Uusi liikennevakuutuslaki vastaa suomalaisten toiveisiin

Jaa

Kesäkuun alusta voimaan tullut uusi liikennevakuutuslaki on vuokrattavien sähköpotkulautojen osalta vastaus monen suomalaisen toiveeseen. Suomalaiset ovat olleet huolissaan onnettomuuksien aiheuttamasta kuormituksesta terveydenhuollolle, ja toivoneet ratkaisuksi lakisääteistä liikennevakuutusta sähköpotkulaudoille.

Kaksi henkilöä ajaa sähköpotkulaudalla katuvilinässä.
Vajaa viidennes suomalaisista on toivonut, että sähköpotkulaudat tulisivat lakisääteisen liikennevakuutuksen piiriin. Vuokralautojen lakisääteinen liikennevakuutus vastaa suomalaisten esittämiin toiveisiin. Kasto80 Mostphotos

Valtaosa sähköpotkulautaliikenteestä isoissa kaupungeissa tapahtuu vuokrattavilla potkulaudoilla. Liikennevakuutuslain uudistuksen myötä kaikki vuokrattavat sähköpotkulaudat määriteltiin vakuutettaviksi ajoneuvoiksi kesäkuun alusta alkaen. Vuosi sitten tehdyssä kyselyssä vajaa viidennes vastaajista toivoi, että sähköpotkulaudat tulisivat lakisääteisen liikennevakuutuksen piiriin. 

- Vuokralautojen lakisääteinen liikennevakuutus vastaa suomalaisten esittämiin toiveisiin. Sähköpotkulautailusta aiheutuvia vahinkoja ei vakuutuslainsäädännöllä pystytä hillitsemään, mutta paljon porua aiheuttaneet sairaanhoitokulut katetaan jatkossa vakuutuksesta, Liikennevakuutuskeskuksen korvauspäällikkö Antti Tuulensuu sanoo.

Suomalaisille sähköpotkulautailuun liittyvät suurimmat huolenaiheet kyselyvastausten perusteella ovat päihtyneenä ajaminen ja muille aiheutetut vahingot. Näistä on huolissaan yli puolet suomalaisista. Uudistettu liikennevakuutuslaki varmistaa, että sivullisille aiheutuvat vahingot korvataan jatkossa liikennevakuutuksesta - henkilövahinkojen osalta ilman ylärajaa. 

Yli kolmannes suomalaisista oli huolissaan potkulautaonnettomuuksien aiheuttamasta terveydenhuollon kuormituksesta. Niin ikään yli kolmannes piti tärkeänä liikennevakuutuksen kuljettajapaikkasuojaa, eli että myös onnettomuuden aiheuttaneen kuljettajan omat henkilövahingot korvataan. Jos kolari tai muu vahinko tapahtuu yksityisessä omistuksessa olevalla vakuutettavalla liikkumisvälineellä, korvaa liikennevakuutus täysimääräisesti myös vahingon aiheuttaneen kuljettajan henkilövahingot.  

Poikkeuksena laajaan korvausturvaan ovat vuokratulla sähköpotkulaudalla aiheutuneet vahingot, joista liikennevakuutus korvaa kuljettajalle ainoastaan sairaanhoitokulut. Sivullisille tapahtuvat henkilövahingot korvataan täysimääräisesti. 

Tietoa lakiuudistuksesta 

Uudistettu liikennevakuutuslaki tuli voimaan 1.6.2024. Lakiuudistus pohjautuu EU:n liikennevakuutusdirektiivin kansalliseen täytäntöönpanoon. Lain mukaan vakuutettavia ovat moottoriajoneuvot, joiden paino on enemmän kuin 25 kg tai rakenteellinen nopeus ylittää 25 km/h, sekä kaikki vuokrattavat sähköpotkulaudat. 

Vakuuttamisvelvollisuus ei koske sähköavusteisia pyöriä, jotka edellyttävät liikkuakseen myös polkemista, joissa moottorin avustus kytkeytyy pois, kun ajonopeus saavuttaa 25 km/h, ja moottorin suurin sallittu teho on 250 W. Oman ajoneuvon vakuuttamisvelvollisuuden voi selvittää Liikennevakuutuskeskuksen verkkosivuilla olevan testilomakkeen avulla osoitteessa https://www.lvk.fi/hurinatesti/ 

Taustatiedot kyselytutkimuksesta 

Liikennevakuutuskeskuksen teettämän kyselytutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin online-kyselynä Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa toukokuussa 2023. Kohderyhmänä olivat 18–82-vuotiaat suomalaiset. Tutkimuksen tuhannen henkilön otos painotettiin iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kaksi henkilöä ajaa sähköpotkulaudalla katuvilinässä.
Vajaa viidennes suomalaisista on toivonut, että sähköpotkulaudat tulisivat lakisääteisen liikennevakuutuksen piiriin. Vuokralautojen lakisääteinen liikennevakuutus vastaa suomalaisten esittämiin toiveisiin.
Lataa

Liikennevakuutuskeskus

Liikennevakuutuskeskus (LVK) turvaa viimekädessä liikennevahingon kärsineen oikeudet ja huolehtii lakisääteisen liikennevakuutuksen laiminlyönnin seurauksista. Lukuisia kansainvälisiä tehtäviä hoitavan keskuksen jäseniä ovat kaikki liikennevakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Liikennevakuutuskeskus

Vinkit sähköisten liikkumisvälineiden sääntöviidakkoon: liikennevakuutus ja liikennesäännöt18.6.2024 06:34:00 EEST | Tiedote

Kesäkuun alusta voimaan tullut uusi liikennevakuutuslaki varmistaa vakuutusturvan entistä useammalle sähköiselle liikkumisvälineelle. Yli 25 kg painavat tai yli 25 km/h kulkevat laitteet ovat jatkossa vakuuttamisvelvollisuuden ja näin ollen liikennevakuutuksen tarjoaman korvausturvan piirissä. Nopeus on tärkeä ominaisuus myös arvioitaessa, millä liikennesäännöillä mitäkin kulkupeliä ajetaan.

Uusi liikennevakuutuslaki: helppo pääsääntö ja muutama poikkeus7.6.2024 06:20:00 EEST | Tiedote

Liikennevakuutuslain uudistus kesäkuun alussa on tuonut uusia sähköisiä ajopelejä vakuuttamisvelvollisuuden piiriin. Lain perussääntö on selkeä ja helppo muistaa – kaikki yli 25 kiloa painavat tai moottorilla kovempaa kuin 25 km/h kulkevat menopelit tulee vakuuttaa. Lakiin on kirjattu myös muutamia poikkeuksia, jotka kuluttajan on hyvä tietää. Epävarmaa tai pykäläpoikkeuksiin eksyvää kuluttajaa auttaa Liikennevakuutuskeskuksen uusi verkkotesti.

Uusi liikennevakuutuslaki voimaan lauantaina: suomalaisella vakuutuksella ylivertainen ominaisuus29.5.2024 06:35:00 EEST | Tiedote

Liikennevakuutuslaki uudistuu 1.6. Suurin muutos koskee sähköisiä liikkumisvälineitä, joista yhä suurempi osa on jatkossa lakisääteisen liikennevakuutuksen ja sen tarjoaman korvausturvan piirissä. Lakiuudistuksen tavoitteena on varmistaa henkilövahinkojen korvaukset vahinkotilanteissa, riippumatta kolarin aiheuttaneen henkilön omasta varallisuudesta tai vapaaehtoisten vakuutusten kattavuudesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye