Ammattilaiset hakevat MIELI ry:stä kriisiapua työkuormitukseen
Sote-, kasvatus- ja opetussalan ammattilaisten yhteydenotot MIELI ry:n kriisitoimintoihin näyttävät lisääntyneet liittyen työssä jaksamiseen ja työyhteisöihin. Keväällä kuukauden seurantajakson aikana MIELI Kriisipuhelimesta haettiin myös konsultaatioapua itsetuhoisten kohtaamiseen.

Sote-, kasvatus- ja opetusalan ammattilaisten kuormittunut työtilanne näkyy myös mielenterveysjärjestö MIELI ry:n kriisitoiminnoissa.
Moni kertoo isosta huolesta jaksamiseensa liittyen, koska työkuorma on liian suuri, aikataulut tiukkoja ja työntekijät uupuneita. Ammattilaisilla on vahva halu tehdä työnsä hyvin ja olla ihmisten apuna tai tukena. Keskusteluissa näkyi myös painetta siitä, että auttajan odotetaan pärjäävän, vaikka hänellä itsellään olisi kriisi päällä. Lisäksi osa yhteydenottajista koki, että epäkohtien nostaminen ei johda tukitoimiin työpaikalla tai työterveydessä.
”Monen keskusteluapua hakeneen ammattilaisen viesti on, että työtä ei pysty tekemään niin hyvin kuin haluaisi. Myös heidän oma kynnyksensä hakea apua näyttää olevan korkea. On huolestuttavaa, että näiden ammattiryhmien kuormitus näkyy enemmän myös MIELI ry:ssä, koska heidän jaksamisensa vaikuttaa isoon ryhmään ihmisiä”, MIELI ry:n kriisitoimintojen johtaja Sanna Vesikansa sanoo.
Ammattilaisten yhteydenoton syistä kerättiin tietoa kuukauden ajan keväällä 2024. Keskusteluista kaksi kolmesta käytiin kriisikeskusten kriisivastaanotolla ja reilu neljännes Kriisipuhelimessa.
Vastaava koonti tehtiin viimeksi vuonna 2018, jolloin yhteydenottajilta nousi samanlaisia teemoja liittyen työn eettisyyteen, mutta nykyistä vähemmän. Aikaisemmin puhuttiin paljon kiusaamisesta.
Itsetuhoisten kanssa tarvitaan neuvoja
Kriisipuhelimeen on tullut yhteydenottoja myös asiakastilanteissa, joissa työntekijä tarvitsee apua itsetuhoisen asiakkaansa kanssa. Seurantajakson aikana kriisipuhelimeen soittaneista ammattilaisista lähes joka toinen haki konsultaatiota työtilanteeseensa. Joissakin keskusteluissa myös ammattilaisen asiakas oli mukana.
Sanna Vesikansan mukaan hyvinvointialueilla olisi tärkeää vahvistaa ammattilaisten tukea ja koulutusta itsetuhoisuuden kohtaamiseen. Myös työelämän mielenterveystaitojen lisääminen on yksi keino selättää työkuormitusta.
”Itsetuhoisuuden puheeksi ottaminen ei ole välttämättä helpointa ammattilaisillekaan eikä siihen saa riittäviä valmiuksia perusopinnoissa. Mielenterveystaitoja on tärkeä vahvistaa kaikissa ammattiryhmissä”, Vesikansa sanoo.
Kriisiapua saa läpi kesän
Tammi-toukokuussa MIELI Kriisipuhelimeen tuli yhteensä 177 930 soittoyritystä, mikä on 10 000 enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Useimmiten keskustelu käsitteli pahaa oloa, etenkin ahdistuneisuutta. Kriisityöntekijöiden tapaamisia kriisikeskuksissa oli edellisvuoden tavoin reilut 12 000.
MIELI Kriisipuhelin, Kriisichat, Tukisuhde sekä kriisikeskukset ympäri Suomen tarjoavat keskusteluapua läpi kesän kriisissä oleville luottamuksellisesti ja ilman lähetettä.
MIELI Kriisipuhelimen suomenkielinen linja päivystää ympäri vuorokauden numerossa 09 2525 0111. Myös ruotsin- ja englanninkieliset linjat päivystävät kesällä normaalisti. Osa kriisikeskuksista on kesän aikana kiinni, mutta ajanvarauskalenterin kautta voi varata ajan etävastaanotolle asuinpaikasta riippumatta. Lisäksi kalenterin kautta voi varata kasvokkaisen tapaamisajan avoinna olevaan kriisikeskukseen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sanna Vesikansa
Johtaja, MIELI ry:n kriisitoiminnot
040 745 9586
susanna.winter@mieli.fi
Susanna Winter
Päällikkö, puhelin ja verkkokriisityö
040 587 5197
susanna.winter@mieli.fi
Viivi Virtanen
Viestinnän asiantuntija
040 662 9022
viivi.virtanen@mieli.fi
Linkit
MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry
Järjestöjen mahdollisuus auttaa ihmisiä on turvattava14.4.2025 09:49:05 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustuksista on päätetty leikata kolmannes. Lisäleikkaukset puoliväliriihessä aiheuttaisivat vakavia heikennyksiä hyvinvointiin ja murentaisivat kansalaisyhteiskuntaa.
MIELI Kriisipuhelimeen vastattiin viime vuonna ennätykselliset 100 000 kertaa27.1.2025 03:00:00 EET | Tiedote
Vuonna 2024 MIELI Kriisipuhelimessa ihmisten hätään pystyttiin vastaamaan aikaisempaa useammin. Tämän mahdollisti vapaaehtoisten vastaamien puhelujen määrän kasvu. Jatkossa vapaaehtoisten määrää pyritään lisäämään entisestään valtakunnallisella verkkokoulutuksella.
Hallituksen alkoholipolitiikka on riski mielenterveydelle20.1.2025 07:00:00 EET | Tiedote
Alkoholin saatavuuden lisääminen todennäköisesti pahentaa mielenterveyden ongelmia. MIELI ry on laatinut politiikkasuositukset, joilla voidaan vähentää alkoholin haittoja mielenterveydelle.
Sekasin-chat hakee tekoälystä ratkaisuja nuorten mielenterveyskriisiin15.1.2025 03:00:00 EET | Tiedote
Sekasin-chatissä on otettu käyttöön mielenterveystyön ammattilaisten kouluttama tekoäly ihmisavun rinnalle. Kyseessä on yksi Euroopan ensimmäisistä puhtaasti mielenterveystyöhön rakennetuista generatiivista tekoälyä hyödyntävistä chatbot-ratkaisuista.
Nuoriin liittyvät yhteydenotot kriisikeskuksiin ovat olleet tänä vuonna yhä murheellisempia4.12.2024 08:58:38 EET | Tiedote
Nuorten ja heidän läheistensä yhteydenotoissa MIELI ry:n kriisiauttamiseen toistuu nyt huoli avun saamisesta. Tilanteet vaihtelevat, mutta yleisesti aiheet ovat vakavia: syömishäiriöitä, itsetuhoisuutta, viiltelyä ja päihteitä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme