutkintoa lyhyempiä koulutuksia. Työryhmän ehdotukset painottuvat lyhempien osaamiskokonaisuuksien tukemiseen.
HALI, KT ja Sivista toteavat, että tutkintoa lyhyempien täydennys- ja oppisopimuskoulutusten hyödyntäminen työelämässä on sinänsä kannatettavaa. Sosiaali-, terveys-, kasvatus- ja sivistysaloja ohjaava erillis- ja ammattihenkilölainsäädäntö ei kuitenkaan tunnista tutkintoja pienempiä kokonaisuuksia tehtävien pätevyysvaatimuksissa. Oppisopimuskoulutusta ei voida hyödyntää korkeakouluasteen opinnoissa.
Usein näillä aloilla myös osaamisen laajentamiseen tarvitaan toinen tutkinto. Tällainen tilanne on esimerkiksi, kun lähihoitaja kouluttautuu sairaanhoitajaksi, opettaja erityisopettajaksi tai sosionomi sosiaalityöntekijäksi.
Työnantajajärjestöt korostavat, että aikuiskoulutustuen lakkauttaminen ei saa pahentaa kuntien, hyvinvointi- ja sivistysalojen työvoimapulaa eikä vaikeuttaa työnantajien mahdollisuuksia järjestää ja tuottaa palveluita lainsäädännön edellyttämällä tavalla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Markku JalonentoimitusjohtajaKT
Puh:040 547 7710markku.jalonen@kt.fiArja LaitinenVt. toimitusjohtajaHyvinvointiala HALI ry
Puh:040 868 0980arja.laitinen@hyvinvointiala.fiSusanna Niinistö-SivurantaToimitusjohtajaSivistysala ry, Sivista
Puh:050 511 5382susanna.niinisto-sivuranta@sivista.fiTietoa julkaisijasta
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on kunta- ja hyvinvointialan työnantajajärjestö ja työmarkkinakeskusjärjestö. Jäseniämme ovat kunnat, kuntayhtymät, hyvinvointialueet ja hyvinvointialueyhtymät sekä niiden omistamat yritykset.
Neuvottelemme alan työ- ja virkaehtosopimukset, kehitämme työelämää ja osallistumme lainvalmisteluun. Työmme on lakisääteistä, ja sitä tehdään virkavastuulla. Kunta- ja hyvinvointiala työllistää Suomessa joka viidennen palkansaajan. Tavoitteenamme on turvata suomalaisille laadukkaat hyvinvointipalvelut ja puolustaa veronmaksajien etua.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Kunta-alan palkkausjärjestelmä uudistuu – vaikuttaa tänä vuonna yli 130 000 ihmisen palkkaan9.1.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Osapuolet hyväksyivät neuvotteluratkaisun joulun alla. Rahat uudistuksiin tulevat vuonna 2022 hyväksytystä palkkauksen kehittämisohjelmasta.
Hyvinvointialueet uudistavat palveluitaan – liikkuvat ja etäpalvelut tuovat hoidon lähemmäs asiakkaita7.1.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Hyvinvointialueet lisäävät liikkuvia ja etäpalveluita. Tavoitteena on helpottaa hoitoon pääsyä ja tarjota palveluita esimerkiksi harvaan asutuilla alueilla.
Perusopetuksessa työskentelee henkilöstöä enemmän kuin koskaan20.12.2024 10:00:00 EET | Tiedote
Kunnat ovat palkanneet lisää etenkin koulunkäyntiä tukevaa henkilöstöä. Esimerkiksi koulukuraattorien määrä on kymmenessä vuodessa kaksinkertaistunut.
Kunnat ottavat työllisyyspalveluista vastuun haastavassa tilanteessa4.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Vuodenvaihteessa toteutuva TE-uudistus vaikuttaa merkittävästi esimerkiksi työttömien ja yritysten palveluihin. Kuntien rahoituksesta valtio leikkaa jo heti alussa 100 miljoonaa, vaikka työttömiä on aiempaa enemmän.
Kuntien ja hyvinvointialueiden työtä kehitetään vauhdilla, nyt palkitaan innostavimpia kehittämistekoja3.12.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Ennätysvuosi toi 269 uutta kehittämistekoa Tekojen torille. Julkisen työn monipuolisia kehittäjiä palkitaan Tärkeissä töissä -gaalassa 3. joulukuuta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme