Digi- ja väestötietovirasto

Tärkeä muistutus äänioikeutetuille: Yli miljoona henkilöä on saanut europarlamenttivaalien äänioikeusilmoituksen sähköisesti

Jaa

Digi- ja väestötietovirasto muistuttaa, että merkittävä osa äänioikeutetuista on saanut europarlamenttivaalien äänioikeusilmoituksen ainoastaan sähköisessä muodossa. Ilmoitus on saapunut toukokuussa sähköisenä kaikille niille yli miljoonalle äänioikeutetuille, jotka ovat ottaneet käyttöönsä Suomi.fi-viestit.  

Nainen näyttää puhelimen näyttöä, jossa näkyy Suomi.fi-mobiilisovellus.
Yli miljoona henkilöä on saanut europarlamenttivaalien äänioikeusilmoituksen sähköisesti Suomi.fi-viesteihin Digi- ja väestötietovirasto

Europarlamenttivaalien äänestysaika alkaa keskiviikkona 29.5.2024. Digi- ja väestötietovirasto on lähettänyt äänioikeusilmoitukset toukokuussa kaikille äänioikeutetuille. Ne henkilöt, jotka ovat ottaneet käyttöönsä Suomi.fi-viestit, ovat saaneet ilmoituksen ainoastaan sähköisessä muodossa. Jos Suomi.fi-viestit ei ole käytössä, ilmoitus on saapunut vanhaan tapaan paperipostina. Postitse lähetettävät äänioikeusilmoitukset on lähetetty siihen osoitteeseen, jonka henkilö on ilmoittanut osoitteekseen väestötietojärjestelmässä.

”Useat äänioikeutetut ovat saaneet tänä keväänä europarlamenttivaalien äänioikeusilmoituksen sähköisessä muodossa. Kaikki heistä eivät välttämättä muista, että ilmoitus äänioikeudesta tuleekin paperipostin sijaan sähköisenä Suomi.fi-viesteihin. Jos et siis ole saanut toukokuussa ilmoitusta äänioikeudesta kirjepostina, kannattaa kurkata Suomi.fi-viestit ja tarkistaa samalla, että oma sähköpostiosoite on siellä oikein. Ilmoitukset uusista saapuneista viesteistä tulevat sähköpostiosoitteeseen, jonka käyttäjä on ilmoittanut palveluun. Jos käytössä on Suomi.fi-mobiilisovellus, myös sovellus ilmoittaa uudesta saapuneesta viestistä”, kertoo Suomi.fi-viestien palveluomistaja Maria Juka-Lahdenperä Digi- ja väestötietovirastosta.

Digi- ja väestötietoviraston vaalipäällikkö Otto Palmu muistuttaa, että jokainen vaalipäivänä äänestämään aikova myös avaisi saapuneen ilmoituksen, oli se sitten saapunut paperisena tai sähköisesti, ja tarkistaisi siitä, miten ja missä voi äänestää.

”Varsinaisena vaalipäivänä 9.6. ei ole mahdollista äänestää muualla kuin äänioikeusilmoitukseen merkityssä äänestyspaikassa. Siksi on tärkeää tarkistaa, mikä on oma äänestyspaikka. Äänioikeusilmoituksessa on tieto varsinaisen vaalipäivän äänestyspaikasta, ja lisäksi liitteenä luettelo vastaanottajan lähialueen ennakkoäänestyspaikoista. Äänioikeutetun ei välttämättä tarvitse ottaa saapunutta äänioikeusilmoitusta mukaan äänestyspaikalle, vaan äänestämiseen riittää henkilöllisyystodistus. Äänioikeusilmoituksen mukaan ottamisesta on kuitenkin hyötyä silloin, jos äänestää ennakkoon ulkomailla, sairaalassa, vankilassa tai vanhainkodissa”, Palmu jatkaa.

Sähköiset ilmoitukset ovat merkittävä ekoteko

Äänioikeusilmoitusten lähettäminen sähköisenä on myös merkittävä ekoteko, sillä se säästää miljoonia sivuja paperia ja vähentää papereiden kuljettamisesta syntyviä päästöjä.

Suomi.fi-viestien käyttäjiä on nyt jo 1,3 miljoonaa. Viestien käyttäjä saa samaan palveluun useiden eri viranomaisten lähettämän postin sähköisessä muodossa. Palvelun kautta saapuu muun muassa viranomaispäätöksiä, laskuja, terveydenhuollon ajanvarausilmoituksia ja muita tärkeitä asiakirjoja. Näin Suomi.fi-viestejä käyttämällä voi vähentää tuntuvasti itselleen saapuvan paperin määrää. Palvelussa eri viranomaisilta saapuneet asiakirjat säilyvät tallessa ja helposti saatavilla.

Jo nyt Suomi.fi-viestejä käyttävien äänioikeutettujen ansiosta europarlamenttivaaleissa säästyy noin viisi miljoonaa paperiarkkia. Paperia voisi kuitenkin säästyä paljon tätä enemmänkin.

”Laskimme, että jos kaikki vuoden 2024 presidentinvaalissa ja europarlamenttivaaleissa äänioikeutetut olisivat saaneet äänioikeusilmoitukset sähköisesti, paperia olisi säästynyt lähes 29 miljoonaa arkkia. Tästä paperimäärästä kertyisi noin kolme kilometriä korkea pino. Se vastaa melkein kymmentä Eiffel-tornia päällekkäin”, havainnollistaa Juka-Lahdenperä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Nainen näyttää puhelimen näyttöä, jossa näkyy Suomi.fi-mobiilisovellus.
Yli miljoona henkilöä on saanut europarlamenttivaalien äänioikeusilmoituksen sähköisesti Suomi.fi-viesteihin
Digi- ja väestötietovirasto
Lataa

Mikä Suomi.fi-viestit?

Suomi.fi-viestit on tietoturvallinen sähköinen postilaatikko, joka korvaa paperipostitse saapuvan viranomaispostin. Palvelua käyttävät useat viranomaiset ja määrä kasvaa jatkuvasti. Saapuneet viestit voi lukea Suomi.fi-mobiilisovelluksella tai tunnistautumalla Suomi.fi-verkkopalveluun osoitteessa https://suomi.fi. Näin saapunut posti on luettavissa kaikkialla, missä kuljetkin.

Ilmoitukset uusista saapuneista viesteistä tulevat sähköpostiosoitteeseen, jonka käyttäjä on ilmoittanut palveluun. Suomi.fi-mobiilisovelluksen käyttäjät saavat ilmoituksen myös suoraan sovelluksen kautta.

Suomi.fi-viestit saa käyttöön lataamalla Suomi.fi-mobiilisovelluksen tai tunnistautumalla osoitteessa https://suomi.fi/viestit. Tunnistautuminen tapahtuu pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai henkilökortin sähköisellä varmenteella. Ottamalla Suomi.fi-viestit käyttöön saa jatkossa myös useiden muiden viranomaisten lähettämän postin sähköisenä.

Digi- ja väestötietovirasto

Digi- ja väestötietovirasto edistää yhteiskunnan digitalisaatiota, turvaa tietojen saatavuutta ja tarjoaa palveluja asiakkaiden elämäntapahtumiin.

Digi- ja väestötietovirasto huolehtii yhteiskunnan perustana olevan väestötietojärjestelmän ylläpidosta ja yhteiskunnan digitalisaatiosta. Viraston tehtäviä ovat mm. siviilivihkimiset, nimen- ja osoitteenmuutokset, holhous- ja edunvalvonta-asiat, väestötietojärjestelmän ylläpito, sähköisen identiteetin ratkaisujen kehittäminen sekä keskitettyjen sähköisen asioinnin tukipalvelujen kehittäminen ja ylläpito. Tällaisia sähköisen asioinnin tukipalveluja ovat mm. Suomi.fi-verkkopalvelu, sähköiset viranomaisviestit (Suomi.fi-viestit) sekä valtuuttaminen toisen puolesta asiointiin (Suomi.fi-valtuudet). Virasto myös vastaa kansallisen palveluarkkitehtuurin toteutuksesta.

https://dvv.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Digi- ja väestötietovirasto

Tillämpningen av fördraget mellan Finland och Estland framskrider – finländare som är bosatta i Estland uppmuntras att kontrollera sina adressuppgifter26.8.2024 16:07:39 EEST | Tiedote

Finland och Estland har undertecknat ett fördrag enligt vilket adressuppgifterna för finländska medborgare som bor i och flyttar till Estland kommer att fås till Finlands befolkningsdatasystem direkt från de estniska myndigheterna. Målet är att anmälan av adressuppgifter mellan staterna inleds i slutet av 2025 när de nödvändiga tekniska lösningarna har färdigställts i båda länderna.

Suomen ja Viron välisen valtiosopimuksen soveltaminen etenee – Virossa asuvia suomalaisia kannustetaan tarkistamaan osoitetietonsa26.8.2024 16:07:39 EEST | Tiedote

Suomi ja Viro ovat allekirjoittaneet valtiosopimuksen, jonka perusteella Virossa asuvien ja sinne muuttavien Suomen kansalaisten osoitetiedot tullaan saamaan Suomen väestötietojärjestelmään suoraan Viron viranomaisilta. Tavoitteena on, että osoitetietojen ilmoittaminen valtioiden välillä alkaa vuoden 2025 lopussa, kun tarvittavat tekniset ratkaisut ovat valmistuneet kummassakin maassa.

Application of the agreement between Finland and Estonia progressing – Finns living in Estonia encouraged to check their address details26.8.2024 16:07:39 EEST | Press release

Finland and Estonia a signed an agreement under which the address data of Finnish citizens living in and moving to Estonia will be obtained in the Finnish Population Information System directly from the Estonian authorities. The aim is to start transnational address reporting by the end of 2025, once the necessary technical solutions are in place in both countries.

Myndighetsposten blir i första hand digital – Kom och hör varför, hur och när ändringen görs!20.8.2024 12:30:00 EEST | Kutsu

I Finland övergår man under de kommande åren till digital myndighetskommunikation. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas projekt Prioritera digitalt förverkligar målet i statsminister Petteri Orpos regeringsprogram, som syftar till att minska mängden papperspost som myndigheterna skickar. I och med kommande lagändringar kommer medborgare som uträttar ärenden digitalt i första hand att få myndighetspost digitalt. Genom ändringen strävar man efter årliga besparingar på över 50 miljoner euro i postningskostnader för organisationer inom den offentliga förvaltningen från och med början av 2026.

Viranomaisposti muuttuu ensisijaisesti digitaaliseksi – Tule kuulemaan, miksi, miten ja milloin muutosta tehdään!20.8.2024 12:30:00 EEST | Kutsu

Suomessa siirrytään tulevina vuosina kohti digitaalista viranomaisviestintää. Digi- ja väestötietoviraston Digi ensin -hanke toteuttaa pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman tavoitetta, joka tähtää viranomaisten lähettämän paperipostin määrän vähentämiseen. Tulevien lainsäädäntömuutosten myötä digitaalisesti asioivat kansalaiset saavat viranomaispostin ensisijaisesti digitaalisesti. Muutoksella tavoitellaan julkisen hallinnon organisaatioiden postituskuluihin vuosittain yli 50 miljoonan euron säästöjä vuoden 2026 alusta lähtien.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye