Yrittäjät: Inhouse-yhtiöt rapauttavat markkinoita ja käyvät kalliiksi veronmaksajille
Tuoreen raportin mukaan 30 prosenttia julkisista sidosyksiköistä ei vertaile oman tuotannon kustannuksia yksityisiin markkinoihin. Suomen Yrittäjät vaatii kustannusvertailun käyttöönottoa ja omistuksen vähimmäisosuuden asettamista.
Suomen Yrittäjät on pitkään ollut huolissaan siitä, että julkisesti omistetut inhouse-yhtiöt ovat lisääntyneet ja laajentaneet toimintaansa myös sellaisille sektoreille, joilla on yksityistä yritystoimintaa. Kilpailu- ja kuluttajaviraston keskiviikkona julkistama raportti todistaa huolen aiheelliseksi.
– Suomi poikkeaa radikaalisti muista pohjoismaista siinä, että julkinen sektori on perustanut omia yhtiöitä sellaisille toimialoille, joilla on paljon yksityisiä yrityksiä. Veronmaksajalta on tuskin kysytty, haluavatko he verorahoilla omat pesulat, lounasravintolat, kiinteistöhuoltoyhtiöt sekä ICT- ja taloushallintoyhtiöt, Suomen Yrittäjien elinkeinopolitiikan johtaja Harri Jaskari sanoo.
Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) selvitti inhouse-yhtiöiden roolia julkisissa hankinnoissa kyselyllä, johon vastasi 91 sidosyksikköä, 103 inhouse-yhtiöiden omistajaa (kunnat ja hyvinvointialueet) sekä noin 500 yritystä.
KKV:n selvitykseen vastanneista sidosyksiköistä 30 prosenttia ilmoitti, etteivät ne tee omasta tuotannostaan minkäänlaista kustannusvertailua yksityisiin markkinoihin. Jaskari pitää tätä erittäin huolestuttavana.
– Julkisella sektorilla on suuri säästöpotentiaali siinä, että oman palvelutuotannon kustannuksia aidosti verrataan yksityisiin vastaaviin palveluihin. Suomeen on syntynyt pelkästään inhouse-yhtiöitä sisälleen hyväksyvä ”markkina”, jossa julkinen hallinto tekee suorahankintoja omilta yhtiöiltään.
– Perusteluna julkisella sektorilla on ollut markkinapuute ja se, että yksityiset yritykset eivät kykenisi tarjoamaan vastaavia palveluita ja tavaroita. KKV:n kyselyn mukaan kuitenkin lähes 90 prosenttia vastanneista yrityksistä on valmis laajentamaan toimintaansa, jos markkinat avautuisivat.
Jaskarin mukaan maan hallituksen on nyt nopeasti toteutettava ohjelmansa kirjaukset, joiden mukaan sidosyksikköhankintoja voidaan tehdä vain silloin, kun ne ovat kokonaistaloudellisesti edullisempia.
– Myös sidosyksikön omistukselle asetettava vähimmäisomistusprosentti (10 prosenttia) hillitsisi villiä inhouse-buumia. Kilpailun avaaminen vahvistaisi kasvua ja säästäisi veronmaksajien rahoja.
Pelisääntöjä tarkennettava
KKV on todennut, että inhouse-yhtiöiden pelisääntöjä on tarpeen tarkentaa, sillä hankintayksiköt tekevät miljoonien eurojen suorahankintoja alle prosentin kymmenyksen omistuksilla.
Tuoreimpana tapauksena markkinaoikeus totesi maaliskuussa, että Sarastia ei ole Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen sidosyksikkö 0,04 prosentin omistusosuudella. Lain mukaan sidosyksiköiltä tehtyjä hankintoja ei tarvitse kilpailuttaa, jos hankintayksikkö käyttää määräysvaltaa yhtiössä. Markkinaoikeuden mukaan hyvinvointialueella ei ollut tällaista määräysvaltaa.
– Suorahankinnat inhouse-yhtiöiltä rapauttavat paikallisia ja kansallisia markkinoita, mutta käyvät myös kalliiksi veronmaksajille. Sidosyksikköhankintoja perustellaan usein kokonaistaloudellisuudella, mutta millä keinolla kustannustehokkuudesta voidaan olla varmoja, jos omien palveluiden hintaa ei edes vertailla suhteessa markkinoilla tarjolla oleviin, Jaskari kysyy.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Harri Jaskarijohtaja
Puh:050 512 2874harri.jaskari@yrittajat.fiTietoja julkaisijasta
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Kysely: Osaamisen puute suurin este tekoälyn käytölle yrityksissä15.1.2025 14:00:37 EET | Tiedote
Suurin osa pienistä ja keskisuurista yrityksistä (60 prosenttia) ei käytä lainkaan tekoälyä. Lähes puolet (44 prosenttia) mainitsee osaamisen puutteen suurimmaksi esteeksi. Tekoälyä käyttävistä yrityksistä eniten hyötyä koetaan saatavan työn tehostumisesta. Tekoälyn käytössä on myös selvät alueelliset erot: suurinta käyttö on pääkaupunkiseudulla, vähintä Itä-Suomessa. Suomen Yrittäjät ja Elisa aloittavat kattavat koulutukset, jotta yritykset koko Suomessa pääsevät mukaan teknologiamurrokseen.
Yrittäjät: "Kilpailutusten kiertämiseen puututaan nyt” - hankinnoista tulossa avoimempia15.1.2025 10:52:52 EET | Tiedote
Suomen Yrittäjät on tyytyväinen hankintalakiin esitettyihin muutoksiin. Ehdotukset tekevät julkisista hankinnoista ja lainsäädännöstä avoimempaa ja reilumpaa. Uudistus säästää myös julkisia varoja. Esimerkiksi sidosyksiköiden vähimmäisomistusvaatimus parantaa pk-yritysten mahdollisuuksia osallistua julkisiin hankintoihin.
Mediainfo: Tekoäly – Peikko vai peruskauraa suomalaisille pk-yrityksille?10.1.2025 12:39:43 EET | Tiedote
Maailmassa eletään teknologiamurrosta ja tekoälyn hyödyntäminen on yrityksille mahdollisuus luoda kasvua. Tervetuloa kuulemaan, millä tolalla suomalaisten pk-yritysten tekoälyosaaminen on juuri nyt? Millaiset alueelliset erot tekoälyn käytössä ovat? Entä millä aloilla tekoälyä hyödynnetään ja missä tehtävissä? Mitkä ovat yleisimmät esteet tekoälyn käytölle?
Barometri: Omistajanvaihdosten vauhdittaminen ruokkii kasvuyrittäjyyttä8.1.2025 08:30:00 EET | Tiedote
Omistajanvaihdoksen tehneet yritykset ovat kasvaneet enemmän kuin muut yritykset. Kasvu ja omistajanvaihdokset liittyvät kiinteästi toisiinsa, osoittaa Omistajanvaihdosbarometri. Kasvaneet, menestyneet ja strategisen suunnittelun taitavat yritykset ovat tehneet enemmän yritysostoja kuin muut. Nämä ovat myös jatkossa muita kiinnostuneempia yritysostoista.
Yrittäjägallup: Yrityksistä 17 prosenttia on palkannut maahanmuuttajan – palkkaus lisännyt suvaitsevaisuutta ja kykyä palvella asiakkaita27.12.2024 11:00:00 EET | Tiedote
Puolet 10 tai yli henkilöä työllistävistä yrityksistä on palkannut maahanmuuttajan. 5–9 henkilöä työllistävissä yrityksissä jo kolmannes on työllistänyt maahanmuuttajan, osoittaa Yrittäjägallup. ”Maahanmuuttajan palkkaaminen on kehittänyt yrityksiä. Esimerkiksi henkilökunnan asenteet ovat muuttuneet suvaitsevammiksi”, asiantuntija Sonja Antosalo Suomen Yrittäjistä sanoo.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme