Tervetuloa seuraamaan tohtoripromootion juhlintaa Oulussa – haastattelumahdollisuuksia tarjolla
Oulun yliopisto järjestää 12. tohtoripromootion 17.–19.5.2024. Promootio on yliopiston suurin akateeminen juhla, ja sitä on viimeksi vietetty vuonna 2022. Promootiossa viime vuosina väitelleet nuoret tohtorit otetaan seremoniallisesti akateemisen yhteisön täysivaltaisiksi jäseniksi. Juhlassa promovoidaan yhteensä 243 nuorta tohtoria.

Samalla vihitään yhteensä 17 kunniatohtoria, jotka tiedekunnat ovat valinneet. Kunniatohtoreiden joukossa ovat muun muassa Islannin presidentti Guðni Th. Jóhannesson, Nobel-palkittu tutkija William Kaelin sekä Helsingin Juhlaviikkojen taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari. Kunniatohtoriksi vihkiminen on korkein huomionosoitus, jonka yliopisto voi henkilölle osoittaa. Kunniatohtoreilla on merkittäviä tieteellisiä tai Oulun yliopiston kannalta merkittäviä yhteiskunnallisia ansioita.
Kaupunkilaiset ovat erittäin tervetulleita seuraamaan Mannerheimin puistosta Oulun tuomiokirkkoon etenevää promootiokulkuetta lauantaina 18.5. noin klo 15.30 alkaen. Kulkue etenee Mannerheimin puistosta suoraan Kirkkokatua pitkin Oulun tuomiokirkolle. Kulkueella on säävaraus: sateisella säällä sitä ei järjestetä.
Eurooppalaisten yliopistojen promootioperinne ulottuu 1100-luvulle ja alkoi muotoutua erityisesti Bolognan yliopistossa. Suomessa ensimmäinen promootio pidettiin vuonna 1643 Turun Akatemiassa. Oulun yliopiston ensimmäistä tohtoripromootiota vietettiin 52 vuotta sitten eli toukokuussa 1972. Tohtoreille luovutetaan vihkimisen yhteydessä tohtorin tunnusmerkit, tohtorinhattu, miekka ja diplomi.
Oulun yliopistossa väittelee vuosittain 150–200 tohtoria.
Haastattelut mahdollisia ennakkoon – median ilmoittautuminen promootioaktiin 15.5. klo 14 mennessä
Tohtoripromootion juhlallisuudet ajoittuvat kolmelle päivälle perjantaista sunnuntaihin. Kaupungilla nähtävää kulkuetta lukuun ottamatta tilaisuudet ovat kutsuvierastilaisuuksia.
Pääjuhla, eli tohtoreiden ja kunniatohtoreiden vihkiminen promootioaktissa, järjestetään lauantaina 18.5. kello 12 Saalastinsalissa, Oulun yliopiston Linnanmaan kampuksella (Pentti Kaiteran katu 1, Oulu). Media on tervetullut kuvaamaan ja seuraamaan promootioaktia, mutta tiiviin ohjelman vuoksi lauantaina 18.5. ei ole mahdollista tehdä haastatteluja, vaan ne suositellaan tekemään ennakkoon.
Media voi esittää haastattelupyynnöt viestinta@oulu.fi-osoitteeseen. Mikäli osallistut toimittajana tai kuvaajana promootioaktiin, ilmoittauduthan viimeistään keskiviikkona 15.5. klo 14 samaan osoitteeseen.
Median edustajat ovat myös tervetulleita seuraamaan juhlaluentoja, joita kunniatohtorit pitävät tiedeyhteisölle:
Anna Stavdal: Which are the basic tasks of primary health care and how it is organized in other countries?
16.5. klo 12.15–13.15, Lasaretti, (Kasarmintie 13b, Oulu)
Lisätietoja
Joscha Bach: Synthetic sentience and human intelligence: How does the mind work? How do we create the reality?
16.5. klo 12.00–14.00, Kontinkaan kampus, Leena Palotie -sali (Aapistie 5A, Oulu)
William G. Kaelin Jr: The von Hippel-Lindau Tumor Suppressor: Insights into Oxygen Sensing, Cancer, and Drugging the Undruggable
Seppo Ylä-Herttuala: Gene Therapy – from Bench to Bed Side
16.5. klo 14.00–16.00, Kontinkankaan kampus, Leena Palotie -sali (Aapistie 5A, Oulu)
Veijo Kontas: Telecom Driving the Semiconductor World
17.5. klo 9.30–11.30, Linnanmaan kampus, L2-sali (Erkki Koiso-Kanttilan katu 1, Oulu)
Geert Kelchtermans, Teaching in relations -tapahtuma
Kelchtermansin haastattelu ja paneelikeskustelu
21.5.2024 12.00–15.00, Linnanmaan kampus, LO124 (Erkki Koiso-Kanttilan katu 1, Oulu)
Yhteyshenkilöt
Salla RahikkalaTohtoripromootion projektipäällikköOulun yliopisto
Puh:0505636013salla.rahikkala@oulu.fiOulun yliopiston viestintä
viestinta@oulu.fiJohanna WesterlundViestintäasiantuntija
Puh:02 944 84 082johanna.westerlund@oulu.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Korkeakoulujen ja lukioiden välisen yhteistyön odotukset korkealla mutta eivät aina kohtaa9.4.2025 06:47:00 EEST | Tiedote
Filosofian maisteri Joni Rajala on väitöskirjatutkimuksessaan tarkastellut oppilaitosten kiinnostusta osallistua vuoden 2018 voimaan astuneen lukiolain velvoittamaan yhteistyöhön sekä oppilaitosten yhteistyölle asettamia tavoitteita.
Moniammatillinen hoito voi vähentää alaselkäpotilaiden sairauspoissaoloja ilman lisäkustannuksia9.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Fysioterapeuttien roolia selkäpotilaiden hoidossa voidaan vahvistaa ja sairauspoissaoloja vähentää uudenlaisella hoitomallilla.
Maailman terveyspäivänä huomio äitien ja vauvojen hyvinvointiin – Oulun yliopiston tutkimus valottaa ennenaikaisen synnytyksen mekanismeja7.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkimuksessa on saatu lupaavia tuloksia spontaanien ennenaikaisten synnytysten ehkäisemiseksi. Ennenaikainen synnytys on merkittävä riski sekä äideille että vauvoille, ja siihen liittyvät komplikaatiot ovat yksi suurimmista vastasyntyneiden kuolleisuuden syistä.
Uudet professorit esittäytyvät Oulun yliopistossa juhlaluennoilla ti 8.4.2025 klo 13–152.4.2025 12:16:00 EEST | Tiedote
Kuinka semanttinen viestintä määrittelee tietoliikenteen? Millainen on ohjelmistoarkkitehtuurin tulevaisuus, tai entäpä resilienssi yksilöllisesti ja alueellisesti? Kuulemme myös teräksen laatukysymyksistä, kun uudet professorimme johdattelevat kuulijoita ajankohtaisten tutkimusteemojensa äärelle kaikille avoimilla juhlaluennoilla Linnanmaan Tellus Stagella tiistaina 8.4.2024 kello 13–15. Tilaisuutta voi seurata myös etäyhteyksin.
Suomalainen huoltovarmuus: Viljan varastoinnista sosiaaliseen kriisinkestävyyteen2.4.2025 05:35:00 EEST | Tiedote
Suomalainen huoltovarmuus on aiempina vuosisatoina perustunut elintarvikkeiden säilöntään. 2000-luvulla kriisinkestävyys tarkoittaa myös tiedollista, kielellistä ja sosiaalista huoltovarmuutta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme