Terveydenhuollon ammattilainen tarvitsee potilasvakuutuksen myös vapaaehtoistyössä

Jaa

Kesän festivaaleilla, urheilukilpailuissa ja muissa tapahtumissa on paikalla vapaaehtoisia lääkäreitä ja muita terveydenhuollon ammattilaisia vieraiden turvallisuuden ja hyvinvoinnin takaamiseksi. Potilasvakuutus tulee olla myös vapaaehtoistehtävissä toimiessa.

Kuvassa on ensiapuhenkilöitä huolehtimassa yleisön edustajasta.
Vakuuttamisvelvollisuuteen ei vaikuta, saako tehtävästä korvauksen, vai onko kyseessä vapaaehtoistyö. Mihajlo Maricic Mostphotos

Terveydenhuollon ammattihenkilö, joka lupautuu omaan lukuunsa huolehtimaan tapahtuman ensiaputehtävistä, vastaa itse siitä, että hänellä on toiminnan kattava potilasvakuutus. Vakuuttamisvelvollisuuteen ei vaikuta, saako tehtävästä korvauksen, vai onko kyseessä vapaaehtoistyö.

Jos ensiaputoiminnasta vastaa jokin yhteisö, kuten tapahtumanjärjestäjä tai erillinen ensiaputoiminnasta vastaava taho, vakuuttamisvelvollisuus on kyseisellä organisaatiolla. Jos kaikilla tapahtuman ensiaputehtävissä toimivilla terveydenhuollon ammattilaisilla itsellään on potilasvakuutus, ei tapahtuman tai ensiavun järjestäjän tarvitse ottaa erillistä potilasvakuutusta.

Potilasvakuutuksen kattavuus on kuitenkin hyvä tarkistaa omasta vakuutusyhtiöstä tai potilasvakuutuksen ryhmävakuutuksena tai ryhmäetuvakuutuksena tarjoavasta ammattiliitosta. Esimerkiksi Lääkäriliiton potilasvakuutus kattaa vapaaehtoistyön vain sellaisissa pienimuotoisissa tapahtumissa, joissa lääkäri toimii yksin ainoana lääkärinä, tai lääkärit toimivat peräkkäin vuoroissa.

Jos tapahtumassa lääkärinä toimimisesta tehdään työsopimus ja maksetaan palkkaa, kyse ei ole vapaaehtoistyöstä. Tällöin tapahtumajärjestäjä vastaa työnantajana normaalisti potilasvakuutuksen ottamisesta.

- Potilasvahinko voi sattua myös vapaaehtoistyössä, ja siksi on tärkeää varmistaa, että vakuutus on voimassa. Lisäksi vapaaehtoistyössä on muistettava huolehtia asianmukaisista potilasasiakirjamerkinnöistä. Ne helpottavat myös mahdollisen vahingon selvittämistä, Potilasvakuutuskeskuksen johtaja Minna Plit-Turunen muistuttaa.

Hätätilanteessa annettu hoito on aina vakuutettu

Terveydenhuollon ammattihenkilön antama kiireellinen hoito muualla kuin terveydenhuollon toimintayksikössä on potilasvakuutettu suoraan lain auttamisvelvollisuutta koskevan erillisen säännöksen nojalla. Apua voi joutua antamaan esimerkiksi kadulla, yleisötapahtumassa tai muulla yleisellä paikalla. Nämä niin kutsutut auttamisvahingot korvataan potilasvakuutusjärjestelmästä, vaikka henkilöllä olisi voimassa oleva oma potilasvakuutus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvassa on ensiapuhenkilöitä huolehtimassa yleisön edustajasta.
Vakuuttamisvelvollisuuteen ei vaikuta, saako tehtävästä korvauksen, vai onko kyseessä vapaaehtoistyö.
Lataa

Tietoa Potilasvakuutuskeskuksesta

Potilasvakuutuskeskus (PVK) käsittelee kaikki Suomessa annettua terveyden- ja sairaanhoitoa koskevat potilasvahinkoilmoitukset. PVK ratkaisee potilasvahinkoja koskevan lainsäädännön perusteella, onko kyseessä korvattava potilasvahinko, ja maksaa korvaukseen oikeutetulle lain mukaiset korvaukset. PVK toimii potilaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten turvana ja tuottaa potilasvahingoista tietoa terveydenhuollon ja vakuutusyhtiöiden toiminnan sekä potilasturvallisuustyön tueksi. Keskuksen jäseniä ovat kaikki potilasvakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa. www.pvk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Potilasvakuutuskeskus

Valtaosa potilasvahingoista lieviä – vakavia vammoja kuitenkin vuosittain useita kymmeniä27.5.2024 06:37:00 EEST | Tiedote

Korvattavia potilasvahinkoja tapahtuu vuosittain reilut 2 000, ja vuositasolla korvauksia maksetaan noin 20–30 miljoonaa euroa. Valtaosa potilasvahingoista on lieviä, ja keskimäärin potilasvahingoista maksetaan noin 2 500 euron korvaus. Vakavissa vahingoissa yksittäiselle henkilölle maksettavat korvaukset voivat kuitenkin vuosien saatossa nousta jopa miljooniin euroihin.

BLOGI: Onko suomalainen terveydenhuolto kriisissä? - Potilasvahingot tarjoavat yhden näkymän nykytilaan26.3.2024 07:31:47 EET | Blogi

Terveydenhuollon asioista puhutaan sote-uudistuksen jälkimainingeissa kenties enemmän kuin koskaan aikaisemmin. On tärkeää hahmottaa terveydenhuollon nykyiset ja tulevat haasteet, jotta niihin löydetään ratkaisukeinot ja suomalaiset saavat jatkossakin hyvää ja turvallista hoitoa, kirjoittaa Potilasvakuuskeskuksen (PVK) johtaja Minna Plit-Turunen blogissaan.

Terveydenhuollon haasteet eivät näy potilasvahinkotilastoissa26.3.2024 07:30:53 EET | Tiedote

Vuonna 2023 potilasvahinkoilmoituksia jätettiin Potilasvakuutuskeskukselle noin 9 400. Edellisvuoden ilmoitusmäärä ylittynee hieman, kun rekisteröinnit täydentyvät tapausten käsittelyn edetessä. Tänään julkaistun vuosiraportin luvut kertovat vakiintuneesta tilanteesta potilasvahinkorintamalla, eivätkä terveydenhuollon ajankohtaiset haasteet ainakaan toistaiseksi näy potilasvahinkotilastoissa.

Vahingosta viisastuu - potilasvahingot osana potilasturvallisuustyötä18.1.2024 07:35:00 EET | Tiedote

Potilasvahingoista voi ja pitää oppia. Potilasvahinko tulisi ensisijaisesti nähdä mahdollisuutena tunnistaa toimintatapojen heikkouksia ja korjata niitä. Jokaisen vahinkotapahtuman yhteydessä on tärkeää tutkia, löytyykö taustalta syitä, joiden huomiointi voi vähentää vahinkoja tulevaisuudessa. Tuore ohjeistus kannustaa terveydenhuollon ammattilaisia oppimaan potilasvahingoista ja niiden taustalla piilevistä syistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye