Akateemikko Markku Kulmalalle Suomalaisen Tiedeakatemian kunniapalkinto
Suomalainen Tiedeakatemia jakaa perjantaina 19.4.2024 vuotuisen kunniapalkintonsa (30 000 euroa). Palkinto myönnetään vaikuttavan uran tehneelle akateemikko Markku Kulmalalle. Tieteellisestä elämäntyöstä jaettava palkinto on Suomalaisen Tiedeakatemian arvostetuin tunnustus.
Akateemikko Markku Kulmala (s. 1958) on ilmakehän pienhiukkasten fysiikan ja kemian tutkimuksen edelläkävijä ja alan johtavia asiantuntijoita maailmassa. Kulmalan tutkimukset liittyvät erityisesti ilmakehän ilmiöihin, ilmakehän ja maanpinnan vuorovaikutuksiin sekä ilmastonmuutokseen ja ilman epäpuhtauksiin. Hänen tieteellinen työnsä on lisännyt merkittävästi ymmärrystä ilmastoon vaikuttavista mekanismeista.
”Aloitin nuorena poikana kesätyöt metsässä, olin istuttamassa puuntaimia ja tein raivaustöitä. Se oli alku elämänmittaiselle kiinnostukselle”, Kulmala kertoo.
Kulmala on taustaltaan fyysikko ja valmistunut fysiikan tohtoriksi vuonna 1988. Ilmakehätutkijan ura oli oralla jo Kulmalan pro gradu -tutkielmassa, joka käsitteli uusien ja uusiutuvien energialähteiden riskejä:
”Huomasin, että riskeistä, jotka tulevat ilmakehän kautta ihmisten terveyteen ja luontoon, ei tiedetty mitään. Tätä ryhdyin tutkimaan.”
”Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudella vuonna 1986 oli suuri vaikutus urallani. Sen myötä ymmärsimme, miten radioaktiivinen aine kulkeutuu ilmakehän kautta metsiin, kasveihin ja maaperään ja miten materia liikkuu ympäristössä. Joitakin vuosia ydinonnettomuuden jälkeen perustimme Helsingin yliopiston Värriön tutkimusaseman tuntumaan ensimmäisen SMEAR-mittausaseman, joka havainnoi ilmankehän ja metsien vuorovaikutusta.”
Kulmalan tutkimusryhmällä on tällä hetkellä Suomessa neljä SMEAR-asemaa (Station for Measuring Earth Surface - Atmospheric Relations). Hyytiälässä sijaitseva SMEAR II -asema mittaa ympärivuorokautisesti yli 1200 muuttujaa liittyen alueen ilmakehään, maaperään ja kasvillisuuteen.
Tarkkaa, pitkän aikavälin tietoa
Markku Kulmala toimii Helsingin yliopiston aerosoli- ja ympäristöfysiikan professorina. Hän johtaa myös yliopiston Ilmakehätieteiden keskusta INARia, joka tekee tutkimusta sekä molekyylitasolla että globaalilla tasolla. Tutkimus on monitieteistä ja perustuu niin fysiikkaan, kemiaan, meteorologiaan, metsätieteisiin, ympäristötieteisiin kuin yhteiskunnallisiin tieteisiin.
Parhaillaan Kulmala toimii johtajana myös Suomen Akatemian kahdeksanvuotisessa (2020–2028) lippulaivaohjelmassa Atmosphere and Climate Competence Center (ACCC). Osaamiskeskus kehittää ratkaisuja ilmaston ja maailman ilmanlaadun parantamiseksi. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä ilmastonmuutoksesta ja ilmansaasteista sekä tuottaa tutkimustietoa ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi ja päättäjien tueksi.
Globaalissa ilmakehätutkimuksessa Markku Kulmala on keskeisessä roolissa, erityisesti kansainvälisten tutkimusinfrastruktuurien kehittäjänä. Hän on ollut mukana useassa kansainvälisessä tutkimusprojektissa ja julkaissut uransa aikana lukuisia tieteellisiä artikkeleita alan huippulehdissä.
”Tulevaisuuden haaveeni on, että tutkimusasemat säilyvät toiminnassa Suomessa seuraavat sata vuotta. Meillä on maailman pisin ja kattavin ilmakehän aerosolien, kasvihuonekaasujen ja energiavirtojen mittaussarja ja olemme tässä asiassa maailman parhaita, ellemme itse lopeta toimintaa.”
”Toinen haave on tietenkin se, että mittausasemia olisi Suomen lisäksi ympäri maailmaa. Ne ovat merkittäviä, jotta pystymme tulevaisuudessa vastaamaan ilmastonmuutoksen, hengitysilman laadun sekä veden ja ravinnon riittävyyden kaltaisiin globaaleihin haasteisiin.”
Markku Kulmala
- Helsingin yliopiston aerosoli- ja ympäristöfysiikan professori
- maailman johtava ilmakehän aerosolien fysiikan ja kemian tutkija
- Suomalaisen Tiedeakatemian jäsen vuodesta 2004
- Palkittu aiemmin mm. Wihurin kansainvälisellä palkinnolla (2017) ja Suomen tiedepalkinnolla (2003)
Suomalaisen Tiedeakatemian kunniapalkinto
- Tiedeakatemian arvostetuin tunnustus
- jaetaan tieteellisestä elämäntyöstä
- jaettu vuodesta 1945 lähtien
- arvoltaan 30 000 €
Yhteyshenkilöt
Pekka AulapääsihteeriSuomalainen Tiedeakatemia
Puh:040 7030 952pekka.aula@acadsci.fiMarkku KulmalaTieteen akateemikko
Puh:040 5962 311markku.kulmala@helsinki.fiKuvat
Suomalainen Tiedeakatemia
Suomalainen Tiedeakatemia on vuonna 1908 perustettu yleistieteellinen seura, jonka tehtävänä on edistää tieteellistä tutkimusta ja toimia tutkijoiden yhdyssiteenä. Järjestämme tapahtumia, edistämme tutkittuun tietoon pohjautuvaa päätöksentekoa, kustannamme tieteellisiä julkaisuja ja annamme lausuntoja tiedettä ja tieteenharjoittajia koskevissa kysymyksissä. Jaamme vuosittain yli 2,5 miljoonaa euroa apurahoina ja palkintoina suomalaiselle tieteelle. Tiedeakatemian jäseniksi kutsutaan ansioituneita tieteenharjoittajia Suomesta ja ulkomailta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomalainen Tiedeakatemia ry
Yli 1,6 miljoonaa euroa matemaattis-luonnontieteelliseen tutkimukseen Suomalaiselta Tiedeakatemialta10.12.2024 11:42:41 EET | Tiedote
Suomalainen Tiedeakatemia on jakanut 1 685 000 euroa matemaattis-luonnontieteelliseen tutkimukseen. Apurahan sai 74 tutkijaa, erityisesti apurahoja myönnettiin alkuvaiheessa oleville väitöskirjatutkijoille. Apurahat myönnettiin Tiedeakatemian hallinnoimasta Vilho, Yrjö ja Kalle Väisälän rahastosta.
Suomalaisen Tiedeakatemian Väisälän palkinto matematiikan professori Eveliina Peltolalle9.12.2024 18:30:00 EET | Tiedote
Professori Eveliina Peltolan tutkimus pyrkii ymmärtämään matematiikkaa fysiikan teorioiden takana. Suomalaisen Tiedeakatemian Väisälän palkinto myönnetään vuosittain nuorelle, jo ansioituneelle matemaattis-luonnontieteellisen alan tutkijalle. Palkinto on arvoltaan 15 000 euroa ja jaetaan nyt 25. kerran.
Yli 600 000 euroa humanistiseen tutkimukseen Suomalaiselta Tiedeakatemialta15.10.2024 11:07:44 EEST | Tiedote
Suomalainen Tiedeakatemia jakoi lokakuussa 630 000 euroa humanistiseen ja yhteiskuntatieteelliseen tutkimukseen. Apurahan sai 38 tutkijaa, erityisesti apurahoja myönnettiin alkuvaiheessa oleville väitöskirjatutkijoille. Apurahat myönnettiin Tiedeakatemian hallinnoimista Eino Jutikkalan rahastosta, Emil Öhmannin Säätiöstä sekä Hilkka ja Otto Brusiinin Säätiöstä.
Suomalaisen Tiedeakatemian humanistipalkinto 2024 apulaisprofessori Visa Kurjelle14.10.2024 18:30:00 EEST | Tiedote
Suomalaisen Tiedeakatemian vuoden 2024 humanistipalkinnon saa apulaisprofessori Visa Kurki. 15 000 € arvoinen palkinto myönnetään vuosittain uransa alkuvaiheessa olevalle, jo kansainvälistä mainetta saavuttaneelle humanistisen alan tutkijalle. Palkinto jaetaan Suomalaisen Tiedeakatemian tilaisuudessa Ritarihuoneella 14.10.2024.
Ilta tieteelle -tilaisuudet jatkuvat – upea kattaus huipputiedettä ja yhteiskunnallisia keskusteluja19.8.2024 07:55:00 EEST | Tiedote
Tiedeakatemian avoimet yleisötilaisuudet jatkuvat syksyllä Ritarihuoneella. Pääpuhujina nähdään tieteen akateemikot Kaisa Häkkinen, Martti Koskenniemi ja Riitta Hari sekä Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme