Lapin ELY-keskus

Lapin ELY-keskus selvittää Soklin ahojen ja muiden luontaisesti puuttomien kivennäismaiden kasvillisuutta

Jaa

Lapin ELY-keskus tekee selvityksen siitä, eroavatko Soklin ahot muualla sijaitsevista luontaisesti puuttomista kivennäismaista. Tavoitteena on kartoittaa puuttomien kivennäismaiden sijaintia ja yleisyyttä sekä puuttomuuden syitä. Selvitykseen liittyvät maastotyöt toteutetaan kesällä 2024.

Ihminen kävelee niittymäisessä laaksossa, jonka reunamilla kasvaa puita ja pensaita.
Selvityksen tutkimuskohde Pierkulinnotkossa, Savukoskella. Kuva: Lapin ELY-keskus

Soklin ahot ovat kivennäismaalla sijaitsevia paikoin laajoja luontaisesti puuttomia alueita. Selvityksessä saatua tietoa voidaan käyttää sen arvioinnissa, muodostavatko Soklin ahot ympäristönsuojelulain mukaisen erityisen luonnonolosuhteen. Tällainen arvio voi tulla kysymykseen alueen maankäyttöön liittyvien ympäristölupien kohdalla. Korkein hallinto-oikeus edellytti ratkaisussaan (KHO:2022:38) ympäristöhallintoa selvittämään tarkemmin Soklin ahojen luonnetta. Selvitys tehdään yhteistyössä ympäristöministeriön, Suomen ympäristökeskuksen sekä Metsähallituksen luontopalveluiden kanssa. 

Selvitystä tarvitaan, koska luontaisesti puuttomien kivennäismaiden yleisyys ja sijainti tunnetaan tällä hetkellä huonosti. Kaukokartoitusaineiston ja asiantuntijoiden maastohavaintojen avulla Lapin ELY-keskus ja SYKE selvittivät, missä luontaisesti puuttomia kivennäismaita sijaitsee. Kohteista rajattiin pois alueet, joissa puuttomuuden syy oli tiedossa. Tällaisia syitä ovat esimerkiksi ihmisvaikutus tai tulvien aikaiset voimakkaat rantavoimat.  

Eteläisimmät luontaisesti puuttomat kivennäismaat löytyivät Lohjan korkeudelta ja pohjoisimmat Utsjoelta. Maastotyöt kohdennetaan pääosin kuitenkin Keski-Lappiin valtion maille (Kuva 2). Osa tutkimuskohteista sijaitsee Soklin karbonatiittimassiivin alueella, osa Soklin ulkopuolella.

Selvityksessä pyritään löytämään myös syitä kivennäismaiden puuttomuuteen  

Soklin ahojen puuttomuus on mietityttänyt tutkijoita jo pitkään. Yksi puuttomuuden syy voi olla lämpötila. Ahot sijaitsevat usein painanteissa, joiden pohjalle virtaa kylmää ilmaa. Tämä voi aiheuttaa pakkasvaurioita puiden vuosikasvaimiin, mikä estää alueen puustottumisen. Alueella onkin havaittavissa, että puusto lisääntyy painanteiden reunoja kohti. Lämpötilaerojen tutkimiseksi Lapin ELY-keskus asensi lokakuussa 2023 Soklin maastoon lämpötila-antureita. Mittausta jatketaan syksyyn 2024 saakka. 

Toinen mahdollinen syy puuttomuuteen voi olla maaperän koostumus. Soklin ahot sijaitsevat karbonatiittimassiivin ja fosforimalmion päällä, ja alueen kallioperä poikkeaa ympäristöstä. Kesän 2024 aikana tutkimuskohteilta kerätään maaperänäytteitä käsikäyttöisellä kairalla ja samalla kartoitetaan muun muassa kohteiden kasvillisuutta ja puun taimien määrää.  

Aineiston avulla verrataan Soklin ahoja muihin tutkimuskohteisiin. Käytännössä tarkastellaan, miten kasviyhteisöt ja maaperän ominaisuudet eroavat toisistaan. Selvitys valmistuu kevään 2025 aikana. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kirsi Alahuhta, biologi (maastotyöt ja selvityksen laatiminen), +358 295 037 123
Merja Lipponen, ylitarkastaja, +358 295 037 427
Jari Pasanen, yksikönpäällikkö, +358 295 037 476

Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Kartta tutkimusalueista.
Kuva 2: Tutkimukseen valitut alueet on esitetty kartassa sinisellä rajauksella.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Yhteysviranomainen on antanut perustellun päätelmän Martimon tuulivoimahankkeen YVA-selostuksesta8.4.2025 09:28:08 EEST | Tiedote

Yhteysviranomainen on kiinnittänyt erityistä huomiota Tornion pohjoisosiin, Tervolan luoteisosiin ja Ylitornion eteläosiin sijoittuvien tuulivoimahankkeiden kokonaisuuteen. Yhteysviranomainen on jo edistänyt kyseisten tuulivoimahankekuntien vuoropuhelua ja pyrkii edistämään myös hankkeesta vastaavien yhteistyötä, jotta eri hankkeiden jatkosuunnittelussa on mahdollista ottaa huomioon linnusto ja asutus ja löytää toteuttamiskelpoisia vaihtoehtoja sekä tuotantoalueiden että sähkönsiirron osalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye