Social- och hälsovården kan fås smidig genom att vårdpersonalens digitala verksamhet stärks på ett planmässigt sätt
En central förutsättning för att social-och hälsovården ska vara smidig, att man utnyttjar digital teknik, kräver att vårdpersonalens digitala verksamhet stärks på ett planmässigt sätt. För att kunna utnyttja tekniken bättre än idag krävs det att man tar större hänsyn till vårdpersonalens åsikter och kompetens. Arbetstagarna behöver också vara involverade i utvecklingen av välbefinnandet i arbetet.
Arbetshälsoinstitutets pressmeddelande 3.5.2024
Välfärdsområdenas vardag belastas av inkompatibilitet mellan digitala informationssystem och vårdpersonalen belastas av behovet av att registrera patient- och klientuppgifter. Det finns dock forskningsbaserade lösningar på problemet.
– Registreringen ska framför allt göras smidigare. På arbetsgemenskapsnivå måste man hitta en gemensam uppfattning om vad som ska registreras. Här bör man våga dra nytta av de bästa erfarenheterna från välfärdsområdena. Det viktiga är att fokusera på den mest nödvändiga registreringen och automatisera den, betonar Tiina Koivisto, äldre sakkunnig vid Arbetshälsoinstitutet.
Digital verksamhet ökar viljan att utnyttja digitala verktyg
Koivisto vet vad hon pratar om. I sin avhandling tittade hon på användningen av digitala verktyg ur hälsovårdens experters perspektiv. Det har inte tagits tillräckligt hänsyn till vårdpersonalens åsikter och kompetens vid användningen av den digitala tekniken.
En lösning är att stärka den digitala verksamheten. Med digital verksamhet avses yrkespersonens förmåga att klara av, reglera och styra användningen av digitala verktyg i det egna arbetet. Vårdpersonalen vill utforma tekniken och hur den används för att passa deras arbete.
– Det viktigaste är att de digitala verktygen används på ett sätt som passar för varje arbetsuppgift. Även om vårdpersonalen inte väljer digitala verktyg kan de vara delaktiga i besluten om hur de ska använda dem. Planmässigt stärkande av den digitala verksamheten är nyckeln till utnyttjandet av digitala verktyg.
Arbetsbarometern: vårdpersonalen vill delta i beslutsfattandet
Årets tema för Arbetshälsoinstitutets samhällsforum, Arbetsbarometern, är Kraft åt social- och hälsovården. Resultaten från årets första barometrar visar att vårdpersonalen anser att de har endast få möjligheter att påverka och delta i beslutsfattandet.
I barometrarna har man bland annat frågat om vårdpersonalens erfarenheter blir hörda i den offentliga debatten, om vårdpersonalen har möjlighet att påverka utvecklingen av sitt eget arbete och om beslutsfattarna har en aktuell bild av vardagen inom social- och hälsovården.
Majoriteten av respondenterna har varit vårdpersonal. De bedömer sin möjlighet att påverka som mindre än de arbetslivsexperter som svarat på samma frågor.
Tävlingen Kipinä samlar in förbättringsförslag från arbetsenheterna
Även Arbetshälsoinstitutets forskargrupp som följer upp välbefinnandet i arbetet inom välfärdsområdena rekommenderar att medarbetarna ska bli delaktiga i utvecklingen av social- och hälsovården. Arbetsuppgifterna upplevs som en resurs när man kan påverka arbetets innehåll och arbetsmetoderna.
– Förändringen till ett enhetligt välfärdsområde har bara börjat. Det lönar sig att göra arbetstagarna delaktiga i att genomföra förändringen tillsammans. Utvecklingsarbetet bör ingå i arbetstidsplaneringen och de återkommande mötena, rekommenderar Mervi Halonen, äldre sakkunnig vid Arbetshälsoinstitutet.
Det faktum att forskargruppen har fått femhundra förslag i Kipinä-tävlingen visar också att social- och hälsovårdsorganisationerna är intresserade av att utveckla samarbetet. I tävlingen Mitä kuuluu? antecknar organisationernas arbetsenheter sina utvecklingsåtgärder i resultatportalen. De fem bästa förslagen belönas senare.
Se Työpuntaris webbseminarium (på finska)
Välfärdsområdena kämpar – men vad händer i social- och hälsovården? | Yle Arenan
Läs mer
- I Arbetshälsoinstitutets Työpuntari granskar och överväger vi viktiga frågor i arbetslivet. År 2024 fokuserar Työpuntari på arbetsförhållanden och välbefinnande i arbetet inom hälso- och sjukvården.
- På sidan Työpuntari visas granskningarna med resultat (på finska): Kraft till social- och hälsovården från Työpuntari| Arbetshälsoinstitutet (ttl.fi)
- Forskningsrön och guider för ledning, chefer och personal inom social- och hälsovården: Työpuntarin sote-tärpit (på finska) – Arbetshälsoinstitutet (ttl.fi)
- Presentationsmaterial för det färska webbseminariet på begäran från Arbetshälsoinstitutets kommunikation: paivi.lehtomurto@ttl.fi
Ytterligare information
- Äldre sakkunnig Tiina Koivisto, Arbetshälsoinstitutet, tfn 043 824 5928, tiina.koivisto@ttl.fi
- Äldre sakkunnig Mervi Halonen, Arbetshälsoinstitutet, tfn 050 515 1676, mervi.halonen@ttl.fi
Kontakter
Juha HietanenspecialexpertTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Tel:+358504773267juha.hietanen@ttl.fiPäivi LehtomurtospecialexpertTyöterveyslaitos | Finnish Institute of Occupational Health | Arbetshälsoinstitutet
Tel:+358504156309paivi.lehtomurto@ttl.fiLänkar
MÅ BRA AV JOBBET
Arbetshälsoinstitutet är en finländsk forsknings-, utvecklings- och expertinstans inom området för arbetsvälbefinnande. Verksamhetens syfte är att främja hälsa och säkerhet i arbetet och öka arbetstagarnas välbefinnande. Institutet är ett självständigt offentligrättsligt samfund inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningssektor med verksamhetsställen på fem orter och huvudkontor i Helsingfors, Finland. Verksamheten finansieras till hälften av statsmedel. Arbetshälsoinstitutet har cirka 500 anställda.

Andra språk
Följ Työterveyslaitos
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Työterveyslaitos
Undersökning: Förvaringsutrymmen av dålig kvalitet och brist på information ökar riskerna i museiarbetet16.4.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
De finländska museiarbetarnas uppfattningar om riskfaktorerna i arbetsmiljöerna motsvarar inte helt de verkliga riskerna på arbetsplatserna. I Arbetshälsoinstitutets undersökning utvecklades praktiska lösningar för att bekämpa hälsoeffekter på museer.
Tutkimus: Heikkolaatuiset säilytystilat ja tiedon puute lisäävät museotyön riskejä16.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Suomalaisten museotyöntekijöiden käsitykset työympäristöjen vaaratekijöistä eivät täysin vastaa todellisia riskejä työpaikoilla. Työterveyslaitoksen tutkimuksessa kehitettiin käytännön ratkaisuja terveysvaikutusten torjumiseksi museoissa.
Study: Low-quality storage rooms and lack of information increase the risks of museum work16.4.2025 08:00:00 EEST | Press release
Finnish museum workers’ perceptions of hazards in their working environments do not fully correspond to the actual risks at workplaces. A study by the Finnish Institute of Occupational Health developed practical solutions to combat health effects in museums.
Verktygslådan för psykisk hälsa användes närmare 130 000 gånger för att utveckla arbetshälsan14.4.2025 15:52:53 EEST | Pressmeddelande
Främjandet av arbetshälsan och den psykiska hälsan har gått från ord till handling med hjälp av Programmet för psykisk hälsa i arbetslivet. Under de senaste två åren har man på tusentals finländska arbetsplatser genomfört förändringar som stödjer arbetsflödet och arbetsförmågan genom att utnyttja Verktygslådan för psykisk hälsa. En av hemligheterna bakom populariteten var att verktygen passar in i arbetets vardag och ledarskap.
Mielenterveyden työkalupakkiin tartuttiin lähes 130 000 kertaa työhyvinvoinnin kehittämiseksi14.4.2025 15:52:53 EEST | Tiedote
Työhyvinvoinnin ja mielenterveyden edistämisessä on päästy sanoista tekoihin Työelämän mielenterveysohjelman vauhdittamana. Viimeisen kahden vuoden aikana tuhansilla suomalaisilla työpaikoilla tehtiin työn sujuvuutta ja työkykyä tukevia muutoksia hyödyntämällä Mielenterveyden työkalupakkia. Yksi suosion salaisuus oli siinä, että työkalut sopivat osaksi työn arkea ja johtamista.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum