Vuokra-asunnon huolimaton lopputarkastus voi kostautua
Vuokrasuhteen päättyessä vuokranantajan tulee tarkastaa, että huoneisto on luovutettu siistinä ja tyhjänä. Kun kaikki vuokrasopimuksen mukaiset velvoitteet on todettu täytetyn, tulee vakuus palauttaa viivytyksettä. Suomen Vuokranantajien lakiasiantuntija Elina Vilponen muistuttaa, miksi vuokranantajan kannattaa tarkistaa huoneisto huolellisesti ennen vakuuden palauttamista, ja mitä vuokralaisen kannattaa ennen lopputarkastusta huomioida.
Mahdollisuus uudelleensiivoukseen ei ole automaatio
Jos asunnon säännöllisestä perussiivouksesta on huolehdittu vuokrasuhteen aikana, loppusiivous ei yleensä vaadi suuria toimenpiteitä. Vuokralaisella loppusiivoukseen kuuluu muun muassa, että huoneiston pinnat, lattiat ja kaapit pyyhitään ja roskat viedään pois. Vuokranantajan kannattaa antaa vuokralaiselle loppusiivousohjeet jo etukäteen, Suomen Vuokranantajien lakiasiantuntija Elina Vilponen vinkkaa.
Vuokranantajan on syytä kiinnittää huomiota siisteyteen lopputarkastuksessa. Helposti huomaamatta jääviä asioita, jotka vuokranantajan kannattaa tarkastaa lopputarkastuksessa, ovat esimerkiksi että pesukoneliitäntä on tulpattu ja lattiakaivo on puhdas. Lopputarkastus on järkevintä tehdä avainten luovutuksen yhteydessä, kun asunto on tyhjennetty ja siivottu.
”Tarkastuksessa voi havaita mahdolliset siivous- ja korjaustarpeet, kun esimerkiksi huonekalut eivät ole tiellä”, Vilponen avaa.
Jos asunto on puutteellisesti siivottu, vuokralaiselle voi mahdollisuuksien mukaan tarjota oikeuden täydentää siivousta. Kuluttajariitalautakunnan täysistuntopäätöksessä vahvistetun linjauksen mukaan vuokranantajalla ei kuitenkaan ole velvollisuutta tarjota tällaista mahdollisuutta enää vuokrasuhteen päättymisen tai huoneiston hallinnan luovuttamisen jälkeen.
Vuokranantaja voi veloittaa myös omasta työstään
Mahdollisten siivouspuutteiden lisäksi vuokralaisen tulee korvata huoneistolle aiheutuneet tavanomaisen kulumisen ylittävät vahingot. Käytännössä tämä tapahtuu pidättämällä vakuudesta mahdolliset siivous- ja korjauskulut. Vuokranantajan on näytettävä vahingon aiheutuminen ja vahingon määrä sekä se, että vahinko on aiheutunut kyseessä olevan vuokrasuhteen aikana.
“Tämä voi tapahtua vertailemalla esimerkiksi huoneiston alku- ja lopputarkastusraporttia valokuvineen, eli tämän vuoksi myös alkutarkastuksen tekeminen on tärkeää”, Vilponen kertoo.
Vuokranantajan kannattaa esimerkiksi valokuvata vahingot ja selvittää korjausten hinta. Korjauksista voi veloittaa ammattilaisen laskun mukaisesti. Jos vuokranantajana tekee korjaukset itse, niistä voi veloittaa Kuluttajariitalautakunnan täysistuntoratkaisun mukaan 20 euroa tunnilta lisättynä tarpeellisilla tarvikkeilla.
Huolimattomuus lopputarkastuksessa koituu usein vuokranantajan vahingoksi
Lopputarkastuksessa kannattaa olla huolellinen: jos vuokranantaja havaitsee vakuuden palauttamisen jälkeen asunnossa puutteellisuuksia, joita ei ole voitu havaita huolellisessakaan tarkastuksessa, ainoaksi vaihtoehdoksi jää vahingonkorvauksen vaatiminen. Viime kädessä tämä tarkoittaa kanteen nostamista käräjäoikeudessa, jos korvauksen maksamisesta ei päästä vuokralaisen kanssa sopimukseen.
Vuokranantajan on myös itse toimittava huolellisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että vuokranantaja menettää oikeutensa vedota jälkikäteen sellaisiin puutteellisuuksiin, joista hän ei ole huomauttanut hyväksyessään asunnon kunnon.
”Mikäli huoneiston lopputarkastusta ei voida tehdä esimerkiksi puuttuvan valaistuksen vuoksi, vuokranantajan kannattaa varata oikeus tehdä lopputarkastus vaikkapa seuraavana päivänä ” Vilponen päättää.
Lisätiedot:
Elina Vilponen, lakiasiantuntija
Suomen Vuokranantajat ry
elina.vilponen@vuokranantajat.fi (haastattelupyynnöt, soittopyynnöt)
Puhelimitse yhteys Suomen Vuokranantajien lakineuvonnan kautta, josta asiantuntijamme ohjaavat oikealle henkilölle: (09) 1667 6345. Voit ottaa yhteyttä myös viestintäjohtaja Kiia Etelävuoreen: 050 557 6488 / kiia.etelavuori@vuokranantajat.fi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Elina VilponenLakiasiantuntija, Suomen Vuokranantajat ry
Puh:(09) 1667 6345elina.vilponen@vuokranantajat.fiKiia EtelävuoriViestintäjohtaja, Suomen Vuokranantajat ry
Puh:050 557 6488kiia.etelavuori@vuokranantajat.fiKuvat
Suomessa on noin 350 000 asuntoa, joita vuokraavat yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 30 000 vuokranantajaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry
Vuokralainen, tiedätkö milloin vuokranantaja saa käydä asunnossa?14.11.2024 08:15:00 EET | Tiedote
Vuokranantajalla on tietyissä tilanteissa oikeus käydä vuokrahuoneistossa. Suomen Vuokranantajien juristi Elina Vilponen kertoo, mitä asunnossa käynnissä tulee huomioida ja miten tulee toimia silloin, jos vuokralaista ei tavoiteta käynnistä sopimiseksi.
Kutsu medialle la 23.11.: Vuokranantaja 2024 – Suomen suurin asuntosijoittamisen ja vuokranantamisen tapahtuma12.11.2024 11:05:00 EET | Tiedote
Suomen Vuokranantajat ry:n Vuokranantaja 2024 -seminaarissa Messukeskuksessa lauantaina 23.11. klo 13–17 puhujina ovat muun muassa valtiovarainministeri Riikka Purra sekä ETLAn toimitusjohtaja Aki Kangasharju. Yksityiset vuokranantajat vuokraavat noin 380 000 asuntoa ympäri Suomen ja niissä asuu yli puoli miljoonaa ihmistä. Lähes 40 prosenttia kaikista Suomen vuokra-asunnoista on yksityisten vuokranantajien tarjoamia.
Tuholaisvahinko vuokra-asunnossa? – vakuutus ei välttämättä korvaa, tuore vertailu paljastaa29.10.2024 07:30:00 EET | Tiedote
Vuokra-asuntoa suojaamassa on tavallisesti vuokralaisen oma kotivakuutus ja taloyhtiön kiinteistövakuutus. Markkinoilla on myös kattava valikoima vuokranantajan vakuutuksia täyttämään kotivakuutuksen ja kiinteistövakuutuksen aukkoja. Päänvaivaa vakuutusten viidakossa tuottavat kuitenkin edelleen erilaiset tuholaisvahingot, selviää Suomen Vuokranantajat ry:n teettämästä tuoreesta vakuutusvertailusta.
Vuokrakehityksen ääripäät: pääkaupunkiseudun yksiöt pitävät perää ja Hämeenlinnan sekä Tampereen kolmiot vetävät rekeä17.10.2024 09:11:35 EEST | Tiedote
Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2024 kolmannelta neljännekseltä heinä-syyskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat vuodentakaisesta koko maassa 1,3 prosenttia. Vuokrien vuosimuutos jatkoi pääkaupunkiseudulla maltillisesti positiivisena (0,5 %) kun taas muualla Suomessa vuokrat kehittyivät edelleen selvästi nopeammin (1,8 %). Vuokrien kehityksessä on huomattavaa vaihtelua sekä alueellisesti että huonelukukohtaisesti. Samalla kun Vantaalla nähdään jopa laskevia vuokria, niin Hämeenlinnassa, Tampereella ja Rovaniemellä kolmioiden vuokrakehitys yltää yli kolmeen prosenttiin, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.
Suomen Vuokranantajien barometri: Vuokraustoiminnan vaikein ajanjakso todennäköisesti takanapäin1.10.2024 00:05:00 EEST | Tiedote
Yksityisten vuokranantajien ostoaikeet, jotka saavuttivat pohjalukemansa keväällä 2023, kohoavat ja ovat nyt kevään 2022 tasoilla. Vuokraustoiminnan helpottuminen ja vuokralaisen löytäminen koetaan useassa kaupungissa helpommaksi mitä viime vuosien vastaavina ajankohtina, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta Vuokranantaja-barometristä. Barometriin vastasi yli 2200 asuntosijoittajaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme