Pirkanmaan ELY-keskus

Perusteltu päätelmä Myyränkankaan tuuli- ja aurinkovoimahankkeesta on annettu − ympäristövaikutuksia luonnolle, maisemaan ja ihmisten elinoloihin

Jaa

Pirkanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisena perustellun päätelmän Myyränkankaan tuuli- ja aurinkovoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta (YVA).

tuulivoimala auringokukkapellolla, vieressä grafiikkaa
Kuva: Pirkanmaan ELY-keskus ja Unsplash

ABO Wind Oy suunnittelee tuuli- ja aurinkovoimahanketta Pirkanmaalle Kihniön kunnan ja Virtain kaupungin alueelle Myyränkankaaseen. Hankkeessa suunnitellaan enintään 27 tuulivoimalan rakentamista 4100 hehtaaria laajuiselle hankealueelle. Voimaloiden kokonaiskorkeus on suunnitelmissa enintään 320 metriä ja kunkin voimalan yksikköteho 7–10 megawattia (MW). Tuulivoimapuiston kokonaisteho on 154–270 MW. Hankkeessa suunnitellaan myös 136 hehtaarin laajuista aurinkovoiman tuotantoa, jonka arvioitu kokonaisteho on noin 90 MW.

Hanke on tarkoitus liittää alueen länsipuolelle suunniteltuun Fingridin Åback-Melo-linjaan. YVA-selostuksessa arvioitiin kahta sähkönsiirron linjausta ja niiden seitsemää alavaihtoehtoa. Sähkönsiirto toteutetaan vaihtoehdosta riippuen 20−30 kilometrin pituisella 400 kV ilmajohdolla.

Huolena yhteisvaikutukset muiden tuulivoimaloiden kanssa

Kuulemisessa saatiin 16 lausuntoa ja asiantuntijakommenttia, 68 mielipidettä sekä hanketta vastustava adressi, jossa on 251 nimeä ja perusteluita hanketta vastaan. Kannanotoissa esiin nousivat huolet muun muassa tuulivoimaloiden aiheuttamasta melusta ja välkkeestä sekä maisemaan ja linnustoon kohdistuvista vaikutuksista. Lisäksi kannanotoissa korostuivat haitalliset yhteisvaikutukset muiden lähialueilla suunnitteilla olevien tuulivoimaloiden kanssa.

Yhteysviranomainen katsoo hankkeen merkittävimpien ympäristövaikutusten kohdistuvan luontoon, maisemaan sekä ihmisten elinoloihin, viihtyvyyteen ja virkistyskäyttöön.

Tuulivoimaloiden toteuttamisvaihtoehtojen välillä ei ole suuria eroja vaikutusten merkittävyydessä. Kokonaistarkastelun perusteella luonnon monimuotoisuuteen kohdistuvat vaikutukset ja yhteisvaikutukset muiden alueen tuulivoimahankkeiden kanssa jäävät vaihtoehdossa VE2 muita vaihtoehtoja pienemmiksi. Selostuksessa esitettyjä vaihtoehtojen VE1 ja VE3 vähäisiä vaikutuksia ekologisiin yhteyksiin yhteysviranomainen pitää aliarvioituina. Tuulivoimavaihtoehdoissa VE1 ja VE3 voimaloita sijoittuu luonnon monimuotoisuuden ydinalueelle. Yhteysviranomainen pitää selostuksen tiedoilla ja kokonaistarkastelun perusteella vaihtoehtojen SVE1 ja SVE2 alavaihtoehdoista SVE1d ja SVE2a kannatettavimpina.

Melumallinnuksen perusteella hanke ei vaikuttaisi merkittävästi ympäristön melutasoihin

Tuulivoimaloiden rakentamisen vuoksi erityisesti hankkeen välittömän vaikutusalueen maisemakuva muuttuu. Yli 300 metriä korkeat voimalat näkyvät laajalle ja muodostavat näkyvän maisemaelementin lentoestevaloineen. Maisemahaittaa voidaan osittain lieventää metsien ja puuston hakkuiden suunnittelulla. Ulkoilijan näkökulmasta luontokokemus alueella muuttuu erityisesti maisema-, melu- ja välkevaikutusten vuoksi.

Hankkeen erityispiirteenä on sen sijoittuminen alueelle, jonne on suunnitteilla muitakin tuulivoimahankkeita. Arviointiselostuksessa on tunnistettu hankkeiden yhteisvaikutukset. Melumallinnusten perusteella Myyränkankaan hankevaihtoehdoilla ja alueen muilla tuulivoimahankkeilla ei todettu olevan merkittävää haitallista vaikutusta ympäristön asuin- ja lomarakennusten melutasoihin. Hankkeiden valmistuttua on kuitenkin tärkeää todentaa mittauksin, ettei hankkeista aiheudu lähialueen asukkaille merkittäviä yhteisvaikutuksia meluna.

Yhteysviranomainen kannattaa Natura-arvioinnin johtopäätöstä

Pirkanmaan ELY-keskus sekä Metsähallitus ovat lausunnoissaan yhtyneet Natura-arvioinnin johtopäätökseen, ettei Myyränkankaan tuulivoimahankkeesta muodostu merkittävästi heikentäviä vaikutuksia Joutsenjärven Natura-alueen suojelun perusteena oleville lajeille.

Hankevaihtoehdot:

Vaihtoehto VE0: Hanketta ei toteuteta.
Vaihtoehto VE1: Kihniön kunnan ja Virtain kaupungin alueelle rakennetaan enintään 27 voimalan tuulipuisto. Voimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 320 metriä, napakorkeus 215 metriä ja roottorin halkaisija 210 metriä. Voimaloiden yksikköteho on noin 7–10 MW. Hankkeen kokonaisteho on enintään 270 MW.
Vaihtoehto VE2: Kihniön kunnan ja Virtain kaupungin alueelle rakennetaan enintään 22 voimalan tuulipuisto. Voimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 320 metriä, napakorkeus 215 metriä ja roottorin halkaisija 210 metriä. Voimaloiden yksikköteho on noin 7–10 MW. Hankkeen kokonaisteho on enintään 220 MW. Tuulivoimalat sijoittuvat maakuntakaavan luonnon monimuotoisuuden ydinalueen ulkopuolelle.
Vaihtoehto VE3: Tuulivoimaloiden sijainnit ovat vastaavat kuin vaihtoehdossa VE1. Tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 300 metriä ja roottorin halkaisija arviolta 200 metriä. Voimaloiden napakorkeus on arviolta 200 metriä ja yksikköteho noin 7–10 MW.

Aurinkovoiman vaihtoehto AVE1: Hankealueen keskiosiin rakennetaan noin 136 hehtaarin aurinkovoima-alue, jonka arvioitu kokonaisteho on noin 90 MW.

Sähkönsiirto: Hanke on tarkoitus liittää alueen länsipuolelle suunniteltuun Fingridin Åback-Melo-linjaan. YVA-selostuksessa arvioidaan kahta sähkönsiirron linjausta, vain yksi vaihtoehtoisista linjauksista toteutetaan:
SVE1: neljä alavaihtoehtoa a, b, c ja d. Pituus on noin 20,2–21,4 km 400 kV voimajohtoa hankealueen länsiosaan perustettavalta sähköasemalta länteen.
SVE2: kolme alavaihtoehtoa a, b ja c. Pituus on noin 31,2–31,5 km 400 kV voimajohtoa hankealueen eteläosaan perustettavalta sähköasemalta etelään.

Arviointiselostus ja ELY-keskuksen perusteltu päätelmä kokonaisuudessaan löytyvät osoitteesta https://www.ymparisto.fi/myyrankankaantuulivoimahankeYVA

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hankkeesta vastaava: ABO Wind Oy, Janne Ristolainen, puh. 040 562 9739, janne.ristolainen(at)abo-wind.fi

Konsultti: Ramboll Finland Oy, Axel Andersson, puh. 044 727 3451, axel.andersson(at)ramboll.fi

Yhteysviranomainen:
Pirkanmaan ELY-keskus, Marcus Nykopp, etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 036 252
Pirkanmaan ELY-keskus, Katja Sippola, etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 036 248

Linkit

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaan ELY-keskus pitää Lielahti-Lakiala-kaksoisraidehankkeen molempia vaihtoehtoja mahdollisina12.7.2024 07:55:58 EEST | Tiedote

Väyläviraston suunnittelema kaksoisraidehanke Tampereen ja Ylöjärven välille on nyt arvioitu ympäristövaikutusten osalta, ja Pirkanmaan ELY-keskus on yhteysviranomaisena antanut siitä perustellun päätelmän. Sen mukaan molemmat suunnitellut kaksoisraiteen vaihtoehdot ovat toteuttamiskelpoisia. Jatkosuunnittelussa tulee kuitenkin varmistaa, että haitallisia ympäristövaikutuksia vähennetään hyväksyttävälle tasolle.

Teiskontien eteläpuolen jalankulku- ja pyöräväylää parannetaan – liikenne kiertotielle8.7.2024 14:04:50 EEST | Tiedote

Teiskontien varressa sijaitsevan jalankulun ja pyöräilyn väylän parantaminen alkaa kuluvalla viikolla 28. Kyseessä on valtatien 12 eteläpuolinen, seudullisen pääväylän Jaakonmäenkadun ja Alasjärvenrannan välillä. Hankkeen tavoitteena on parantaa pyöräilyn seudullista pääreittiä. Reittiä on jo parannettu kaupungin suunnasta nyt uusittavaan alueeseen saakka.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye