Ainutlaatuinen panoraamatapetti konservoitiin kestämään alkuperäisellä paikallaan
Ranskalainen panoraamatapetti Les Vues d’Écosse ou La Dame du Lac konservoitiin Museoviraston hankkeessa vuosina 2018–2023. Tavoitteena oli saada harvinaisen täydellisenä säilynyt tapettikokonaisuus esille alkuperäiseen ympäristöönsä Florinin huvimajaan Seurasaareen. Konservointihankkeesta on nyt julkaistu verkossa kattava raportti.
Panoraamatapetilla tarkoitetaan ranskalaista laattapainettua maisematapettia, joita on valmistettu 1700-luvun lopulta alkaen. Panoraamatapetit oli suunniteltu ripustettavaksi yhden huoneen seinille, niin että maisema ympäröi katsojaa. Florinin huvimajaan todennäköisesti 1850-luvun alussa hankittu Les Vues d’Écosse ou La Dame du Lac -tapetti tuo katsojan eteen romanttisen kolmiodraaman 1500-luvulta. Tarina perustuu Sir Walter Scottin (1771–1832) suosittuun eeppiseen runoon The Lady of the Lake vuodelta 1810.
Huvimaja sijaitsi alun perin Neiti Jenny Florinin (1854–1925) matalan puisen kaupunkitalon puutarhassa Helsingin Bulevardilla. Hän lahjoitti huvimajansa vuonna 1911 Seurasaaren ulkomuseolle, joka oli perustettu pari vuotta aiemmin.
Florinin huvimajan alkuperäiseen tapettikokonaisuuteen kuuluu yhteensä 32 vuotaa, joista Museoviraston kokoelmissa on säilynyt 31. Les Vues d’Écosse ou La Dame du Lac -tapetista nykypäiviin on säilynyt vain kymmenkunta kokonaisuutta, ja nyt konservoitu Florinin huvimajan kokonaisuus on niistä kattavin. Tapettikokonaisuuden säilyminen lähes täydellisenä ja huvimajassa, sen alkuperäisessä urbaanissa kontekstissa, tekee siitä ainutlaatuisen.
”1800-luvun panoraamatapetteja on säilynyt hyvin vähän, ja vielä harvempi tapetti on säilynyt alkuperäisessä sijoituspaikassaan. Tapetin luonteeseen kuuluu katoavaisuus: niiden päälle maalataan, laitetaan uusi tapetti tai talo puretaan – monta asiaa olisi voinut tapahtua. Se on osin onnekas sattuma, että tämä on säilynyt. Kyseistä maisematapettia painettu 600 kappaletta, mutta niistä on säilynyt maailmassa kymmenisen kappaletta, joista hyvin harva kokonaisuudessaan – meidän panoraamatapetistamme puuttuu vain yksi vuota 32:sta”, paperikonservaattori Sara Théodore sanoo.
Tapetti haluttiin palauttaa alkuperäiseen ympäristöönsä
Florinin huvimajaa ja sen interiööriä on korjattu 15–20 vuoden välein vuosina 1934, 1948–49, 1964–65 ja 1981–82. Viimeisin korjausväli on siis huomattavan pitkä aikaisempiin verrattuna, ja rakennus tapetteineen oli päässyt entistä huonompaan kuntoon.
Restauroinnin alkaessa Florinin huvimajan panoraamatapetti oli altistunut yli 170 vuoden ajan kemiallisille ja fysikaalisille muutoksille, kuten valolle, mikrobeille ja tuhohyönteisille. Valmistamisen jälkeen vuodat on rullattu ja kuljetettu maitse ja meritse tuhansien kilometrien päähän. Tapetti on irrotettu huvimajan seiniltä ainakin kolme kertaa, ja vuotakokonaisuudet on todennäköisesti säilytetty ja kuljetettu rullalla.
Florinin tapetin konservointisuunnitelmat ja toimenpiteet ovat alusta asti tähdänneet siihen, että tapetti ripustettaisiin konservoinnin jälkeen takaisin alkuperäiselle paikalleen Florinin huvimajaan. Huvimaja sijaitsee Seurasaaren ulkomuseossa Helsingissä. Myös huvimaja restauroitiin siten, että herkät tapetit säilyisivät mahdollisimman hyvin, vaikka täysimittaisia museo-olosuhteita ei ole mahdollista järjestää säiden armoilla olevaan rakennukseen.
Osa tapeteille tehdyistä konservointitoimenpiteistä on täysin uusia, ja ratkaisuja haettiin myös perinteisten tapettien konservointimenetelmien ulkopuolelta. Taustaksi valittiin vuosituhansia vanha japanilainen shitabari-rakenne, joka on suunniteltu tukemaan hauraita maalauksia ja kestämään vaihtelevia ulko-olosuhteita vastaavia olosuhteita.
Raportti esittelee hankkeen vaiheet ja tekijät
Tapettien viimeisimpään restaurointihankkeeseen on vuosien varrella osallistunut useita henkilöitä. Huvimajan ja tapetin konservointia tehtiin virkatyönä restaurointiyksikön [KP2] Seurasaaren-konservointitiimissä vuosina 2015–2019. Tapetista vastasi ensin konservaattori Anna-Maria Kymäläinen, ja syyskuussa 2018 mukaan tuli Sara Théodore. Vuonna 2020 tapettien konservointi ja huvimajan interiöörien restaurointityöt sekä myös työntekijät siirtyivät urakoitsija Osuuskunta Konservointi ja Restaurointi Kollaasille. Hanke toteutettiin Museoviraston Kulttuuriympäristöosaston Restauroinnin käytännöt -yksikössä.
Nyt julkaistavassa konservointiraportissa on kerrottu kattavasti konservaattoreiden pohdinnoista, prosessista sekä materiaali- ja työskentelyratkaisuista. Julkaisua voidaan käyttää ja soveltaa tulevaisuudessa vastaavanlaisten hankkeiden toteuttamisessa.
Tapettien konservointiin osallistunut tiimi saavutti tavoitteensa, ja tapetteihin voi tutustua alkuperäisellä paikallaan Florinin huvimajassa Seurasaaren ulkomuseossa. Museo on avoinna kesäisin, ja sen avoinnapidosta vastaa Suomen kansallismuseo, joka on osa Museovirastoa.
Florinin huvimajan ja tapettien konservointia ja restaurointia esitellään Korjaustaito-sivustolla:
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sara Théodore. konservaattori, 0295 33 6138, sara.theodore@museovirasto.fi
Anna-Maria Kymäläinen, erikoisasiantuntija, 0295 33 6230, anna-maria.kymalainen@museovirasto.fi
Yhteyshenkilöiltä saa tarvittaessa myös lisää kuvia.
Kuvat
Linkit
Museovirasto Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museovirasto
Restauroinnin ammattilaiset kokoontuvat Valtio restauroi -seminaariin11.11.2024 11:42:02 EET | Kutsu
Seitsemäs vuotuinen Valtio restauroi -seminaari järjestetään Pasilassa 13.11.2024. Tämän vuoden teema on Oppia ja osaamista. Seminaaria voi seurata etäyhteydellä.
Arkeologiska objekt av riksintresse har bekräftats7.11.2024 14:07:35 EET | Pressmeddelande
Museiverket har utarbetat en inventering av arkeologiska objekt av riksintresse, där de viktigaste arkeologiska objekten i Fastlandsfinland har fastställts. Statsrådet har 7.11.2024 godkänt den som en inventering som avses i de riksomfattande målen för områdesanvändning som grundar sig på markanvändnings- och bygglagen. Inventeringen träder i kraft 1.3.2025. Totalt 1 391 arkeologiska objekt har valts ut som objekt av riksintresse.
Valtakunnallisesti merkittävät arkeologiset kohteet on vahvistettu7.11.2024 14:07:35 EET | Tiedote
Museovirasto on laatinut valtakunnallisesti merkittävien arkeologisten kohteiden inventoinnin, jossa on määritetty manner-Suomen merkittävimmät arkeologiset kohteet. Valtioneuvosto on hyväksynyt sen maankäyttö- ja rakennuslakiin perustuvien valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden tarkoittamaksi inventoinniksi 7.11.2024. Inventointi tulee voimaan 1.3.2025. Merkittäviksi valittuja arkeologisia kohteita on yhteensä 1391.
Museovirasto avasi avustushaut ammatillisten museoiden innovatiivisiin hankkeisiin ja paikallismuseoiden hankkeisiin6.11.2024 14:28:13 EET | Tiedote
Avustukset ammatillisten museoiden innovatiivisiin hankkeisiin sekä paikallismuseoiden hankkeisiin vuodelle 2025 ovat haettavissa Haeavustuksia.fi-palvelussa. Haut avautuvat 6.11.2024 klo 9.00 ja päättyvät 18.12.2024 klo 15. Avustushakua yhteisöjen kulttuuriperintöön ja kulttuuriympäristöön liittyviin hankkeisiin vuodelle 2025 ei järjestetä.
Uusi 3D-digitoinnin ohje tukee kulttuuriperinnön dokumentointia ja säilyttämistä30.10.2024 09:33:10 EET | Tiedote
Museoviraston uusi ohje tarjoaa perusteet 3D-digitoinnin taltioimisesta sekä 3D-datan säilyttämisestä ja hyödyntämisestä kulttuuriperintötyössä. Opas antaa myös käytännön ohjeistusta 3D-hankkeiden tilaamiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme