Turun Musiikkijuhlat / Turun Musiikkijuhlasäätiö sr

Lauri Porra on Turun musiikkijuhlien uusi taiteellinen johtaja vuodesta 2025

Jaa

Turun musiikkijuhlat järjestetään tänä kesänä 8.-31. elokuuta järjestyksessään 65. kerran.  Suomen vanhimman yhtäjaksoisesti järjestetyn musiikkifestivaalin residenssitaiteilijana vuonna 2024 toimii Alisa Neige Barrière, joka on suunnitellut kesän festivaalille kolmen konsertin kokonaisuuden.  Vuodesta 2025 Turun musiikkijuhlien taiteellisena johtaja toimii säveltäjä, muusikko Lauri Porra. Hänen sopimuksensa kattaa vuodet 2025-2027. Festivaalin ytimessä on korkeatasoinen klassinen musiikki, mutta tarjontaa on viime vuosina entisestään monipuolistettu ja esimeriksi taiteidenvälisyyttä ja erilaisia kumppanuuksia kasvatettu. Elokuun päätapahtumassa kuullaan vuosittain kolmisenkymmentä konserttia.

Lauri Porra
Lauri Porra Jarmo Katila

Turun musiikkijuhlasäätiön hallitus on valinnut säveltäjä, muusikko Lauri Porran Turun musiikkijuhlien taiteelliseksi johtajaksi.  Hän pääsee heti suunnittelemaan vuoden 2025 ohjelmaa.  

”Olemme ylpeitä ja iloisia saadessamme Lauri Porran taiteelliseksi johtajaksi Turun Musiikkijuhlille. Meillä on kunnianhimoisia suunnitelmia, joiden edistämiseen Porran monipuolinen kokemus ja osaaminen sopii erinomaisesti. Hänellä on ymmärrys Turun Musiikkijuhlien tarjoamien elämysten potentiaalista sekä näyttöjä siitä, miten taiteelliset visiot toteutetaan menestyksekkäästi myös käytännössä. On hienoa päästä työskentelemään hänen kanssaan", kertoo Turun musiikkijuhlien hallituksen puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén.

”Lauri Porra on hyvin monipuolinen taiteilija, jonka osaaminen ja kiinnostuksen kohteet ovat laajoja. Turun musiikkijuhlien ytimessä on klassinen musiikki ja ooppera, mutta haluamme koko ajan monipuolistaa tarjontaamme ja houkutella mahdollisimman paljon kulttuurista kiinnostunutta yleisöä tapahtumiimme. Strategiamme on ollut rakentaa ohjelmistoa, joka on verrattavissa kansainvälisiin toimijoihin, koska uskomme täysillä Turun kulttuurimatkailulliseen potentiaaliin. Tavoite on aina tarjota turkulaiselle ja suomalaiselle yleisölle ainutkertaisia kokemuksia uniikeissa paikoissa, mutta tämän lisäksi haluamme myös vahvasti rakentaa Turun kansainvälistä vetovoimaa, kulttuuribrändiä ja näemme itsemme osana alueen matkailusektoria. Festivaalin tehtävä on edistää alueen veto- ja pitovoimaa. Tavoitteemme tulevaisuudessa on, että Turku profiloituu Fuugan, Historian ja tulevaisuuden museon ja lähestyvän 800-vuotisjuhlan kautta pohjoismaiden pääkaupunkeihin verrattavana kulttuurimatkailun kohteena ja uskomme, että Lauri Porralla on kyky nähdä kanssamme tulevaisuuden tarjoamat mahdollisuudet ja auttaa meitä rakentamaan uudenlaisia kumppanuuksia”, toteaa Turun musiikkijuhlasäätiön toimitusjohtaja Liisa Ketomäki.  

Lauri Porra (s. 1977) on kansainvälisesti menestynyt ja tunnustettu säveltäjä ja muusikko, jonka ura taiteellisen työn parissa on kestänyt reilusti yli vuosikymmenen.

”Minulle on suuri kunnia aloittaa Turun Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana vuodesta 2025. Klassisen, ja sen traditiosta kumpuavan musiikki, joka on Turun musiikkijuhlien keskiössä, elää mielestäni tällä hetkellä eräänlaista renessanssia. Uutta yleisöä kuin mielenkiintoisia uusia tekijöitä ja teko- ja esitystapoja on noussut viimevuosina niin kansainvälisesti kuin kotimaassammekin. On käynyt selväksi, että me ihmiset, jotka elämme yhä hektisempää elämää alati kiinni älypuhelimissamme ja verkoissamme, kaipaamme yhteisöllisyyttä sekä rauhoittavia ja mielikuvitusta rikastuttavia hetkiä, jollaisia konserttielämykset voivat tuottaa. Turun musiikkijuhlat tulevat jatkossakin keskittymään ensiluokkaiseen laatuun, kansainvälisiin ja kotimaisiin huippuesiintyjiin. Olen myös erittäin motivoitunut festivaalista sijainnin vuoksi. Turku on kunnostautunut etenkin viime aikoina kaupunkina joka ymmärtää kulttuurin merkityksen koko alueen elinvoimaa, hyvinvointia ja kiinnostavuutta nostavana voimana. Tästä hienona osoituksena mm. uuden musiikkitalon Fuugan rakentaminen. Turussa on rikas ja perinteikäs kulttuurielämä, joka ilmenee monessa eri kerrostumassa ja tyyleissä. Odotan ilolla yhteistyötä kaikkien turkulaisten kanssa kohti upeita ja uniikkeja elämyksiä musiikin parissa. En voisi kuvitella parempaa hetkeä tarttua tähän innostavaan toimeen”, kertoo ajatuksistaan Lauri Porra. 
 
Soolourallaan Porra on julkaissut viisi albumia, joista ensimmäinen julkaistiin vuonna 2005. Porra on säveltänyt monipuolisesti orkesteri-, elokuva-, ja media-alan musiikkia ja hänen sävellyksiään ovat esittäneet mm. BBC Concert Orchestra, London Symphony Orchestra. Seattle Symphony Orchestra, Iceland Symphony Orchestra, Radion sinfoniaorkesteri, Trondheimin sinfoniaorkesteri ja Sinfonia Lahti. Porra käyttää sävellystyössään laajaa kokemustaan eri musiikkityylien parissa ja luo näennäisesti kaukaisten genrejen välille luontevia siltoja. Poikkitaiteellista yhteistyötä Porra on tehnyt mm. Esko Valtaojan, Paula Vesalan ja Paperi T:n kanssa. Vuodesta 2021 Porra on toiminut Vantaan Viihdeorkesterin taiteellisena johtajana. Porra toimii myös taiteellisena johtajana perustamassaan Unelmien Heinola -kaupunkitapahtumassa ja on ollut Helsingin juhlaviikkojen taiteellisena neuvonantajana 2015-2019. Porra toimii basistina Stratovarius-yhtyeessä, jonka kanssa hän on tehnyt neljä levyä ja esiintynyt yli kuudessakymmenessä eri maassa. Vuonna 2016 Porralle myönnettiin kolmantena Suomalaisena koskaan pohjoismaisen Nordisk Popularauktorsin NPU-palkinto. Samana vuonna Porra oli ehdolla pohjoismaidenelokuvasäveltäjien HARPA- palkinnon saajaksi. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lauri Porra
Lauri Porra
Lataa

Linkit

Turun musiikkijuhlat on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut musiikkifestivaali. Festivaalin perustajana oli vuonna 1960 Turun Soitannollinen Seura. Monipuolinen kaupunkifestivaali tarjoaa yleisölleen korkeatasoista musiikkia, mm. suuria orkesterikonsertteja, kamarimusiikkia, resitaaleja, jazzia, ulkoilmatapahtumia sekä konsertteja lapsille. Taiteellisena johtajana toimii kapellimestari ja sellisti Klaus Mäkelä. Varsinaisen festivaalin lisäksi Turun musiikkijuhlat järjestää konsertteja ja tapahtumia kaikkina vuodenaikoina, yhteensä n. 30-50kpl vuosittain. www.turunmusiikkijuhlat.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Turun Musiikkijuhlat / Turun Musiikkijuhlasäätiö sr

Stiftelsen för Åbo musikfestspel söker ny VD29.5.2024 10:43:03 EEST | Tiedote

Nuvarande VD Liisa Ketomäki tar sig an nya utmaningar i karriären, och därmed söker Stiftelsen för Åbo musikfestspel en ny VD för att bygga upp, förverkliga och utveckla stiftelsens verksamhet och finansieringsbas tillsammans med stiftelsens andra proffs och andra toppaktörer inom musik- och evenemangsbranschen. Stiftelsens huvudevenemang årligen är Åbo musikfestspel, Finlands ledande festival för klassisk musik. Dessutom ordnar stiftelsen olika slags konserter och andra evenemang året runt, både i egen produktion och via ett brett nätverk av partners. VD:n kommer inom ramen för sitt arbete att kunna påverka programmet i nya musikhuset Fuga som en del av Fugas partnernätverk från och med 2026 samt ledsaga Stiftelsen för Åbo musikfestspel mot Åbo stads 800-årsfestligheter 2029.

Turun musiikkijuhlasäätiö etsii uutta toimitusjohtajaa29.5.2024 10:43:03 EEST | Tiedote

Nykyisen toimitusjohtaja Liisa Ketomäen siirtyessä urallaan uusiin haasteisiin, Turun musiikkijuhlasäätiö hakee uutta toimitusjohtajaa rakentamaan, tuottamaan ja kehittämään säätiön toimintaa ja rahoituspohjaa yhdessä säätiön muiden ammattilaisten sekä muiden musiikki- ja tapahtuma-alan huipputekijöiden kanssa. Säätiön päätapahtuma vuosittain on Suomen johtava klassisen musiikin festivaali Turun musiikkijuhlat. Tämän lisäksi säätiöllä on ympärivuotisesti erilaisia konsertteja ja muita tapahtumia omana tuotantona sekä laajan kumppaniverkoston kanssa. Toimitusjohtaja pääsee työnsä puitteissa vaikuttamaan uuden musiikkitalo Fuugan ohjelmistoon osana Fuugan kumppaneiden verkostoa vuodesta 2026 sekä viemään Turun musiikkijuhlasäätiön kohti Turun kaupungin 800-vuotisjuhlallisuuksia vuonna 2029.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye