Selvitys: Nuoret ja ulkomaalaistaustaiset työntekijät arvostavat koulutustaan vastaavaa työnkuvaa kunta- ja hyvinvointialalla
Nuoret työntekijät pitävät kuntia ja hyvinvointialueita hyvinä työnantajina. Myös ulkomaalaistaustaiset työntekijät ovat pääosin tyytyväisiä työnantajiinsa, mutta pitävät koulutusta vastaavaan työhön pääsemistä liian työläänä ja hitaana.
Kunta- ja hyvinvointialalla työskentelevät nuoret ovat tyytyväisiä työhönsä. Noin 80 prosenttia alle 35-vuotiaista työntekijöistä katsoo, että työpaikka kunnassa tai hyvinvointialueella vastaa heidän odotuksiaan melko tai erittäin hyvin. Oma ammattiala vastaa odotuksia vielä paremmin, sillä 85 prosenttia kokee odotusten täyttyvän.
Myös ulkomaalaistaustaiset työntekijät ovat tyytyväisiä, mutta ulkomaisen korkeakoulututkinnon hyväksyminen Suomessa on liian kallista ja hidasta.
Haastatellut työnantajien edustajat kertovat, että sairaanhoitajia on aiempaa vaikeampi rekrytoida Suomeen. Painopiste rekrytoinneissa on siirtymässä alemmin koulutettuihin hoiva-alan ammattilaisiin.
Tulokset käyvät ilmi E2 Tutkimuksen Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:lle tekemästä selvityksestä, joka koski nuorten käsityksiä kunta- ja hyvinvointialan houkuttelevuudesta ja ulkomaalaisen työvoiman rekrytointiin liittyvistä pullonkauloista ja keinoista ratkaista niitä.
– Tulokset kunta- ja hyvinvointialan työnantajakuvasta ja houkuttelevuudesta nuorille ovat rohkaisevia. Kansainvälisen rekrytoinnin hyödyntämisessä on vielä paljon kehitettävää, muun muassa pätevöitymisprosesseja tulee sujuvoittaa kiireellisesti, sanoo KT:n neuvottelujohtaja Anna Kukka.
Valtaosa nuorista kokee työn kunta- ja hyvinvointialueilla monipuoliseksi ja merkitykselliseksi
Kyselyn mukaan nuoret työntekijät arvostavat työelämässä erityisesti hyvää työilmapiiriä (89 %). Nuoret kokevat, että heidän omassa työssään toteutuu erityisesti monipuolinen työnkuva (87 %), merkityksellinen työ (87 %) ja työpaikan hyvä sijainti (86 %).
Haastatelluista nuorista 43 prosenttia on nykyiseen työpaikkaansa hakeutuessaan pitänyt kiinnostusta lisäävänä tekijänä sitä, että työpaikka on kunnalla tai hyvinvointialueella. Osa kertoo arvioineensa, että julkinen työnantaja on luotettava ja läpinäkyvä sekä tarjoaa enemmän varmuutta kuin yksityinen työnantaja. Moni haastateltava arvioi, että työnkuva julkisella sektorilla on mieluisampi kuin yksityisellä.
Haastatellut sairaanhoitajat ja varhaiskasvatuksen opettajat kokivat, että julkisella sektorilla he pystyvät keskittymään koulutuksensa mukaiseen työhön.
– Kuntien ja hyvinvointialueiden kannattaa vaalia luotettavaa ja läpinäkyvää työnantajakuvaa. Tämä vahvistaa toimialan houkuttelevuutta nuorille, kuten myös sen esiintuominen, että julkisella puolella on mahdollista kehittyä ammatillisesti, KT:n neuvottelujohtaja Anna Kukka sanoo.
Laillistusprosessiin ja kielikoulutukseen toivotaan pikaisia ratkaisuja
Ulkomaalaistaustaiset kunta- ja hyvinvointialan työntekijätkin ovat selvityksen mukaan tyytyväisiä työnantajiinsa. Koulutusta vastaavan uran rakentaminen on heille kuitenkin Suomessa vaikeaa, koska ammatinharjoittamiseen oikeuttavat laillistamisprosessit ovat pitkiä ja kalliita.
Myös työnantajien edustajat pitävät kansainvälistä rekrytointiprosessia liian hitaana ja byrokraattisena. Osa heistä toivoo keskitettyjä palvelupolkuja, jotta jokaisen kunnan ja alueen ei tarvitsisi luoda erillisiä käytäntöjä.
KT:n neuvottelujohtaja Anna Kukka painottaa, että kansainvälisissä rekrytoinneissa on tärkeää vaalia eettisiä periaatteita. Esimerkiksi korkeasti koulutettujen terveydenhuollon ammattilaisten rekrytoiminen avustaviin tehtäviin ei ole eettisesti kestävää. Painopiste rekrytoinneissa onkin siirtymässä alemmalle koulutustasolle, kuten hoiva-alan ammattilaisiin. Myös kansainvälistä rekrytointia tarjoavien palveluntuottajien vastuullisuuteen on kiinnitettävä huomiota.
– Sairaanhoitajien pätevöitymiskoulutukseen tarvitaan pysyvä rahoitus ja toimintamalli osaksi ammattikorkeakoulujen perustoimintaa. Myös kielikoulutukseen kaivataan valtakunnallisia ratkaisuja sekä rahoitusta, hän sanoo.
Muita keinoja kansainvälisen rekrytoinnin sujuvoittamiseen ovat muun muassa maahanmuuton prosessien helpottaminen ja lähtömaakoulutuksen parantaminen.
Näin selvitys tehtiin
- Selvitys koski nuorten ja ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden näkemyksiä kunnista ja hyvinvointialueista työnantajina. Selvityksen tilasi KT ja toteutti E2 Tutkimus.
- Nuorille työntekijöille suunnattuun kyselyyn vastasi 866 19–35-vuotiasta kunta- ja hyvinvointialan työntekijää. Lisäksi haastateltiin tarkemmin 20:tä alle 35-vuotiasta työntekijää ja opiskelijaa.
- Kansainvälistä rekrytointia selvitettiin 24 haastattelulla. Niistä 9:ssä haastateltiin ulkomaalaistaustaista työntekijää ja 15:ssä henkilöstöjohtajaa.
- Haastatellut ulkomaalaistaustaiset työntekijät ovat Suomessa töissä sote-, opetus- tai varhaiskasvatusalalla. Osa heistä oli rekrytoitu suoraan ulkomailta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna KukkaneuvottelujohtajaKT / Henkilöstövoimavarojen kehittäminen
Puh:050 347 9342anna.kukka@kt.fiTietoa julkaisijasta
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on kunta- ja hyvinvointialan työnantajajärjestö ja työmarkkinakeskusjärjestö. Jäseniämme ovat kunnat, kuntayhtymät, hyvinvointialueet ja hyvinvointialueyhtymät sekä niiden omistamat yritykset.
Neuvottelemme alan työ- ja virkaehtosopimukset, kehitämme työelämää ja osallistumme lainvalmisteluun. Työmme on lakisääteistä, ja sitä tehdään virkavastuulla. Kunta- ja hyvinvointiala työllistää Suomessa joka viidennen palkansaajan. Tavoitteenamme on turvata suomalaisille laadukkaat hyvinvointipalvelut ja puolustaa veronmaksajien etua.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Kunta-alan palkkausjärjestelmä uudistuu – vaikuttaa tänä vuonna yli 130 000 ihmisen palkkaan9.1.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Osapuolet hyväksyivät neuvotteluratkaisun joulun alla. Rahat uudistuksiin tulevat vuonna 2022 hyväksytystä palkkauksen kehittämisohjelmasta.
Hyvinvointialueet uudistavat palveluitaan – liikkuvat ja etäpalvelut tuovat hoidon lähemmäs asiakkaita7.1.2025 09:00:00 EET | Tiedote
Hyvinvointialueet lisäävät liikkuvia ja etäpalveluita. Tavoitteena on helpottaa hoitoon pääsyä ja tarjota palveluita esimerkiksi harvaan asutuilla alueilla.
Perusopetuksessa työskentelee henkilöstöä enemmän kuin koskaan20.12.2024 10:00:00 EET | Tiedote
Kunnat ovat palkanneet lisää etenkin koulunkäyntiä tukevaa henkilöstöä. Esimerkiksi koulukuraattorien määrä on kymmenessä vuodessa kaksinkertaistunut.
Kunnat ottavat työllisyyspalveluista vastuun haastavassa tilanteessa4.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Vuodenvaihteessa toteutuva TE-uudistus vaikuttaa merkittävästi esimerkiksi työttömien ja yritysten palveluihin. Kuntien rahoituksesta valtio leikkaa jo heti alussa 100 miljoonaa, vaikka työttömiä on aiempaa enemmän.
Kuntien ja hyvinvointialueiden työtä kehitetään vauhdilla, nyt palkitaan innostavimpia kehittämistekoja3.12.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Ennätysvuosi toi 269 uutta kehittämistekoa Tekojen torille. Julkisen työn monipuolisia kehittäjiä palkitaan Tärkeissä töissä -gaalassa 3. joulukuuta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme