Alkoholi luultua suurempi tappaja Suomessa: Vuodessa katoaa 37 000 elinvuotta alkoholiperäisistä syistä
Alkoholi on huomattava terveysriski ja ennenaikaisten kuolemien merkittävimpiä taustasyitä. Joka vuosi Suomessa menetetään ennenaikaisesti yli 37 000 elinvuotta alkoholin vaikutuksesta, kun otetaan huomioon myös epäsuorat kuolemat. Suhteessa väestömäärään elinvuosia menetetään alkoholin takia eniten Kymenlaaksossa, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa, käy ilmi FCG Finnish Consulting Groupin tekemästä ja Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tilaamasta tuoreesta katsauksesta. Katsauksessa tarkastellaan nyt ensimmäistä kertaa sekä suorien että epäsuorien alkoholikuolemien vaikutusta elinvuosien menetyksiin.
Pitkään on tiedetty, että alkoholi aiheuttaa merkittävän määrän ennenaikaisia kuolemia Suomessa ja Euroopassa. Usein keskiössä ovat kuitenkin vain suoraan alkoholin aiheuttamat kuolemat, mutta ne ovat vain jäävuoren huippu. Maailman terveysjärjestö WHO on todennut alkoholin olevan yli 200 sairauden tai terveydentilan taustasyynä, mikä lisää yhteiskunnan tautitaakkaa sekä ennenaikaista kuolleisuutta.
EHYTin ja FCG:n laatimassa katsauksessa tarkastellaan, kuinka paljon alkoholiin menetetään elinvuosia Suomessa, kun huomioon otetaan epäsuorat kuolemat. Uudessa laskelmassa on otettu huomioon muun muassa syövät, verisuonisairaudet sekä itsemurhat, joissa alkoholi on ollut merkittävä taustatekijä. Tiedoista selviää, että suorien kuolemien lisäksi yli 12 500 elinvuotta menetetään epäsuorien alkoholikuolemien takia.
Katsauksesta selviää myös, että alkoholi aiheuttaa Suomessa arviolta 8,8 % kaikista ennenaikaisesti menetetyistä elinvuosista (PYLL*) ja 7,3 % kaikista menetetyistä toimintakykyisistä vuosista (DALY**). Erityisesti vältettävissä olevissa ennenaikaisesti menetetyissä elinvuosissa alkoholilla on keskeinen rooli 22 prosentin osuudella (PYLL, vältettävät).
”Arvioitaessa alkoholin yhteiskunnallisia vaikutuksia on tärkeää huomioida sekä suorat että epäsuorat alkoholikuolemat. Kuolemien lukumäärien sijaan on myös hyvä laskea menetettyjä elinvuosia, jolloin huomioidaan, minkä ikäisenä kuolema on tapahtunut”, kertoo FCG:n liiketoimintajohtaja, asiantuntijalääkäri Emma Kajander.
Katsauksessa tarkasteltiin alkoholista johtuvia ennenaikaisia elinvuosien menetyksiä hyvinvointialueittain. Suhteessa väestömäärään elinvuosia menetetään Kymenlaaksossa 884,2, Pohjois-Karjalassa 808,5 ja Kainuussa 804,9 vuotta per 100 000 asukasta.
Elinvuosien menetyksissä on kysymys kansantaloudesta ja -terveydestä
Elinvuosien menetykset tarkoittavat merkittäviä taloudellisia ja inhimillisiä haittoja yhteiskunnalle, koska elinvuodet ovat pois työ- ja toimintakyvystä. Vaikutukset heijastuvat esimerkiksi suomalaisten tuottavuuteen inhimillisen pääoman menetyksinä sekä kustannuksina terveydenhuoltoon kasvavana tarpeena.
Suomalaisen yhteiskunnan, kansantalouden ja -terveyden näkökulmasta on välttämätöntä tukea alkoholipolitiikkaa, joka edistää väestön terveyttä ja vähentää alkoholiin menetettyjä elinvuosia.
”Olisi syytä arvioida, miten ennenaikaisia alkoholikuolemia voitaisiin ehkäistä. Kustannusvaikuttavia keinoja ovat alkoholin saatavuuden rajoittaminen, hinta- ja veropolitiikka sekä markkinoinnin rajoitukset. Hallituksen ei tule edistää alkoholipolitiikkaa, jolla suomalaiselle kansantaloudelle ja -terveydelle koituvat kustannukset ja muut alkoholihaitat lisääntyvät. Lisäksi poliittisessa päätöksenteossa tulee olla käytettävissä realistinen kuva alkoholin aiheuttamista kustannuksista yhteiskunnalle kokonaisuutena. Tällaisen kustannuslaskelman tekemiselle olisi kohdennettava riittävät resurssit”, sanoo Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n toiminnanjohtaja Juha Mikkonen.
* PYLL (Potential Years of Life Lost) on tapa tarkastella kuolleisuutta niin, että huomioidaan minkä ikäisenä kuolema on tapahtunut ja lasketaan menetetyt elinvuodet suhteessa kypsään elämään. Esimerkiksi 25-vuotias menehtyy → 50 ennenaikaisesti menetettyä elinvuotta tai 70-vuotias menehtyy → 5 ennenaikaisesti menetettyä elinvuotta.
** DALY (Disability-Adjusted Life Year) on tapa tarkastella tautitaakkaa niin, että huomioidaan sekä menetetyt elinvuodet että sairauden takia vajaakuntoisena eletyt elinvuodet. DALY = PYLL + sairauden takia vajaakuntoisena eletyt elinvuodet (uusien sairaustapausten määrä x sairauskohtainen haittapainokerroin x sairauden kestoaika).
Lisätiedot:
Emma Kajander, liiketoimintajohtaja (sote ja hyvinvointi), asiantuntijalääkäri,
FCG Finnish Consulting Group Oy, +358 40 533 0980, emma.kajander@fcg.fi
Juha Mikkonen, toiminnanjohtaja, terveyspolitiikan ja -hallinnon tohtori,
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, +358 50 527 4780, Juha.Mikkonen@ehyt.fi
Avainsanat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on valtakunnallinen ehkäisevän päihde- ja pelihaittatyön asiantuntija- ja kansalaisjärjestö.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta EHYT
Sähköpotkulaudoille esitetty promilleraja vähentäisi tehokkaasti onnettomuuksia18.11.2024 08:13:00 EET | Tiedote
Hallituksen esitysluonnoksessa ehdotetaan sähköpotkulautojen ja moottorilla varustettujen polkupyörien kuljettamiseen 0,5 promillen rajaa. Tavoitteena on parantaa liikenneturvallisuutta ja vähentää onnettomuuksia. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry pitää ehdotusta erittäin kannatettavana, sillä merkittävässä osassa sähköpotkulautatapaturmia taustalla on kuljettajan päihtymys.
Selvitys: Nuoret haluaisivat vähentää sosiaalisen median käyttöä ja digipelaamista6.11.2024 09:05:00 EET | Tiedote
Nuoret haluaisivat vähentää sosiaalisen median käyttöä ja digipelaamista, käy ilmi Ehkäisevä Päihdetyö EHYT ry:n teettämästä Nuorten kulttuuri ja päihteet -selvityksestä. Suurin osa kyselyyn vastanneista kertoi yrittäneensä jo vähentää somettamista tai pelaamista, mutta monet raportoivat kokeilun epäonnistuneen. Vain kolmasosalla alaikäisistä vastaajista on kotona säännöt puhelimen käytölle.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry käynnistää muutosneuvottelut21.10.2024 14:11:57 EEST | Tiedote
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry käynnistää koko organisaatiota koskevat muutosneuvottelut. Neuvotteluiden perusteena ovat tuotannolliset ja taloudelliset syyt sekä toiminnan uudelleen organisointi. Alustava arvio henkilöstön vähennys- ja muutostarpeesta on 16 työntekijää.
Esitys alkoholijuomien kotiinkuljetuksesta uhkaa kansanterveyttä ja lasten hyvinvointia11.10.2024 08:30:38 EEST | Tiedote
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on erittäin huolissaan hallituksen lakiesityksestä (10.10.2024), joka mahdollistaisi alkoholijuomien kotiinkuljetuksen ja verkkokaupan Suomessa. EHYT katsoo lakimuutoksen lisäävän alkoholin saatavuutta ja päihdehaittoja. Kansanterveystoimijoiden lisäksi valtioneuvoston alainen lainsäädännön arviointineuvosto on kiinnittänyt huomiota siihen, että esitysluonnos sivuuttaa perustuslain 19. pykälän 3 momentin, jonka mukaan julkisella vallalla on velvollisuus edistää väestön terveyttä sekä turvata lasten hyvinvointi ja yksilöllinen kasvu. EHYT katsoo, että hallituksen esitys ei toteuta näitä perustuslaillisia tavoitteita, vaan on vaarassa lisätä sote-palveluiden kuormitusta, heikentää suomalaisten terveyttä ja työkykyä sekä merkittävällä tavalla vaarantaa lasten hyvinvointia.
Selvitys: Urheiluseurojen valmentajilla ei ole aikaa puhua nuorille päihdehaitoista20.9.2024 08:05:00 EEST | Tiedote
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n SPORTTI-hanke selvitti, mitä esteitä valmentajat kokevat päihteistä puhumiselle seuratoiminnassa. Tulosten perusteella valmentajat kokevat yleisimmiksi esteiksi ajan puutteen sekä sen, ettei heillä ole velvollisuutta puhua päihteistä. EHYT ry:n toteuttamaan kyselyyn vastasi 286 valmentajaa, jotka toimivat 12–17-vuotiaiden nuorten parissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme