Lempäälän ruokapalvelu on Vuoden ruokakasvattaja
Vuoden ruokakasvattajaksi on valittu Lempäälän ruokapalvelu ja erityisesti siellä toimiva ruokakasvatuksen tiimi, johon kuuluvat Taina Keskinen, Reko Sipola, Katja Rautanen, Christina Mettälä ja Liisa Belaid. Kunniamaininnan ruokakasvatustyöstään sai Mainingin koulussa Espoossa toimiva palveluvastaava Marjo Sundström.
Ruokatieto Yhdistys ry jakaa vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -tunnustuksen henkilölle, yhteisölle, yhdistykselle tai yritykselle, joka toimii vastuullisesti, yhteistyökykyisesti ja intohimoisesti ruokakasvatuksen parissa. Valintakriteereissä painotetaan eri vuosina vaihtuvia ajankohtaisia teemoja.
Tänä vuonna Vuoden ruokakasvattaja -tunnustuksella haluttiin huomioida erityisesti ruokapalveluissa tehtyä tärkeää ruokakasvatustyötä. Teema oli selvästi innostava, sillä ehdotuksia jätettiin ennätysmäärä, 55 kappaletta.
- Etenkin kouluruokailusta puhutaan tällä hetkellä paljon julkisuudessa. Vaikka aiheeseen liittyy paljon haasteita, olisi tärkeätä huomata myös kaikki se hyvä, jota koulujen ja päiväkotien ruokapalveluissa tehdään. Halusimme tänä vuonna nostaa Vuoden ruokakasvattaja –tunnustuksella erityisesti ansiokkaita ruokakasvatustekoja koulu- ja varhaiskasvatusruokailussa, toteaa Ruokatieto Yhdistyksen toiminnanjohtaja Anni-Mari Syväniemi.
Vaikuttavaa ruokakasvatusta koko kunnassa
Voittajaksi valittu Lempäälän ruokapalvelu on panostanut ruokakasvatukseen palkkaamalla ruokakasvatusmentorin, jonka johdolla henkilöstö toteuttaa ruokakasvatusta eri kohteisiin räätälöidyillä keinoilla.
- Olemme Lempäälässä halunneet panostaa lasten ja nuorten hyvinvointiin ja tehdä vaikuttavaa työtä edistääksemme hyvää ravitsemusta sekä positiivista asennetta päiväkoti- ja kouluruokailua kohtaan. Arjessa olemme havainneet ruokailuun liittyviä haasteita, ja niihin haluamme aktiivisesti vaikuttaa huomioiden eri ikätasot. Ruokakasvatustiimi toimii aloitteellisesti ja innovatiivisesti jokaiseen kohteeseen sopivalla tavalla yhteisten tavoitteiden mukaisesti ja kehittää toimintaa jatkuvasti, kertoo ruokapalvelupäällikkö Liisa Belaid Lempäälän ruokapalvelusta.
Tuomaristo halusi nostaa palkinnolla Lempäälän ruokapalvelun hyväksi esimerkiksi vaikuttavasta ruokakasvatustyöstä, joka on uutta toimintakulttuuria luovaa ja systemaattista koko kunnan tasolla. Ruokakasvatuksessa on panostettu poikkihallinnolliseen yhteistyöhön ravitsemis-, opetus- ja kasvatushenkilöstön kesken sekä lasten ja nuorten osallistamiseen ja positiiviseen ruokapuheeseen.
Ruokakasvatusta ja yhteistyötä suurella sydämellä
Espoo Cateringissa toimivalle palveluvastaava Marjo Sundströmille myönnettiin kunniakirja työstään Mainingin koulun kouluruokailun sieluna ja sydämenä. Lukuisat kollegoiden kommentit ehdotuksissa kertovat arvostuksesta, jota muu henkilöstö ja oppilaat kokevat häntä kohtaan.
- Pidän todella paljon työstäni, ja haluan aina tehdä työni niin hyvin kuin mahdollista. Oppilaat ovat tärkeimpiä asiakkaita, ja heitä täytyy kuunnella. Kun ruokailussa on hyvä ilmapiiri, uusien ruokien maistelu ja ruokailussa käynti lisääntyy, toteaa Marjo Sundströ
Tuomaristo halusi huomioida Sundströmin kunniakirjalla, sillä hän on oivallinen esimerkki suurella sydämellä tehdystä ruokakasvatustyöstä, jota hän tekee innovatiivisesti ja sitoutuneesti yhteistyössä opettajien kanssa. Sundström opastaa ja osallistaa oppilaita kouluruokailussa kohdaten jokaisen oppilaan yksilönä kunnioittavasti ja arvokkaasti. Hän myös rohkaisee oppilaita maistelemaan uusia ruokia, sekä opettaa oppilaille hyviä käytöstapoja ja ruokailutottumuksia. Toiminnallaan hän luo kouluun yhteisöllisyyttä ja myönteistä ilmapiiriä kouluruokailua kohtaan.
Vuoden ruokakasvattaja -tuomariston muodostivat tänä vuonna valmiuspäällikkö Virpi Kulomaa MaRasta, myyntipäällikkö Anne Hämäläinen Valio Aimosta, projektipäällikkö Sari Väänänen Savon koulutuskuntayhtymästä, toiminnanjohtaja Tarkko Nuutinen Kotitalousopettajien liitosta ja ruokakasvatuksen asiantuntija Hanna Larjavaara Ruokatieto Yhdistyksestä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna LarjavaaraViestintäpäällikkö, ruokakasvatuksen asiantuntijaRuokatieto Yhdistys ry
Puh:0505020531hanna.larjavaara@ruokatieto.fiRuokatieto Yhdistys ry - rakkaudesta oman maan ruokaan
Ruokatieto Yhdistys ry viestii suomalaisen ruokaketjun osaamisesta ja työstä. Toimintamme ytimessä on suomalaisen ruoan arvostetuin alkuperämerkki Hyvää Suomesta. Yli 350 jäsentä ja merkinhaltijaa edustavat ruoka-alan toimijoita monipuolisesti. Lisäksi edistämme lasten ja nuorten ruokakasvatusta tekemällä tunnetuksi ruoan reittiä pellolta pöytään.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ruokatieto Yhdistys ry
Jukolan Juuston Aito Cheddar Vintage ja Valio Viola® maustamaton tuorejuusto laktoositon ovat Suomen parhaat juustot 202425.11.2024 08:32:02 EET | Tiedote
Jukolan Juuston Aito Cheddar Vintage ja Valio Viola® maustamaton tuorejuusto laktoositon on valittu Suomen parhaiksi juustoiksi 2024. Valtakunnallisen laatuarvioinnin järjestivät Suomen Juustonvalmistajain Yhdistys, Suomen Pienjuustolayhdistys ja Juustonvalmistajain säätiö. Kilpailuun osallistui lähes 100 suomalaista juustoa. Juustoja arvioitiin 15 kilpailusarjassa ja sarjojen voittajista valittiin vielä paras kypsytetty juusto ja tuorejuusto.
Tervetuloa Suomen suurimpaan juustotapahtumaan tutustumaan Suomen parhaisiin juustoihin21.11.2024 08:46:39 EET | Tiedote
Messut 2024 -tapahtuman Suomalaiset juustot -näyttelyssä Jyväskylän Paviljongissa valitaan viikonloppuna Suomen parhaat juustot eri kategorioissa. Kutsumme teidät 23.11. klo 11 tiedotustilaisuuteen, jossa julkistetaan valtakunnallisen Juustojen Laatukilpailu 2024 -kilpailun tulokset ja palkitaan parhaat suomalaiset juustot 15 kilpailusarjassa.
Hyvää Suomesta -merkittyjen elintarvikkeiden kotimaisuusaste korkea1.11.2024 12:28:01 EET | Tiedote
Reilulla kolmasosalla Hyvää Suomesta -merkityistä tuotteista raaka-aineiden kotimaisuusaste on 100 prosenttia. Lisäksi kolmannes tuotteista on sellaisia, joiden kotimaisuusaste on lähellä sataa. Merkin käyttöön sallitun matalimman kotimaisuusasteen elintarvikkeita on vain muutama prosentti. Hyvää Suomesta -merkittyyn ruokaan käytetään suuri osa suomalaisten maanviljelijöiden tuottamista raaka-aineista.
Hävikki-battlen voittajat taituroivat hävikistä herkkuja30.10.2024 10:45:55 EET | Tiedote
Yläkoululaisille suunnatussa Hävikki-battlessa valmistettiin jälleen satoja upeita annoksia hävikkiraaka-aineista ja opittiin hävikkitietoutta. Tänä vuonna voittajat tulevat Ruusutorpan koulusta Espoosta ja Helsingin ranskalais-suomalaisesta koulusta. Hävikki-battlessa oppilaat valmistavat kotitaloustunneilla kauppojen hävikistä tai opettajan kokoamista yllätysraaka-aineista kahden ruokalajin aterioita ja osallistuvat halutessaan Instagram-kuvakisaan. Haaste opettaa hyödyntämään sattumanvaraisia raaka-aineita ja ottamaan vapauksia reseptiikasta.
Tärkeä viennin rahoituskeino uhkaa poistua - Elintarvikeyritykset huolissaan: Group Explorer-rahoitus säilytettävä8.10.2024 12:31:50 EEST | Tiedote
Business Finland uutisoi, että yritysten yhteisen vienninedistämisen tueksi suunnattu Group Explorer-rahoitusmuoto ollaan lakkauttamassa lokakuussa. Haun sulkemisella Business Finland varautuu rahoitusvaltuuden painopisteen muutokseen vuoden vaihteessa. Elintarvikeyritykset esittävät suuren huolensa asiasta ja toivovat lakkautuspäätöksen peruutusta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme