Keski-Suomen ELY-keskus

Sinilevätilannetta seurataan aktiivisesti Keski-Suomessa – Juhannusviikon levätilanne vaikuttaa pääosin rauhalliselta

Jaa

Valtakunnallinen leväseuranta on taas käynnissä. Keski-Suomen alueella seurannassa on mukana 13 järveä. Toistaiseksi Keski-Suomen sinilevätilanne on ollut asiantuntijoiden ylläpitämissä havaintopisteissä maltillinen. Kansalaisten ilmoittamien havaintojen mukaan myös runsaita esiintymiä on kuitenkin tavattu mm. Tuomiojärvellä, Palokkajärvellä ja paikoitellen myös Päijänteellä. Pintavedet ovat tänä vuonna olleet ajankohtaan nähden poikkeuksellisen lämpimiä, mutta viime viikkojen epävakaisempi sää on kuitenkin viilentänyt vesiä lähemmäksi ajankohdalle tyypillistä tasoa.

Kesäinen järvi.
Kuva: Saara Sonninen. Keski-Suomen ELY-keskus.

Valtakunnallinen leväseuranta alkoi kesäkuun alussa. Seurantaa tehdään viikoittain syyskuun loppuun saakka. Keski-Suomen alueella seurannassa on mukana 13 järveä.

– Leväseurannan ensimmäisinä viikkoina Keski-Suomen alueella asiantuntijoiden ylläpitämistä havaintopisteistä ei joko ole havaittu sinilevää lainkaan, tai sitä on havaittu vain hieman. Kesän edetessä sinileväkukintojen todennäköisyys kuitenkin kasvaa, suunnittelija Anne Lehtinen kertoo.

Kansalaisten ilmoittamien havaintojen mukaan osassa Keski-Suomen järvistä on jo runsaastikin levää, esimerkiksi Jyväskylän Tuomio- ja Palokkajärviltä, sekä paikoitellen Päijänteeltä on ilmoitettu havaintoja runsaasta levästä. Keski-Suomen ELY-keskukseen ei ole tullut suoria yhteydenottoja koskien levätilannetta.

Pintavedet ajankohtaan nähden ennätyslämpimiä

Koko Suomessa pintavedet ovat alkukesäiseen ajankohtaan nähden olleet ennätyksellisen lämpimiä. Viime viikkojen epävakaisempi sää Keski-Suomessa on kuitenkin viilentänyt vesiä lähemmäksi ajankohdalle tyypillistä (17–20°C).

– Järvien vedenpinnat on myös olleet alkukesästä huomattavasti tavanomaista korkeammalla, mutta nyt vedenpintojen korkeudet ovat kuitenkin pikkuhiljaa palaamassa vuodenajalle tyypilliselle tasolle. Limnologi Toni Roiha toteaa.

Tutustu havaintotietoihin Järviwiki-palvelussa

Jokaisella virallisella havaintopaikalla on oma vakiohavainnoitsijansa, joka arvioi sinilevätilanteen viikoittain neliportaisella asteikolla (0–3) vedessä näkyvän levän mukaan. Havaintotiedot julkaistaan Järviwiki-palvelussa, osoitteessa http://www.jarviwiki.fi/.

– Järviwiki-palvelu on kaikille avoin ja sinne voi laittaa myös omia levähavaintoja asiantuntijoiden viikoittaisten havaintojen lisäksi sekä muita vesihavaintoja esim. lämpötilasta ja näkösyvyydestä, Roiha opastaa.

Järvi-Meriwikiin voi perustaa omia havainnointipisteitä kirjautumalla palveluun tai ottamalla käyttöön Havaintolähetti-sovelluksen (jarviwiki.fi). Suomen ympäristökeskus tiedottaa valtakunnallisesti sinilevätilanteesta viikoittain 20.6.–8.8.2024 välisenä aikana.

Sinileväpitoisen veden käyttöä tulee välttää

Osa sinilevistä eli sinibakteereista tuottavat ihoa ärsyttäviä yhdisteitä sekä myrkyllisiä yhdisteitä, kuten hermo- tai maksatoksiineja. Selvästi sinileväpitoista vettä ei tule käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä, eikä myöskään löylyvetenä. Vettä ei myöskään tulisi käyttää pesu-, löyly tai tiskivetenä eikä syötäviksi tarkoitettujen kasvien kasteluun.

– Selvästi sinileväpitoisessa vedessä ei tule uida. Jos epäilet uineesi sinileväisessä vedessä, tulee uinnin jälkeen peseytyä puhtaalla vedellä. Myöskään lemmikkieläimiä ei tulisi päästää uimaan sinileväisen veteen, Lehtinen muistuttaa.

Herkkäihoiset ja allergiset voivat saada silmä- tai iho-oireita lievemmistäkin leväesiintymistä. Sinilevämyrkyille altistuminen voi aiheuttaa muun muassa pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä, tukkoisuutta, silmien kirvelyä, ihottumaa, kuumeilua tai heikotusta. Jos epäilet sinilevämyrkytystä, ota yhteyttä myrkytystietokeskukseen p. 0800 147 111 (24 h).

Tunnistatko sinilevän?

Sinileväkukinta näkyy vedessä pieninä vihertävinä hiukkasina. Runsaat sinileväesiintymät muodostavat veden pinnalla ajelehtivia lauttoja, joita kutsutaan myös sinileväkukinnoiksi. Veden pinnalla kelluva lautta ei kuitenkaan aina ole sinilevää, vaan lauttoja veden pinnalla voi aiheutua myös mm. siitepölystä.

– Jos epäilee vedessä olevan sinilevää, voi sitä yrittää nostaa tikulla vedestä. Sinilevä ei tartu tikkuun, vaan massa hajoaa kosketuksesta. Vettä voi myös ottaa vesilasiin seurattavaksi, jossa sinilevä nousee pintaan kellumaan noin tunnin kuluessa, Lehtinen ja Roiha ohjeistavat.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen logo.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomessa kotikuntaa hakenut 1 670 tilapäistä suojelua saavaa ukrainalaista26.6.2024 08:42:16 EEST | Tiedote

Keski-Suomen maakunnassa kuntalaiseksi on muuttanut huhtikuun loppuun mennessä yhteensä 1 670 tilapäistä suojelua saavaa ukrainalaista. Yli vuoden Suomessa asunut tilapäistä suojelua saava voi hakea kotikuntaa ja siirtyä vastaanottokeskuksen palveluista kuntalaiseksi. Kuntalaiseksi muuttaneiden lisäksi ukrainalaisia on Keski-Suomessa vastaanottojärjestelmän puolella yhteensä 1 393. Tiedot kerätään Maahanmuuttoviraston vastaanottojärjestelmään. Samaan aikaan, kun kotoutumiskoulutusten kysyntä on ukrainalaisten myötä kasvanut merkittävästi, määrärahoja leikataan.

Keski-Suomen ELY-keskus jakoi avustuksia vesistöjen kunnostukseen20.6.2024 08:18:55 EEST | Tiedote

Keski-Suomen ELY-keskuksen ympäristövastuualue on myöntänyt vesistökunnostushankkeisiin liittyviä avustuksia tänä vuonna 10 hankkeelle. Hankkeilla pyritään parantamaan vesistöjen käyttöä ja tilaa. Avusta jaettiin yhteensä noin 396 000 €. Myönnetyt avustukset vaihtelivat 3 800 ja 250 000 euron välillä. Avustuksia myönnettiin ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön ELY-keskuksille osoittamien avustusmäärärahojen puitteissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye