Nämä ovat suomalaisten suosituimmat jouluperinteet – helsinkiläisissä kaksi merkittävää eroa muuhun Suomeen
Jouluevankeliumin lukee vain pieni joukko suomalaisia, mutta joka kolmas käy Kauneimmissa Joululauluissa. Suomalaisten tärkeimpiin jouluperinteisiin kuuluvat haudoilla käyminen, joulurauhan julistus ja joulukeräyksiin lahjoittaminen, ilmenee Taloustutkimuksen tuoreesta selvityksestä. Toisin kuin viimeaikaisten tutkimustulosten perusteella voisi arvioida, nuoret miehet ilmoittavat käyvänsä vähemmän joulukirkossa kuin nuoret naiset.
Suomen Lähetysseuran Taloustutkimuksella teettämä kysely paljasti, että 69 prosenttia suomalaisista käy jouluna haudoilla, 52 prosenttia kuuntelee joulurauhan julistuksen ja tasan puolet kansasta lahjoittaa joulukeräyksiin.
Nämä kolme nousivat kärkeen, kun vastaajat saivat valita kahdeksasta kristilliseen joulunviettoon liittyvästä asiasta omaan jouluunsa kuuluvat perinteet.
Taloustutkimuksen kyselyyn vastasi 1001 suomalaista ja se toteutettiin lokakuussa 2024.
Vaikka haudoilla käyminen on selvästi suosituin jouluperinne, siinä näkyy selvä ero helsinkiläisten ja muualla asuvien välillä. Helsingissä tai Uudellamaalla asuvista kyselyyn vastanneista haudoilla käy 59 prosenttia, kun muualla Suomessa prosentti on yli 70. Eniten hautausmailla käydään Pohjois- ja Itä-Suomessa.
Haudoilla käyminen on ollut suomalaisten yleisin jouluperinne jo pidempään joulunviettotapoja koskevissa tutkimuksissa.
Miehet laulavat vähemmän kuin naiset
Kristilliset perinteet ovat vain harvojen suosiossa – paitsi jos kyse on laulamisesta. Jouluevankeliumin lukee 15 prosenttia suomalaisista, mutta Kauneimmissa Joululauluissa käy kansasta kolmasosa. Joululauluja laulaa sitäkin useampi, 42 prosenttia suomalaisista. Niitä veisataan etenkin lapsiperheissä.
Tässäkin helsinkiläiset erottuvat muista: Joululaulujen laulaminen kuuluu perinteisiin lähes puolella vastaajista, kun muualla Suomessa joululauluja laulaa noin 40 prosenttia.
Miehet laulavat joululauluja selvästi vähemmän kuin naiset. Miehistä joululauluja ilmoitti laulavansa vain noin kolmannes, mutta naisista puolella joululaulujen laulaminen on osa jouluperinteitä.
Kirkossa käyvät ahkerimmin nuoret ja 65 vuotta täyttäneet. Kummastakin ikäryhmästä lähes kolmannes ilmoitti joulukirkon kuuluvan perinteisiinsä, kun 25–64-vuotiaista vain 22 prosenttia käy jouluisin kirkossa.
Poikkeava tulos nuorten miesten uskonnollisuudesta
Miehistä joulukirkossa käy 24 prosenttia ja naisista 27 prosenttia. Ikäryhmittäin tarkasteltuna sukupuolien suhde pysyy samana. Nuorista 15–34-vuotiaista miehistä joulukirkossa ilmoitti käyvänsä 20 prosenttia vastaajista ja nuorista naisista 32 prosenttia vastaajista. Tämä on ristiriidassa muiden viimeaikaisten kyselytulosten kanssa.
”Useissa arvo- ja uskonnollisuustutkimuksissa nuoret miehet ovat osoittautuneet ikäryhmänsä naisia uskonnollisemmiksi, mutta näiden lukujen valossa joulukirkossa käyvät kuitenkin useammin naiset kuin miehet. Naiset kiinnittyvät kaiken kaikkiaan yleisemmin uskonnollisiin perinteisiin, vaikka nuoret naiset ottavatkin niihin etäisyyttä", pohtii tutkija Veli-Matti Salminen Kirkon tutkimus ja koulutus -yksiköstä.
Jouluisin monilla järjestöillä on keräyksiä esimerkiksi vähävaraisille, yksinäisille tai tiettyjen ikäryhmien vähäosaisille. Kun vastaajien piti valita, mihin tarkoitukseen he haluavat jouluna lahjoittaa, suurin osa (67 prosenttia) valitsi kohteeksi lapset. Vaikka tulokset jaetaan vastaajien iän mukaan, lapset nousevat jokaisessa ryhmässä ensimmäiseksi. Toisiksi suosituin kohderyhmä ovat vähävaraiset – paitsi yli 80-vuotiaiden keskuudessa, jossa rahaa lahjoitetaan toisiksi eniten vanhusten hyväksi.
Lähetysseuran Kauneimmat Joululaulut -keräys, jonka kohteena ovat kehittyvien maiden lapset ja heidän perheensä, tuotti viime vuonna lähes 900 000 euroa.
”Hienoa, että suomalaiset haluavat auttaa. Vaikka osalla suomalaisista on huolta omasta toimeentulostaan ja tulevaisuuden näkymät tuntuvat epävarmoilta, haluaa moni auttaa. Vaikka asenteet ovat paikoin koventuneet, puhuttelee hädänalaisten lasten auttaminen edelleen. Tähän Kauneimmat Joululaulut antaa hyvän kanavan”, sanoo Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtaja Pauliina Parhiala.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pauliina Parhialatoiminnanjohtaja
Puh:040 8201 996pauliina.parhiala@suomenlahetysseura.fiVeli-Matti SalminenTutkijaKirkkohallitus, Suomen ev.-lut. kirkko
Puh:040 1424 896Kuvat
Liitteet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Lähetysseura
"Hengellisyys on kuin kielitaito, se opitaan pala palalta" – Titta Sevanto kirjoitti lapsille tietokirjan Raamatun tarinoista22.11.2024 12:16:14 EET | Tiedote
Valtteri ja Raamatun salaisuudet -tietokirja avaa lapsille Raamatun tarinoita eri teemojen kautta, joihin nivoutuu Valtterin tarinat ja yleistietoa.
Lähetysseura uusi strategiansa: ”Meitä on pidetty vanhanaikaisina”8.11.2024 15:55:05 EET | Tiedote
Lähetysseuran uudessa strategiassa paikallisten yhteistyökumppanien, kirkkojen ja järjestöjen rooli vahvistuu. Työtä tehdään paikallisjohtoisesti sen piirissä olevien kirkkojen, ihmisten ja yhteistyökumppanien tarpeista käsin.
Piispa Mari Leppänen Bakun ilmastokokouksesta: ”Tehtävämme on huolehtia siitä, että tämä maailma voisi olla myös tulevien sukupolvien koti”7.11.2024 14:10:11 EET | Tiedote
Ensi maanantaina käynnistyvä YK:n ilmastokokous alkaa Yhdysvaltain vaalituloksen jälkeen vaikeista asetelmista, mutta nyt pitäisi löytää rahoitus esimerkiksi fossiilisista polttoaineista luopumiseen. Piispa Mari Leppäsen mukaan kirkon tehtävä on toimia ilmaston, luonnon ja ilmastonmuutoksesta kärsivien lähimmäisten puolesta.
Lähetysseuralta 30 000 euroa katastrofiapua Pohjois-Thaimaan tulviin5.11.2024 14:03:00 EET | Tiedote
Historiallisen pahoista tulvista kärsineet perheet saavat Lähetysseuran tuella terveys- ja ruoka-apua Chiang Rain alueella Pohjois-Thaimaassa.
Pia Pyhtilän uutuuskirja ylistää luomakuntaa ja eläimiä31.10.2024 10:45:11 EET | Tiedote
Kukko tepastelee kirkkoon, valtava perhonen laskeutuu hihalle ja lisko säikäyttää iltahämärässä. Pia Pyhtilä kirjoittaa uutuuskirjassaan Eläköön luomakunta! eri puolilla asuvien lähetystyöntekijöiden kohtaamisista eläinten ja luonnon kanssa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme