Kenialainen asiantuntija ilmastoneuvotteluista: ”Kompromissien tekeminen on tuhoisaa”
Kenialainen Julius Mbatia on osallistunut YK:n ilmastoneuvotteluihin vuodesta 2021 lähtien osana Kenian ja Afrikan neuvotteluryhmiä. Mbatia tulee maanosasta, johon ilmastonmuutoksen vaikutukset iskevät erityisesti. Hänen mukaansa on tuhoisaa, että kehittyneet maat tekevät ilmastokriisin kanssa kompromissiratkaisuja – ja ilmastokriisi etenee.
”Ei ole helppoa olla neuvottelupöydässä kehittyneiden maiden kanssa ja etsiä ratkaisuja, kun tietää, että ratkaisuihin vaikuttavat poliittiset ja taloudelliset seikat. Koska tehdään kompromisseja, emme välttämättä pääse ratkaisuihin, jotka olisivat täydellisiä ja joita olisi ideaalia tehdä juuri nyt. Kompromissien tekeminen on tuhoisaa ja rajoittaa kunnianhimoista ilmastotyötä”, Julius Mbatia sanoo.
”Jos emme vähennä päästöjämme, elämme vaarallisella lämpötilatasolla, jolla on valtavia vaikutuksia. Erityisesti se vaikuttaa Afrikkaan, jossa elämä ei tule olemaan samanlaista.”
Mbatia kertoo henkilökohtaisia näkemyksiään siitä, mitä kehittyneiden maiden tulisi tehdä. Ensinnäkin niiden tulee vähentää päästöjään. ”Ne ovat sekä historiallisesti että nykyään isoja saastuttajia. Suuri osa kehittyneistä maista hyötyy öljyteollisuudesta.”
Kehittyneiden maiden tulee myös tarjota rahoitusta kehitysmaille, jotka ovat vähiten vaikuttaneet ilmastokriisiin ja jotka ovat sen vaikutuksille erityisen alttiita. Näille maille tulisi antaa rahoitusta ilmastovaikutuksista selviämiseen. Kehitysmaat tarvitsevat myös tukea siirtymisessä fossiilitaloudesta vihreään talouteen, joka on planeetalle ja ihmiselle kestävä.
”Kehittyneiden maiden tulisi myös käsitellä niitä poliittisia haasteita kotimaassaan, jotka estävät tekemästä ilmaston kannalta tärkeitä päätöksiä. Olemme nähneet, että kehittyneissä maissa on noussut vahvoja poliittisia liikkeitä, jotka eivät tunnusta ilmastohätätilaa ja vastustavat ilmastotoimia. Tämä taas vaikuttaa monenkeskiseen ilmastotyöhön ja kestävän kehityksen työhön negatiivisesti”, Mbatia sanoo.
Afrikan tulee suojella metsiään
Ilmastokriisi edellyttää Mbatian mukaan toimia myös Afrikalta. Mbatian oman näkemyksen mukaan Afrikan tulisi suojella ekosysteemejään, kuten metsiään. ”Afrikalla on maailman suurimpia luonnonvaroja: Afrikan maiden tulisi kestävästi hallinnoida ja suojella metsävarantojaan ja korvata menetetyt metsät uusilla.”
Hänen mukaansa Afrikalla on myös mahdollisuudet luoda kestävää taloutta ja avata markkinoita vihreille innovaatioille ja teollistumiselle.
”Maanosamme on väestöltään yksi maailman nuorimmista. Samaan aikaan meillä tapahtuu suurta muuttoa kaupunkeihin, mikä luo painetta julkisiin palveluihin. Afrikan tulee tehdä suunnitelma vihreästä, resilientistä ja kestävästä kasvusta, joka ei vahingoita planeettaamme.”
Mbatian mukaan Afrikan tulee huomioida ilmastonmuutos kaikessa taloudellisessa ja muussa suunnittelussa. Ilmastonmuutos pitää nähdä läpileikkaavana asiana, joka vaikuttaa kaikkiin talouden sektoreihin. Afrikka ei pysty tekemään tätä yksin vaan tarvitsee siihen niin rahallista kuin teknistä tukea.
”Kolmanneksi Afrikan tulee vaatia muutoksia globaalin talouden rahoitusjärjestelmään, jotta se palvelisi kaikkia ihmisiä ja maita. Rahoitusarkkitehtuurin tulisi osallistaa myös haavoittuvimmassa asemassa olevia maita, vähiten kehittyneitä maita ja nousevia talouksia tasapuolisesti.”
Rahoitusjärjestelmällä Mbatia viittaa olemassa oleviin rahoitusjärjestelyihin ja rahoitusinstituutioihin, kuten kansainvälinen valuuttarahasto IMF, Maailmanpankki ja yksityiset yritykset, jotka esimerkiksi arvioivat maiden luottokelpoisuutta.
Uusi tutkimus tuo esiin järjestöjen työn ilmastotuhojen ehkäisyssä
Mbatia työskentelee myös ilmastoasiantuntijana kirkollisten kehitystoimijoiden verkostossa ACT-allianssissa. Hän on Suomessa vierailulla ACT:in jäsenen Suomen Lähetysseuran kutsumana. Lähetysseura on ollut mukana ACT:in uudessa selvityksessä, jossa on kartoitettu sen jäsenjärjestöjen ilmastotuhoihin (ns. loss and damage) liittyvää työtä. Lähetysseuran hankkeista mukana ovat Ruandassa ja Burundissa vammaisten asemaa ilmastokriisissä parantava hanke sekä yhteisöjen ilmastoresilienssiä parantava hanke Zimbabwessa. Hankkeita tuetaan Suomen kehitysyhteistyövaroista.
Lähetysseuran johtava vaikuttamistyön asiantuntija Niko Humalisto pitää tutkimusta tärkeänä tien avaajana ilmastotuhokeskustelussa.
”Se tuo esiin, että järjestöt pystyvät tukemaan ihmisiä ilmastotuhojen minimoimisessa ja niistä palautumisessa. Selvitys osoittaa, että paikallisen tietotaidon käyttäminen on erittäin tärkeää. Tämä haastaa perinteistä ylhäältä alaspäin johdettua tapaa tehdä ilmastopolitiikkaa. Tutkimus korostaa myös ilmastotuhojen valikoivaa luonnetta: syrjityt ihmiset, kuten vammaiset henkilöt, ovat alttiimpia katastrofeissa”, Humalisto sanoo.
Tutkimus tuo esiin, että kirkoilla ja kristillisillä järjestöillä on ilmastotyössä ainutlaatuinen rooli: niillä on yhteisön luottamus, ne toimivat paikan päällä yhteisöjä osallistaen. Siksi niiden työ vastaa aidosti paikallisiin tarpeisiin ja tulokset ovat kestäviä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Niko HumalistoJohtava vaikuttamistyön asiantuntija
Puh:+358 40 7574 036niko.humalisto@suomenlahetysseura.fiMInna HavunenJohtava viestinnän asiantuntija
Puh:040 6326 099minna.havunen@suomenlahetysseura.fiSuomen Lähetysseura on kirkon kansainvälisen työn järjestö ja yksi Suomen suurimmista kehitysjärjestöistä. Lähetysseura tekee lähetystyötä, kehitysyhteistyötä, rauhantyötä ja humanitaarista työtä 24 maassa ympäri maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Lähetysseura
Nämä ovat suomalaisten suosituimmat jouluperinteet – helsinkiläisissä kaksi merkittävää eroa muuhun Suomeen4.12.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Jouluevankeliumin lukee vain pieni joukko suomalaisia, mutta joka kolmas käy Kauneimmissa Joululauluissa. Suomalaisten tärkeimpiin jouluperinteisiin kuuluvat haudoilla käyminen, joulurauhan julistus ja joulukeräyksiin lahjoittaminen, ilmenee Taloustutkimuksen tuoreesta selvityksestä. Toisin kuin viimeaikaisten tutkimustulosten perusteella voisi arvioida, nuoret miehet ilmoittavat käyvänsä vähemmän joulukirkossa kuin nuoret naiset.
"Hengellisyys on kuin kielitaito, se opitaan pala palalta" – Titta Sevanto kirjoitti lapsille tietokirjan Raamatun tarinoista22.11.2024 12:16:14 EET | Tiedote
Valtteri ja Raamatun salaisuudet -tietokirja avaa lapsille Raamatun tarinoita eri teemojen kautta, joihin nivoutuu Valtterin tarinat ja yleistietoa.
Lähetysseura uusi strategiansa: ”Meitä on pidetty vanhanaikaisina”8.11.2024 15:55:05 EET | Tiedote
Lähetysseuran uudessa strategiassa paikallisten yhteistyökumppanien, kirkkojen ja järjestöjen rooli vahvistuu. Työtä tehdään paikallisjohtoisesti sen piirissä olevien kirkkojen, ihmisten ja yhteistyökumppanien tarpeista käsin.
Piispa Mari Leppänen Bakun ilmastokokouksesta: ”Tehtävämme on huolehtia siitä, että tämä maailma voisi olla myös tulevien sukupolvien koti”7.11.2024 14:10:11 EET | Tiedote
Ensi maanantaina käynnistyvä YK:n ilmastokokous alkaa Yhdysvaltain vaalituloksen jälkeen vaikeista asetelmista, mutta nyt pitäisi löytää rahoitus esimerkiksi fossiilisista polttoaineista luopumiseen. Piispa Mari Leppäsen mukaan kirkon tehtävä on toimia ilmaston, luonnon ja ilmastonmuutoksesta kärsivien lähimmäisten puolesta.
Lähetysseuralta 30 000 euroa katastrofiapua Pohjois-Thaimaan tulviin5.11.2024 14:03:00 EET | Tiedote
Historiallisen pahoista tulvista kärsineet perheet saavat Lähetysseuran tuella terveys- ja ruoka-apua Chiang Rain alueella Pohjois-Thaimaassa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme