Vihreät Euroopan parlamentissa

Ennallistamisasetus hyväksytty - MEP Ville Niinistö: "Luonnolla on toivoa"

Jaa

Vihreiden europarlamentaarikko ja EU-parlamentin ympäristövaliokunnan jäsen Ville Niinistö tyytyväinen: EU:n ennallistamisasetus on hyväksytty maanantaina 17. kesäkuuta jäsenmaiden ministerien äänestyksen jälkeen.

Ville Niinistö. Kuva: Salla Merikukka
Ville Niinistö. Kuva: Salla Merikukka Kuva: Salla Merikukka

"Tämä on historiallinen saavutus luonnonsuojelulle. Ennallistamisasetuksen ansiosta on yhä mahdollista saavuttaa EU:n ja YK:n tavoite pysäyttää luontokato 2030 mennessä. Tämän eteen teimme paljon kulisseissa töitä mm. vihreiden meppien ja eri jäsenmaiden edistyksellisten voimien kesken", Niinistö sanoo.

"Asetus velvoittaa myös Suomen hallituksia tekemään riittäviä luontotoimia luonnon ekologisesti hyvän tilan saavuttamiseksi eri elinympäristöissä vaiheittain 2050 mennessä. 2030 mennessä tulee ennallistaa 20% taantuneista alueista", Niinistö jatkaa.

"Ennallistaminen tarkoittaa talouskäytön ohessa tehtäviä erilaisia toimia luonnon tilan vahvistamiseksi mm. vesistöpäästöjä vähentämällä. Velvoite koskee jäsenmaiden hallituksia, ei yksittäisiä maanomistajia. Käytännössä hallituksen on tuettava erilaisia luontoa vahvistavia toimia kuten vesistöjen kunnostuksia ja ojitusten ennallistamista. Se tarkoittaa rahoitusta maanomistajille. Siten Orpon hallituksen on ensi alkuun peruttava luontotoimista tekemänsä leikkaukset. Hyödyt toimista ovat lukuisia vaelluskalojen kantojen elvyttämisestä mökkeilijöiden ja retkeilijöiden virkistysarvojen lisääntymiseen. Suorat taloushyödytkin ovat mittavia", Niinistö korostaa.

Itävallan muutettua kantaansa myönteiseksi asetus sai neuvostossa määräenemmistön ja astuu siten voimaan europarlamentin ja jäsenmaiden neuvottelemassa muodossa.

"Suomen Orpon hallitus oli tässä vastustajien joukossa historian väärällä puolella, mutta ei kyennyt estämään määräenemmistöä asetuksen puolesta. Suomen keskustelussa esille tulleet muutostoiveet tehtiin parlamentin ja ministerineuvoston neuvotteluissa, joten valtaosa suomalaisista toimijoista kannatti lopullista neuvottelutulosta Kuntaliitosta kaupunkeihin ja jopa metsäteollisuus ilmaisi sen olevan tyydyttävä tulos. Hallituksen vastustus kertoo vain siitä kuinka kokoomus lähti peesaamaan persuja luontovastaisuudessa", Niinistö sanoo.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihreät Euroopan parlamentissa

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye