Tutkimuskonsortio kehittää turvallisia, laajavaikutteisia viruslääkkeitä ja rokotteita
Professorit Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta, Sarah Butcher Helsingin yliopistosta ja akatemiatukija Minna Hankaniemi saivat merkittävän rahoituksen Jane ja Aatos Erkon säätiöltä COMBATVIRUS-hankkeelle, jossa kehitetään viruslääkkeitä ja rokotteiden tehosteaineiksi sopivia yhdisteitä. Nelivuotinen rahoitus on arvoltaan 1,68 miljoonaa euroa. Hanketta edelsi Marjomäen ja Butcherin proof-of-concept-rahoitus ”Antiviral” -hankkeelle Jane ja Aatos Erkon säätiöltä. Tämä 2-vuotinen rahoitus osoitti, että tämän tiimin yhteistyö voi tuottaa merkittäviä antiviraalisia molekyylejä ja selvittää niiden infektiomekanismeja.

Virustartunnat heikentävät toimintakykyä, aiheuttavat taloudellisia menetyksiä ja voivat johtaa kuolemaan. Virukset myös muuntuvat nopeasti, sopeutuvat uusiin isäntiin ja aiheuttavat uusia epidemioita ja kroonisia sairauksia. Jane ja Aatos Erkon säätiö myönsi COMBATVIRUS-hankkeelle 1,68 miljoonaa euroa tehokkaiden viruslääkemolekyylien kehittämiseksi, jotka voivat toimia turvallisina ja kohtuuhintaisina viruslääkkeinä. Rahoitus oli yksi suurimmista säätiön keväällä 2024 myöntämistä apurahoista. Tutkimuskonsortioon kuuluvat professorit Sarah Butcher (konsortion johtaja) Helsingin yliopistosta, Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta ja dosentti Minna Hankaniemi Tampereen yliopistosta.
- On todella nautinnollista työskennellä inspiroivien ja upeiden kollegoiden kanssa, iloitsee solu- ja molekyylibiologian professori Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta. Keskinäinen ystävyys ja kunnioitus on hyvä pohja työskentelylle ja tuottaa todennäköisimmin hyviä tuloksia, hän jatkaa.
Kehitteillä tehokkaampia viruslääkkeitä ja rokotteita
COMBATVIRUS-ryhmä tutkii uusia bioaktiivisia yhdisteitä sieni- ja kasviuutteista, selvittää niiden toimintatapoja ja tarvittaessa atomien vuorovaikutusta virusproteiinien kanssa.
- Teemme yhteistyötä kemistien kanssa, jotta voimme syntetoida ja tunnistaa uusia bioaktiivisia molekyylejä, jotka sitoutuvat useiden patogeenisten enterovirusten sitoutumistaskuihin viruksen pinnalla. Haluamme kehittää turvallisia ja immunogeenisia rokotteita, jotka perustuvat viruksen kaltaisiin partikkeleihin (VLP). Näiden muokkaaminen stabiloivien yhdisteiden kanssa tuottaa rokotteita, jotka saavat aikaan tasapainoisen solu-, limakalvo- ja humoraalisen immuunivasteen rokotettavilla, mikä on edellytys virusinfektion ja taudin pysäyttämiselle, kertoo Marjomäki.
Stabiloidut VLP-rokotteet ovat tehokkaita, ja niitä voidaan toimittaa ilman kallista kylmäketjua. Kliinisessä käytössä näillä rokotteilla on mahdollisuus saavuttaa maailmanlaajuinen kattavuus, ja niillä voidaan mahdollisesti saada aikaan laumaimmuniteetti.
Lisätietoa:
- Jane ja Aatos Erkon säätiön tiedote: https://jaes.fi/myonnetyt-avustukset/avustukset2024/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Solu- ja molekyylibiologian professori Varpu Marjomäki, Jyväskylän yliopisto, +358 40 5634422, varpu.s.marjomaki@jyu.fi
Professori Sarah Butcher, Helsingin yliopisto, +358504155492, sarah.butcher@helsinki.fi
Akatemiatutkija Minna Hankaniemi, Tampereen yliopisto, minna.hankaniemi@tuni.fi
Elina LeskinenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 461 7880elina.leskinen@jyu.fiKuvat

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Kilpailtu rahoitus tuo Jyväskylään viisi nuorta huippututkijaa3.4.2025 14:44:48 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon myönnettiin huikeat viisi tutkimushankerahoitusta EU:n Marie Skłodowska-Curie -hausta. Rahoitus mahdollistaa kansainvälisten huippututkijoiden siirtymisen Jyväskylän yliopistoon.
Sosiaalihuollon priorisoinnille tarvitaan selkeitä eettisiä periaatteita – uusi kirja opastaa alan ammattilaisia ja päättäjiä3.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Miten sosiaalihuollossa tulisi päättää, kenelle apua tarjotaan ensimmäisenä? Mihin rajalliset resurssit kohdennetaan oikeudenmukaisesti? Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa tehdään päivittäin vaikeita päätöksiä. Uudessa kirjassaan Sosiaalihuollon priorisoinnin mallit ja etiikka yliopistonlehtori Petteri Niemi ja sosiaalityöntekijä Riikka Niemi tarjoavat päättäjille ja sosiaalihuollon ammattilaisille työkaluja oikeudenmukaiseen ja perusteluun priorisointiin.
Väitöstutkimuksen mukaan humanitaarisen avun kestävyys edellyttää paikallisten organisaatioiden vahvistamista2.4.2025 08:01:00 EEST | Tiedote
Humanitaarisen avun lokalisaation tavoitteena on vahvistaa paikallisia organisaatioita, ja siirtää heille avustustoimien resurssit ja johtajuus. Samalla lokalisaatio edistää avun pitkän aikavälin kestävyyttä. Usein julkilausutut lokalisaatiotavoitteet eivät kuitenkaan toteutudu, kun ulkopuoliset kansainväliset toimijat jatkavat lokalisaation johtamista. Väitöskirjatutkimuksessaan Abdul Kadir Khan tarkastelee tätä dynamiikkaa analysoiden kriittisesti Bangladeshin Cox’s Bazarissa rohingya-avustustyöhön osallistuvien organisaatioiden näkökulmia.
Muuttolintujen kevät innoittaa luonnonystäviä 8.4. – mukana tapahtumassa myös Mikko ”Peltsi” Peltola2.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Kansalaistieteen Lähde: Muuttolintujen kevät -tapahtuma ti 8.4.2025 klo 12–19, yliopiston kirjasto Lähde
Keski-Suomen korkeakouluviikko: Tulevan opintopolun suunta voi löytyä opiskellen1.4.2025 12:03:00 EEST | Tiedote
Keski-Suomen toisen asteen oppilaitoksissa opiskellaan 7.–11.4.2025 korkeakouluopintoja. Korkeakouluviikko mahdollistaa tutustumisen korkeakouluopiskeluun ja kiinnostaviin aloihin osana toisen asteen opintoja. Tavoitteena on uuden oppimisen lisäksi tukea opiskelijoita oman opintopolun suunnittelua ja madaltaa kynnystä korkeakouluun hakeutumisessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme