Valtaosa potilasvahingoista lieviä – vakavia vammoja kuitenkin vuosittain useita kymmeniä
Korvattavia potilasvahinkoja tapahtuu vuosittain reilut 2 000, ja vuositasolla korvauksia maksetaan noin 20–30 miljoonaa euroa. Valtaosa potilasvahingoista on lieviä, ja keskimäärin potilasvahingoista maksetaan noin 2 500 euron korvaus. Vakavissa vahingoissa yksittäiselle henkilölle maksettavat korvaukset voivat kuitenkin vuosien saatossa nousta jopa miljooniin euroihin.
Potilasvakuutuskeskus antaa vuosittain ratkaisun noin 9 000 potilasvahinkoilmoituksesta, joista keskimäärin reilu viidennes johtaa myönteiseen korvauspäätökseen. Vuonna 2023 potilasvahinkojen korvauksia maksettiin yhteensä 4 563 henkilölle noin 26,3 miljoonaa euroa. Valtaosa korvatuista vahingoista oli tapahtunut ennen vuotta 2023.
Lähes puolet (45 %) vuonna 2023 maksetuista korvauksista aiheutui potilasvahingon aiheuttamasta ansionmenetyksestä, ja reilu kolmannes (35 %) tilapäisen ja pysyvän haitan korvaamisesta. Loput korvauksista olivat sairaanhoidon kustannuksia ja muita potilasvahingosta aiheutuneita kustannuksia.
- Potilasvakuutuksesta maksettavat korvaukset ovat vain jäävuoren huippu potilasvahinkojen aiheuttamista kokonaiskustannuksista. Potilasvakuutuksesta korvataan vain korvauksenhakijalle itselleen vahingosta aiheutuneet kustannukset ja menetykset. Potilasvahinkojen todelliset kustannukset terveydenhuollolle ja yhteiskunnalle ovat moninkertaisesti suuremmat – vahinkoa kärsineille ja heidän omaisilleen aiheutuneista inhimillisistä kärsimyksistä puhumattakaan, Potilasvakuutuskeskuksen johtaja Minna Plit-Turunen muistuttaa.
Vakavien vahinkojen osuus pieni
Laki potilasvahinkojen korvaamisesta tuli voimaan Suomessa 1987 – ensimmäisenä koko maailmassa. Sen jälkeen kaikki Suomessa annettua hoitoa koskeneet potilasvahinkoilmoitukset on tutkittu järjestelmällisesti. Tähän mennessä potilasvahingosta aiheutuneita kuolemantapauksia on korvattu noin 2 500, ja vaikeasta pysyvästä haitasta korvauksia on saanut 700 henkilöä. Keskimäärin vuosittain tapahtuu siis noin 85 vakavaa potilasvahinkoa. Vuodesta 1987 alkaen korvauksia potilasvahingoista on maksettu potilaille ja omaisille yhteensä yli 700 miljoonaa euroa.
Valtaosa (93 %) korvattavista potilasvahingoista on lieviä, ja myös niistä maksetut korvaussummat ovat maltillisia. Potilasvahingoista maksettujen korvausten keskiarvo vahinkoa kohden on noin 2 500 euroa. Toisaalta vakavaa haittaa aiheuttaneissa vahingoissa yksittäisen vahingon korvaukset voivat nousta vuosien saatossa yli miljoonaan euroon. Tällaisissa tapauksissa summa koostuu pääasiassa ansionmenetysten korvaamisesta.
- Esimerkiksi syntymässä potilasvahingon vuoksi vammautuneelle lapselle, joka ei kykene opiskelemaan eikä hankkimaan ansiotuloja, voidaan maksaa ansionmenetyskorvausta arvioidusta valmistumisajankohdasta aina eläkeikään saakka. Lisäksi korvattavaksi voi tulla esimerkiksi apuvälineistä, terapiasta ja lääkkeistä aiheutuvia kustannuksia. Vaikka jokainen vältettävissä ollut lieväkin vahinko on liikaa, tulisi terveydenhuollossa kyetä tunnistamaan ainakin kaikista vakavimpiin seurauksiin johtavat riskit. Sillä tavoin tällaiset syntyvän lapsen ja koko perheen loppuelämän mullistavat, ja myös yhteiskunnalle kaikkein kalleimmiksi tulevat tilanteet, voisi välttää, Plit-Turunen painottaa.
Kaikilla potilailla on automaattinen vakuutusturva
Potilasvahinkojen korvaaminen perustuu potilasvakuutuslakiin. Potilas saa vakuutusturvan automaattisesti, sillä jokaisella terveydenhuollon harjoittajalla on lakisääteinen vakuuttamisvelvollisuus potilasvahinkojen varalta. Potilas saa korvaukset edellytysten täyttyessä myös silloin, jos vakuutus syystä tai toisesta on laiminlyöty.
Potilasvakuutuksesta maksettavat korvaukset määritellään vahingonkorvauslain sekä liikenne- ja potilasvahinkolautakunnan korvausohjeiden ja ratkaisukäytännön perusteella. Lähtökohtaisesti vahinkoon liittyvät kulut ja menetykset korvataan täysimääräisesti. Korvausta ei kuitenkaan makseta alun perin tutkittavana tai hoidettavana olleen sairauden tai vamman hoitokuluista, vaan potilasvakuutuksesta korvataan ainoastaan potilasvahingon aiheuttamia kustannuksia.
- Toisin kuin vaikkapa valtameren takana, potilasvahinkokorvauksilla ei kukaan rikastu, eikä se ole tarkoituskaan. Korvausten avulla henkilövahingon kärsinyt pyritään saattamaan samaan asemaan, jossa hän olisi taloudellisesti ollut ilman potilasvahingon sattumista. Terveyttä ei aina voida lääketieteellisillä toimilla palauttaa, mutta potilasvakuutuskorvaukset auttavat elämään vahingon seurausten kanssa, Plit-Turunen sanoo. Suomessa korvauksia ei myöskään tarvitse hakea juristin avulla ja omalla riskillä tuomioistuimesta, vaan potilasvakuutus on potilaan turvana aina ja automaattisesti, hän jatkaa.
Tiedotteessa käytetyissä luvuissa markkamääräiset summat on muutettu euroiksi kurssilla 5,95.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Minna Plit-Turunenjohtaja
Puh:040 450 4632Minna.Plit-Turunen@vakuutuskeskus.fiViestintä
Arkisin yleensä klo 9–15
Kuvat
Potilasvakuutuskeskus lyhyesti
Potilasvakuutuskeskus (PVK) toimii potilaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten turvana ja tuottaa potilasvahingoista tietoa terveydenhuollon ja vakuutusyhtiöiden toiminnan sekä potilasturvallisuustyön tueksi. Keskuksen jäseniä ovat kaikki Suomessa potilasvakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt.
PVK käsittelee kaikki Suomessa annettua terveyden- ja sairaanhoitoa koskevat potilasvahinkoilmoitukset. PVK ratkaisee potilasvahinkoja koskevan lainsäädännön perusteella, onko kyseessä korvattava potilasvahinko, ja maksaa korvaukseen oikeutetulle lain mukaiset korvaukset.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Potilasvakuutuskeskus
Jopa puolet yleisimmistä hammashoidon potilasvahingoista vältettävissä paremmalla suunnittelulla7.11.2024 06:08:00 EET | Tiedote
Protetiikan ja implantologian vahingot yhdessä ovat yleisin potilasvahinkotyyppi hammaslääketieteessä. Niiden osuus on yli kolmannes kaikista hammasvahingoista. Näissä vahingoissa hoidon suunnittelun puutteellisuus on yleisin vahinkoihin johtanut tekijä. Lähes puolet vahingoista olisi voitu välttää hoidon paremmalla suunnittelulla.
Kiire on sairaanhoitajien mukaan pahin uhka potilasturvallisuudelle28.10.2024 06:10:00 EET | Tiedote
Kiire tai resurssipula on sairaanhoitajien näkemyksen mukaan suurin syy potilasturvallisuuden puutteisiin. Pahimmillaan heikkoudet potilasturvallisuudessa voivat johtaa potilasvahinkoon. Sairaanhoitajien näkemyksiä potilasturvallisuudesta kysyttiin lokakuun alussa Sairaanhoitajapäivillä.
Hoitotyössä aiheutuu harvoin potilasvahinkoja – hoidon kirjaaminen avainasemassa vahinkojen selvittämisessä1.10.2024 06:12:00 EEST | Tiedote
Yleisimmät hoitotyössä tapahtuvat, korvattavat potilasvahingot liittyvät lääkityksen antamiseen. Lisäksi korvattavia vahinkoja tapahtuu muun muassa potilaille tehtävissä katetroinneissa tai suoniyhteyden avaamisessa eli kanyloinnissa. Kun Potilasvakuutuskeskus selvittää vahinkotapausten taustoja, ovat potilaskirjaukset avainasemassa.
Lääkehoidossa tapahtuvat potilasvahingot harvinaisia30.9.2024 06:12:00 EEST | Tiedote
Vuosittain potilasvakuutuksesta korvataan alle sata lääkehoidossa tapahtunutta potilasvahinkoa. Määrä on noin neljä prosenttia kaikista korvattavista potilasvahingoista. Vuonna 2023 potilasvahinkona korvattiin yhteensä yli 2 500 vahinkoa. Lääkehoidon vahingot liittyvät esimerkiksi tilanteisiin, joissa potilaalle on annettu väärää lääkettä tai lääkehoito on ajoitettu väärin.
Terveydenhuollon ammattilainen tarvitsee potilasvakuutuksen myös vapaaehtoistyössä13.6.2024 06:35:00 EEST | Tiedote
Kesän festivaaleilla, urheilukilpailuissa ja muissa tapahtumissa on paikalla vapaaehtoisia lääkäreitä ja muita terveydenhuollon ammattilaisia vieraiden turvallisuuden ja hyvinvoinnin takaamiseksi. Potilasvakuutus tulee olla myös vapaaehtoistehtävissä toimiessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme