Lähes kaikki tekniikan alan työttömät kokevat ikäsyrjintää
Insinööriliiton jäsenilleen tekemässä kyselyssä yli 50-vuotiaista työttömistä 86 prosenttia kertoo kohdanneensa ikäsyrjintää työnhaussa. Liiton puheenjohtaja Samu Salo pitää lukua järkyttävän suurena.

– Tekniikan alalla varttuneiden työttömien kokema ikäsyrjintä näyttää olevan miltei sääntö ilman poikkeusta, kun he hakevat töitä. Ei siis ole ihme, että yli 50-vuotiaiden työllistymisessä on vaikeuksia, hän sanoo.
Insinööriliitto teki touko-kesäkuun vaihteessa 50–70-vuotiaille jäsenilleen kyselyn työelämään, työnhakuun, työttömyyteen ja työkykyyn liittyvistä aiheista. Kysely lähetettiin yli 16 000 jäsenelle ja siihen vastasi 3 122 jäsentä.
Kyselyn vastausten mukaan työelämässäkin enemmän kuin joka kymmenes vastaaja oli kohdannut ikäänsä liittyviä kielteisiä ennakkoluuloja. Naisilla ja johtotehtävissä olevilla vastaajilla kielteiset kokemukset olivat muita vastaajaryhmiä yleisimpiä.
– Näyttää siltä, että suomalaisessa työelämässä ikä nähdään kohtuuttoman usein rasitteena tai jopa sairautena, Salo sanoo.
Kyselyssä vastaajilta kysyttiin myös keinoja, joilla yli 50-vuotiaiden asemaa työmarkkinoilla voidaan parantaa. Vastaajien mukaan tärkeimpiä keinoja tilanteen parantamiseen ovat subjektiivinen oikeus osa-aikatyöhön ja varttuneille työntekijöille kohdennettu työnhakutaitojen tuki.
– Kyselyn perusteella varttuneilta työttömiltä löytyy kyllä aktiivisuutta työnhakuun ja työn tekemiseen. Myös keinoja työnhaun tukemiseen on, mutta ne edellyttävät päättäjiltä tahtoa niiden toteuttamiseen, Salo toteaa.
Hallitus on asettanut ex-ministeri Jari Lindströmin etsimään työvoimapolitiikan keinoja jatkaa yli 55-vuotiaiden työuria ja auttaa heidän työllistymistään. Insinööriliitto luovutti oman kyselynsä tulokset selvityshenkilö Lindströmille juhannuksen jälkeisellä viikolla.
Puheenjohtaja Salo toivoo, että kyselystä on hyötyä Lindströmin tärkeälle työlle. Ratkaisevaa hänen mielestään on, miten maan hallitus aikanaan reagoi selvityshenkilön työn tuloksiin ja hänen esityksiinsä.
– Politiikan ja poliitikkojen on näytettävä suuntaa ja esimerkkiä, mikäli haluamme kitkeä suomalaisessa työelämässä rehottavaa ikäsyrjintää.
Salon mukaan myös jokainen työnantaja, työkaveri ja rekrytoija ovat tärkeässä roolissa muutoksen aikaansaamisessa.
– Kyse on ennen kaikkea asenteiden muuttamisesta suomalaisilla työpaikoilla. Työkaveri on hyvä ja arvokas työkaveri hänen ikäänsä katsomatta, Salo sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
puheenjohtaja Samu Salo 040 184 2290
vastaava tutkija Elina Ahti 050 582 8312
Linkit
Insinööriliitto on akavalainen ammattijärjestö, johon kuuluu jäsenjärjestöjen kautta 75 000 jäsentä. Jäsenet ovat insinöörejä ja muita tekniikan asiantuntijoita sekä insinööriopiskelijoita. Insinööriliitto tekee työtä parempien työpäivien puolesta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry
Kuluttajat ovat tarpeettoman pessimistisiä taloustilanteeseen nähden27.3.2025 09:11:25 EET | Tiedote
Viime kuukausien talousennusteet ovat ennustaneet parempia aikoja, mutta kuluttajien luottamus laahaa perässä.
KUTSU: Miksi työ kuormittaa mieltä?13.3.2025 08:03:40 EET | Kutsu
Järjestäjät: Insinööriliitto ja MIELI ry Aika: 27.3.2025 klo 11:00-11:45 Paikka: Pikkuparlamentti, Kansalaisinfo Kahvitarjoilu ennen tilaisuutta Mielenterveyden häiriöt olivat yleisen syy sairauspäivärahalle viime vuonna. Mielenterveyden häiriöiden perusteella sairauspäivärahaa sai yli 100 000 henkilöä vuonna 2024 (Kela). Mielenterveysperusteiset työkyvyttömyyseläkkeet muodostavat jo yli puolet kaikista työkyvyttömyyseläkkeistä (Eläketurvakeskus). Erityisesti alle 45-vuotiaiden työkyvyttömyyseläkkeistä valtaosa johtuu mielenterveyden ongelmista. Miksi työ kuormittaa mieltä? Onko asialle tehtävissä mitään? Ohjelma Tilaisuuden avaus, edunvalvontajohtaja Petteri Oksa, Insinööriliitto Miksi työ kuormittaa mieltä? Johtaja Timo Lehtinen, MIELI ry Ratkaiseeko politiikka mielenterveyskriisin? Millä politiikkatoimilla tuetaan työelämän mielenterveyttä? Puheenvuorot kansanedustajat Saara-Sofia Siren (kok.) ja Pinja Perholehto (sd.)
Tullit uhkaavat teollisuuden lupaavaa kasvua10.3.2025 09:03:50 EET | Tiedote
Teollisuuden tilaukset ja tuotanto kasvoivat tammikuussa vuoden takaisesta. Talouden kasvua uhkaa kuitenkin suurvaltojen välinen kauppasota.
Pysyvän oleskeluluvan saamista pitää helpottaa7.3.2025 13:06:45 EET | Tiedote
Insinööriliitto (IL) ja Tekniikan Akateemiset (TEK) vastustavat hallituksen esittämiä tiukennuksia pysyvän oleskeluluvan saamiseen. Pysyvä oleskelulupa vahvistaa ihmisen sitoutumista Suomeen ja mahdollistaa suuremman riskinottokyvyn. Kansainvälisten osaajien lupaehtoja tulee helpottaa merkittävästi tiukennuksien sijasta. Tämä parantaisi Suomen kilpailukykyä ja vetovoimaa kansainvälisten osaajien houkuttelussa.
Työllisyydessä ei näy piristymistä, vaikka kasvu on alkanut25.2.2025 08:57:15 EET | Tiedote
Yleisen taloussuhdanteen paranemisesta on selviä merkkejä, mutta työnantajat aikailevat vielä työntekijöiden palkkaamisessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme